Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povinnost ze sluzebnosti

Dobry den,

potrebuji poradit. Muj tchan nam daroval dum,kde jsme nexhali udelat vecne bremeno. Tchan po case dostal infarkt,byl v komatu,po komatu z nej zustal lezak. Svagrova si ho vzala domu,my jsme navrhivali pecovatelsky dum,jelikoz mame tri male deti a nemuzeme se o nej starat. Nyni tchan trochu chodi,ale ma demenci,ruce v pest a sam se poradne neobslouzi v nicem a svagrova nyni chce,abychom si ho vzali domu,ale my to odmitame. Muze nam ho pravnicky nejak vratit do domu nebo ne? My se o nej starat nedokazeme.

Předmět Autor Datum
pokial je tým vecným bremenom on sám,s tým,že ako vecné bremeno je tam jeho právo bývať a dožiť v da… nový
audax 15.07.2018 15:08
audax
My mame k nemu povinnost ze sluzebnosti (coz je jen povinnost mu umoznit prostory k doziti,ale uz to… nový
Beata35 15.07.2018 15:49
Beata35
No, nejlepší řešení by bylo, kdyby manžel vyhodil vás a našel si nějakou lepší. nový
jirka44 15.07.2018 16:23
jirka44
A nebo se muzete prijit starat vy se tremi detmi o nesobestacneho cloveka..uvidime,jak byste pak rad… nový
Beata35 15.07.2018 16:34
Beata35
Vrátit Vám jej může, ale vy mu můžete zajistit péči v ústavu, popřípadě péči charity. Osobně se star… nový
centsm 15.07.2018 21:11
centsm
Ano ma 3.stupen zavislosti,i nekokik Dr.nam rekloyze nedoporucuji pobyt doma. Osobne si to myslime t… nový
Beata35 16.07.2018 07:02
Beata35
Nechápu, co řešíte. prostě když ho švagrová u sebe nechce, půjde do pečovatelského domu. Pokud to ce… nový
Araneus84 16.07.2018 16:32
Araneus84
To byste musel znat svagrovou a tchana,abyste pochopil,ze to tak lehke s nimi neni... ? pro ne je po… nový
Beata35 16.07.2018 18:21
Beata35
Navrhněte švagrové,že tedy u vás,tedy vlastně ve svém,tchán ležet bude,ovšem celodenně se o něho bud… nový
Karel04 16.07.2018 20:05
Karel04
Tak pokud na tom trvá i tchán, tak on po pár dnech hladovky a toho, že se o něj prostě starat nebude… nový
Araneus84 16.07.2018 21:04
Araneus84
Asi budu za vola, ale jako první mě napadlo vrátit tchánovi dar, aby jej mohl prodat a pomocí utržen… nový
Rumíček 16.07.2018 22:16
Rumíček
Asi nerozumíte slovu dar. Darem si nikdo nekupuje něčí život .... ani právně, ani morálně. V článku… nový
Araneus84 17.07.2018 13:17
Araneus84
Ano,dustojne u zajistit kvalitni peci v ustavu,kde bude mit potrebnou peci,kterou mu doma nikdo neda… poslední
Beata35 17.07.2018 17:30
Beata35

pokial je tým vecným bremenom on sám,s tým,že ako vecné bremeno je tam jeho právo bývať a dožiť v darovanom dome,tak vám ho tam švagriná môže nasáčkovať naprosto v súlade s tým,že na dome existuje dotyčné vecné bremeno......pokial on sám je takom zdravotnom stave,že vyžaduje celodennú odbornú starostlivosť,ktorú nieste schopní zaistiť a lepšie riešenie by bolo zaistenie nejakej ústavnej starostlivosti,tak treba súbežne aj na základe toho dať zrušiť vecné bremeno na dome,pokial je on ovšem schopný sa čiastočne postarať sám o seba,ste vzhladom na uzavretú zmluvu spolu s vecným bremenom rešpektovať v plnom znení,v tom prípade nieje dôvod na nedodržanie podmienky o vecnom bremene to,že máte malé deti,o ktoré sa musíte starať......

My mame k nemu povinnost ze sluzebnosti (coz je jen povinnost mu umoznit prostory k doziti,ale uz to neni povinnost se o nej starat). Nedokaze se o sebe postarat,potrebuje pomoc pri oblekani,hygiene,nakrajet jidlo,jelikot s rukami nic sam neudela.. Ujde par metru,ale po rovine. Dum mame v patre a neni bezbarierovy..slo by s timto argumentovat,ze si ho domu vzit nemuzem? Nehlede na to,ze vztahy jsou na bodu mrazu mezi nami vsemi.

Vrátit Vám jej může, ale vy mu můžete zajistit péči v ústavu, popřípadě péči charity. Osobně se starat nemusíte. Pokud je jeho zdravotní stav jak popisujete, tak má poslední stupeň závislosti = 13.200 Kč příspěvek na péči měsíčně. Za tyto peníze + jeho důchod mu můžete zajistit důstojné dožití buď u vás, nebo v ústavu.

Ano ma 3.stupen zavislosti,i nekokik Dr.nam rekloyze nedoporucuji pobyt doma. Osobne si to myslime take,jelikoz to znam od me prababi,jak to je vemi osych.a fyz.narocne..a bohuzel hodne lidi se potom sesype.. Mame zazadano o hezky pecovak 10min od domu..kde lide maji program,aby meli rozptyleni a aby i zamestnavali mozek. At si rika kdo chce co chce,tak takovou peci jim clovek doma neda (pokud je to kvalitni pecovak)

Navrhněte švagrové,že tedy u vás,tedy vlastně ve svém,tchán ležet bude,ovšem celodenně se o něho bude starat ona,aby taky měla nějaký podíl.Tj.kromě dozoru i vaření,krmení,převlékání,koupání,praní prádla atd.Třeba rychle změní názor na ten pečovatelský dům.

Asi budu za vola, ale jako první mě napadlo vrátit tchánovi dar, aby jej mohl prodat a pomocí utržených peněz prožít důstojné stáří.
Jinak vám dal dar a vy teď máte morální (nikoliv zákonnou) povinnost se o něj postarat. To je holt rub přijetí daru.

Asi nerozumíte slovu dar. Darem si nikdo nekupuje něčí život .... ani právně, ani morálně.
V článku výše se jasně píše, že se dotyčný neobejde bez cizí pomoci prakticky se vším. Co na tom přesně vidíte důstojného ? Ani kdyby měl dotyčný na účtu miliardy, tak slovo důstojné ve spojitosti s jeho osobou už zjevně nejde a nepůjde použít...
Přijde mi, že pisatel dotazu jasně napsal, že je schopen a ochoten zajistit pro něj pečovatelskou službu. To mi přijde důstojné více než dostatečně.

Ano,dustojne u zajistit kvalitni peci v ustavu,kde bude mit potrebnou peci,kterou mu doma nikdo neda,at se snazi sebe vice.. Jen bohuzel jsou taci,kteri i tak preferuji domaci peci a dokazi odsoudit druhe,ze ji nedokazi nebo nechteji poskytnout.. Ale to jsou vzdy ti,kterych se to netyka a nezazili osobne,jak vysilujici to je.
Dekuji vsem za rady,uvidime ja to vse dopadne ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru