Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Řízení s brýlemi

Zdravím,

jako malý jsem měl skoro 4 dioptrie (na dálku) a brýle jsem nosil pořád. Časem se to čím dál víc zlepšovalo a v asi 17 letech jsem měl na jednom oku 0,25 a na druhém 1 dioptrii. Od té doby jsem tak nějak přestal brýle běžně nosit úplně, protože jsem bez problému všechno krásně viděl. Nyní mi je už přes 20 a brýle (s BlueControl) nosím pouze jen při práci na počítači.
V řidičáku sice brýle napsané mám, ale vůbec je nenosím, nepotřebuji. Také jsem od těch 17 nebyl u oční.

Nyní moje otázky:

1. Kolik musí mít člověk dioptrií, aby si mohl nechat vymazat nutnost nosit brýle z řidičského průkazu? Dost lidí prý ani nechodí k oční, a přitom by je třeba měli při řízení mít. Případně nešlo by se třeba s oční domluvit, aby mi dala potvrzení, abych neměl brýle napsané v řidičském průkazu? Jde o to, abych zbytečně nedostal pokutu (viz dále).
2. Prakticky celý rok nosím při řízení sluneční polarizační brýle (v létě oslňuje slunce a v zimě sníh). Policie ale ani při kontrolách, kdy jsem neměl ty sluneční brýle, se neptala, proč zrovna nemám brýle. Pokud by někdo měl předepsané brýle s dioptriemi, ale chtěl by při řízení nosit sluneční (třeba v létě), měl by si pořídit dioptrické zatmavovací, nebo může v klidu mít ty sluneční?
3. Prý by se mělo uzákonit, že každý řidič bude muset povinně jednou za nevím, jak dlouho, k oční na kontrolu. Co je na tom pravdy?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tvoje hodnoty nespadajú pod limit daný zákonom. Brýle nutné. nový
Nuda 05.08.2018 20:23
Nuda
Pokud k řízení potřebuješ brýle,doktor kontatoval,tak musí být zapsané v ŘP. Musíš se rozmyslet na d… nový
forestek 05.08.2018 20:59
forestek
Dojde-li ke změně údajů, které se zaznamenávají do řidičského průkazu / mezinárodního řidičského prů… nový
centsm 05.08.2018 23:09
centsm
Díky za odpovědi. poslední
pn 06.08.2018 06:36
pn

Dojde-li ke změně údajů, které se zaznamenávají do řidičského průkazu / mezinárodního řidičského průkazu, je jeho držitel povinen požádat o vydání nového řidičského průkazu do 5 pracovních dní. Mě tato změna stála 50 Kč a byla zapsána na základě lékařského posudku. Pozor, v některých zemích musíte mít sebou brýle náhradní, pokud je máte zapsány v ŘP. Např. Španělsko.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru