Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podnikatelský účet; exekuce, jak řešit

Dluhy se mají platit, tomu rozumím. Ale chtěl bych poprosit někoho, kdo má zkušenosti, jak postupovat, když mně exekutor zablokoval podnikatelský účet v bance, vedený rovněž na Finančním úřadě v daňovém přiznání. Vím, že existuje tzv. nezabaviotelná hranice pravidelného měsíčního příjmu ve formě životního minima, to mně zůstane na účtu, ostatní ale jde exekutorovi.
Jenže můj problém je v tom, že nezabavitelná část příjmu nestačí na to, abych pokryl provoz firmy. Uvažuji proto převést fakturování firmy na účet otce, který má stejné příjmení a účet je v jiné bance, abych se tak vyhnul exekuci na můj podnikatelský účet.
Otázka:
Je tento postup možný, co na to řekne kontrola Finančího úřadu. Poznamenávám, že faktury na otcově účtu jsou na moje jméno a budu je řádně účtovat ve svém účetnictví a tudíž i zdaňovat. Otec nic danit nebude, protože dvojí zdanění je nepřípustné.
Děkuji moc za každý poznatek k této věci, tedy k náhradnímu účtu kvůli vzniklé exekuci řádného podnikatelského účtu.

Předmět Autor Datum
Právnická nebo fyzická osoba? Účetnictví nebo daňová evidence? Plátce DPH? Ta exekuce je (i) ze stra…
L-Core 17.08.2018 19:38
L-Core
Je-li ta exekuce nějak svázána s nedoplatky finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně či ČSSZ, při kont…
L-Core 17.08.2018 19:40
L-Core
môže sa tu uplatniť paragraf marenia úradného/súdneho rozhodnutia a pokial sa na tom bude podielať a… poslední
audax 18.08.2018 09:50
audax

Právnická nebo fyzická osoba? Účetnictví nebo daňová evidence?
Plátce DPH?
Ta exekuce je (i) ze strany FÚ?

Pokud ti někdo zaplatí na účet, NEUVEDENÝ v ohlášce finanční správě, riskuje, že bude muset DPH platit ještě jednou. Normální firmě se nebude líbit, že má platí někomu jinému, já bych ti tam (na tátův účet) určitě nic neplatil.

Tenhle postup jeden klient vyzkoušel, nestalo se nic (nebyla kontrola ze strany FÚ, exekuce se týkala jeho čistě osobní záležitosti, nemající s podnikáním nic společného). Klient příjem na jiném (neexekuovaném) účtu vykazoval jako příjem v hotovosti do pokladny. Nicméně, tohle bych nikomu nedoporučoval; nechce se mi studovat možné následky, ale třeba jedním by mohlo být, že (platbou některých firemních věcí) "neoprávněně zvýhodňuješ některé věřitele. Neznám přesně zákony kolem exekucí (ve smyslu "zatajování příjmů", které by mohl mít exekutor k "dispozici), netuším, zda by mohly hrozit nějaké sankce/žaloby. Studovat to nebudu, zapotřebí to nemám. A navíc se mi ekluje radit, jak vydrbat s věřiteli.

Lepší a určitě čistější bude fakturovat a inkasovat v hotovosti, nevymýšlet podvody.

Ten můj klient následně své problémy vyřešil tak, že podnikání převzala dcera na svůj živnostenský list. Zbylé zásoby jí odprodal za běžné ceny a podnikání ukončil.

môže sa tu uplatniť paragraf marenia úradného/súdneho rozhodnutia a pokial sa na tom bude podielať aj otec,tak aj jeho sa môže týkať marenie úradného/súdneho rozhodnutia ako spolupáchatela a za to sa môže ísť aj natvrdo do basy...v českom práve vo vzťahu k exekúciam je to marenie správneho rozhodnutia.......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru