Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tabák mladistvému trest

Zdravím, mám takový dotaz ze zvědavosti, viděl jsem nedávno jednu reportáž a zajímalo by mě, jak se toto a jestli vůbec řeší. Jsem už několik let ze školy, ale vzpomínám si, že hlavně na druhém stupni spousta kluků a holek frajeřilo a kouřili cigarety, já ne a ani nebudu, hnusí se mi to. Já si třeba koupil ve večerce blízko školy nějakou svačinu, přede mnou byli třeba spolužáci a chtěli cigarety. Číňan či vietnamec jim je samozřejmě nedal a odešli. Potom vyčkávali o přestávce před večerkou, než půjde někdo dospělí a toho požádali, jestli jim to koupí a dali mu peníze, to jim většinou vyšlo, potom se různě obchodovalo, třeba 10 cigaret za nějakou PC hru atd.

Teď už ani věk v trafice nebo jinde neřeší a málokdy se ptají na věk, což je špatně. A co případně takovým lidem hrozí? Když třeba dospělí na žádost mladistvého koupí cigarety a za rohem mu je dá? Chtěl bych ideálně nějakou zkušenost, úplně jsem nenalez, jak se takové věci dokazují a případně trestají, když jde o obchod, tak obvykle se hlásí ČOI.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Problém to je,ale bude se to špatně dokazovat.Těžko budou někde kamery (a jejich záznamy k dispozici… nový
Karel04 13.09.2018 06:32
Karel04
Pokud by chtěl náš stát cigarety řešit tak by to šlo jistě dělat jinak než trestat koncového prodejc… nový
nerady 13.09.2018 15:37
nerady
Asi takhle, zákon je uzpůsobený tak, aby se osoby mladší 18-ti let k alkoholickým, návykovým a tabák… nový
davoule 15.09.2018 16:30
davoule
Či bude trafikantka predávajúca cigáro, ako madam od Feliniho v klasike Amarcord mať nádherné, kypré… poslední
Nuda 17.09.2018 19:33
Nuda

Problém to je,ale bude se to špatně dokazovat.Těžko budou někde kamery (a jejich záznamy k dispozici-k těm se stejně dostane jen policie) před obchodem,v obchodě a za rohem současně.Případně dva věrohodní svědci,kteří jdou s tím kupujícím nakoupit i předat a pak ho jdou hned udat.
Ovšem podle toho § 35 je možno chytit dospělého,když cigarety podává,tj.bez ohledu na to,kde a pro koho je kupoval.I kdyby rozdával svoje,je to stejné.

Pokud by chtěl náš stát cigarety řešit tak by to šlo jistě dělat jinak než trestat koncového prodejce. Bohužel náš stát má z cigaret miliardové příjmy a tak se řeší pokutou jen poslední článek - prodejce. Mohu jenom vzpomínat jak jsem v šedesátých letech po vyhoření fabriky na cigarety v Bulharsku objížděl okolní vesnice, abych sehnal pro svého dědu cigarety a omezen jsem byl pouze v tom, že mi v mých dvanácti letech byla prodána pouze jedna krabička cigaret. Já jsem sportoval a děda měl svých 60 cigaret denně. Starší občané mohou vzpomínat na poválečnou reklamu jak si zakouří " pro zdraví" a tak je to se vším v naší zemi. Říká se tomu pangejtová politika (od pangejtu k pangejtu). Ještě jedna poznámka: Před rokem 1990 vydělaly cigarety a alkohol na zdravotnictví a školství.

Asi takhle, zákon je uzpůsobený tak, aby se osoby mladší 18-ti let k alkoholickým, návykovým a tabákovým výrobkům vůbec dostali. Nezakazuje však žádnou z těchto látek „požít“. Pokud jim cigarety někdo koupí a PŘEDÁ JIM JE pak se dopouští přestupku. Jedinou možností je že se cigaret jakýmsi způsobem vzdá, odloží je a osoba starší 15-ti let si je vezme. Kouřit od patnácti můžete, takže tehdy se osoba mezi 15-18 lety dostala k cigaretám zcela legálně, vy si však nesmíte vzít žádné peníze.

Či bude trafikantka predávajúca cigáro, ako madam od Feliniho v klasike Amarcord mať nádherné, kypré cecky (poprsí), nech si kšeftuje aj s neplnoletými a mladistvými priamo na verejnosti. Radosť v takejto trafike nakupovať hadžvano.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...