Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s "obstavením" běžného účtu v případě úmrtí majitele účtu a zahájením dědického řízení?

Díky, přečet jsem si to. Ale pořád mi není jasné (asi jsem natvrdlý, nebo to není normální), jak by bylo možné, aby byla případně veškerá hotovost na účtě toho pozůstalého manžela a nebyl by tento účet blokován pro účely dědického řízení? Jaksi mi to nedává smysl, proč společný účet na jméno zemřelého ano a účet druhého manžela ne. Pořád jde přece o to, že veškerý majetek (i peníze), pořízený a získané za trvání manželství, jsou součástí SJM. Takže také peníze na všech účtech, bez rozdílu, na koho jsou napsány.
A, v tom případě, mi ještě stále není jasné, cituji z článku "Pokud vám chodí na účet výplata či dávky, nechte si je co nejdříve posílat jinam, pak budete mít přístup k penězům bez problémů." Kam jinam? Nejspíš si tak, po staru, nechat posílat důchody poštou, případně vyzvedávat na poště?:-D
V tom případě by pozůstalý pak mohl "přežívat", po dobu dědického řízení, pouze ze svého důchodu, bez možnosti, v případě potřeby, s disponováním úsporami.
Nebo peníze mít uloženy na "cizí" jméno, třeba na jedno z dětí? Pouze v tom případě by byl účet mimo dědické řízení, neboť by nebyly uloženy na jméno ani jednoho z manželů.
Možná se v tom moc "pitvám", ale stále mi to není jasné. ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny