Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s "obstavením" běžného účtu v případě úmrtí majitele účtu a zahájením dědického řízení?

Stručně řečeno pokud má Vaše manželka nějaký účet,spoření nebo někde kde má peníze a je to vedené jen na její jméno tak ten účet určitě nezablokují. Ostatní co je vedené na Vás oba tak půjde do dědického řízení. Což může trvat nějakou dobu.

Ideální je v prvních týdnech, tedy ještě předtím, než se banka od soudu dozví o smrti manžela, vybrat potřebnou hotovost. Není to nic nezákonného. Do dědictví se totiž správně započítá částka, která byla na účtu v den úmrtí manžela, ale na polovinu má manželka nárok díky tomu, že nejdřív se vypořádává společné jmění manželů (SJM).
O stavu účtu v době smrti banka informuje notáře – to, co žena vybere potom, bude buď součástí společného jmění, nebo se započte jako její podíl na dědictví. Pokud vám chodí na účet výplata či dávky, nechte si je co nejdříve posílat jinam, pak budete mít přístup k penězům bez problémů.
Zdroj: https://finance.idnes.cz/spolecny-ucet-manzelu-po-smrti-jednoho-z-nich-banka-blokuje-p43-/viteze.aspx?c=A081114_150338_viteze_fib

Myslím že tímto je Váš dotaz zodpovězen.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny