Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Škola nutí souhlas se sběrem osobních údajů zvláštní kategorie

Vzhledem k tomu, že znám učitele, kteří by k těmto velice citlivým informacím (Zvláštní kategorie osobních údajů jsou takové osobní údaje, které vypovídají o rasovém či etnickém původu, politických názorech, náboženském vyznání či filozofickém přesvědčení, členství v odborech, zdravotním stavu či o sexuálním životě nebo sexuální orientaci fyzické osoby. Za zvláštní kategorii údajů jsou považovány i genetické a biometrické údaje, které jsou zpracovávány za účelem jedinečné identifikace fyzické osoby.) dostali, s tímto nesouhlasím. Ovšem dočetl jsem se také, že tato lze zpracovávat, pokud zpracování je nezbytné pro plnění povinností v oblasti pracovního práva, práva sociálního zabezpečení a sociální ochrany. Jsem tedy nucen s tímto souhlasit, aby mohl syn studovat?

Prosím neřešme morální stránku věci, ale čistě právní.

Předem děkuji za všechny odpovědi.

loading...
Předmět Autor Datum
Pokud škola nějaké údaje zpracovávat musí, nepotřebuje k tomu souhlas. Jakýkoliv souhlas navíc není… nový
Wikan 10.09.2018 22:08
Wikan
Škola o souhlas žádá. Dostal jsem dva papíry, jeden kde jsem měl vyplnit, s čím souhlasím a nesouhla… nový
Nekdorandom 10.09.2018 22:15
Nekdorandom
K souhlasu nutit nemůžou. nový
Wikan 10.09.2018 22:17
Wikan
Ok, moc děkuji za pohotovou odpověď. Jen bych se chtěl zeptat, jestli máte vy nějaké právní vzdělání… nový
Nekdorandom 10.09.2018 22:26
Nekdorandom
Právní vzdělání nemám. Nicméně nikdo nemůže být nucen k souhlasu. Pak by to totiž ani logicky nebyl… nový
Wikan 10.09.2018 22:33
Wikan
Zpracovávání údajů o rasovém či etnickém původu, politických názorech, náboženském vyznání či filozo… nový
Jan Fiala 11.09.2018 07:27
Jan Fiala
Jste si jistý? Škola chce s pomocí těchto informací poskytovat poradenské služby výchovným poradcem,… nový
Nekdorandom 11.09.2018 07:51
Nekdorandom
I tak je možné souhlas odmítnout, přinejhorším nebude moct syn využívat služeb toho poradce/psycholo… nový
Wikan 11.09.2018 08:07
Wikan
dotaz je kostrbatý Vzhledem k tomu, že znám učitele, kteří by k těmto velice citlivým informacím ()… nový
zliv mont 11.09.2018 12:05
zliv mont
Nechci, aby mohli zpracovávat synovi údaje uvedené v závorce. Ptám se na to, jestli neexistuje nějak… nový
Nekdorandom 11.09.2018 13:01
Nekdorandom
jestli neexistuje nějaká úprava neexistuje se zpracováním informací musím souhlasit souhlas musí… nový
Wikan 11.09.2018 13:04
Wikan
Nechci, aby mohli zpracovávat synovi údaje uvedené v závorce Když jim ty údaje nedáte,nemají co zpr… poslední
Karel04 11.09.2018 13:52
Karel04

Škola o souhlas žádá. Dostal jsem dva papíry, jeden kde jsem měl vyplnit, s čím souhlasím a nesouhlasím, druhý (o tomto jsem psal) bez možnosti zaškrtnout či jinak potvrdit nesouhlas. Lze pouze podepsat souhlas.

Nejsem sice nijak zvlášť právně vzdělaný, ale od GDPR musím souhlasit s každým sběrem osobních údajů, nebo ne?

Ok, moc děkuji za pohotovou odpověď.
Jen bych se chtěl zeptat, jestli máte vy nějaké právní vzdělání, či jen čerpáte z internetu. Jen chci vědět od koho zhruba tyto informace mám, protože to, že mě nesmím být k ničemu nucen, jsem se také dočetl, ovšem si nejsem jistý, jestli tohle není nějak upraveno zákonem ČR.
Jinak ještě jednou děkuji.

Zpracovávání údajů o rasovém či etnickém původu, politických názorech, náboženském vyznání či filozofickém přesvědčení, členství v odborech, zdravotním stavu či o sexuálním životě nebo sexuální orientaci fyzické osoby škola k výkonu nepotřebuje.
Tyhle údaje se v dotaznících školy ani nevyskytují, protože školy jsou, co se týká dnešní multikulti agendy jednou z nejprogresivnejších institucí.

Jste si jistý? Škola chce s pomocí těchto informací poskytovat poradenské služby výchovným poradcem, psychologem, speciálním pedagogem, asistentem pedagoga,... V rámci těchto, dle dokumentu, který jsem dostal, lze zpracovávat osobní údaje a zvláštní kategorie osobních údajů. Nevím, jestli škola nemá povinnost v oblasti práv zmíněných výše. V takovém případě, by to bylo asi nutné.

I tak je možné souhlas odmítnout, přinejhorším nebude moct syn využívat služeb toho poradce/psychologa/asistenta. Nicméně pokud škola (a obecně jakákoliv organizace) má povinnost provádět určité činnost a k těm činnostem potřebuje určité osobní údaje, nepotřebuje k jejich zpracování souhlas.
V žádném případě nemůžou syna vyloučit ze studia, pokud jim ten souhlas nebude udělen. Stejně tak jako jakákoliv firma nemůže podmiňovat poskytnutí služby podepsáním souhlasu.

dotaz je kostrbatý

Vzhledem k tomu, že znám učitele, kteří by k těmto velice citlivým informacím () dostali, s tímto nesouhlasím.

Se dostali? By se dostali? Jde o učitele na tvé škole? S čím nesouhlasíš, že by se k nim dostali?

A konrétně:
K jakým konrétním údajům by se dostali ? (Jako ke konrétnímu atributu - jakou stranu studenti volí nebo údaje konkrétního člověka)
Jde ti o tvou osobu nebo o obecně typ údaje , ke kterému se učitelé mohou dostat?
O jakou jde školu(resp zda je ti pod 15 nebo nad 18 nebo ne)?
Jde o nástup na školu nebo dokonce jen přihlašování na školu nebo "se mění pravidla hry" během studia, kdy už študuješ ?

Inkrimimované údaje si učitelé mohli někde zjistit /přečíst bez tvé pomoci nebo jsi jim je řekl nebo dokonce sdělil z nějakého dotazníku/přihlášky?

Aha teď se z toho vyklubal nepřímý dotaz, že ty se ptáš na syna.

Ta teorie o nutnosti zpracování + nenutnosti souhlasu se mi zdá vražedná, pak by šlo nadále šmírovat lidi, protože by šmíráci informovali jen o údajích ,které se zdají nezávadné.

Správně by měli informovat o všech údajích, které chtějí zpracovat . + chtít souhlas jen u nástavbových věcech (KDo to jako rozhoduje??). Celé je to GDPR nedomyšlené, problém neřeší, ale vytváří. jediná kladná věc je, že na problém upozorňuje.

Nechci, aby mohli zpracovávat synovi údaje uvedené v závorce. Ptám se na to, jestli neexistuje nějaká úprava, která by určovala, že se zpracováním informací musím souhlasit (třeba kvůli tomu, že by měla škola povinnost v oblasti práv zmíněných výše).

Nechci, aby mohli zpracovávat synovi údaje uvedené v závorce

Když jim ty údaje nedáte,nemají co zpracovávat ani s uděleným souhlasem.Těžko někdo může vyžadovat poskytnutí náboženského vyznání,sexuální orientace nebo politické příslušnosti z důvodu poskytování poradenství psychologa nebo asistenta.Do toho nikomu nic není ani v zaměstnání.A zdravotní stav jen pokud souvisí se školou,tj.když nějak omezuje studium,tělesnou výchovu,riziko nakažení ostatních apod.Nikdo nepotřebuje vědět,že mám jen jednu ledvinu,špatnou erekci,AIDS nebo hůř slyším.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...