Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spoluvlastnictví bytu

Ahojte,
můj dotaz bude směřován na spoluvlastnictví bytu.

Koupil jsem si před 2 roky byt v OV, financování formou hypotéky (v té době jsem byl single a hypotéku mám na sebe stejně jako byt v katastru). Letos jsme s přítelkyní zahájili rekonstrukci v hodnotě cca 1/3 kupní ceny bytu - rekonstrukci platila přítelkyně. V těchto dnes řeší moje polovička i změnu trvalého bydliště. Shodly jsme se na tom, že tohle chceme nějak ošetřit pro případ, že by se mi něco stalo v době, kdy nejsme sezdaní. Chceme aby to bylo jednoznačné a co nejjednodušší řešení.
Předem děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Do výhradne tvojej nehnuteľnosti majiteľa 1/1-ny zapísaného v príslušnom LV k.ú. z celku, si môže za…
Nuda 24.09.2018 17:57
Nuda
Nemáte pravdu ohledně investice úspor vzniklých před uzavřením sňatku do majteku manžela. Byt poříz…
ivzez 25.09.2018 14:54
ivzez
O čom to tu točíš, človeče osprostená? Pletieš hrušky s iným ovocím. Nehnuteľnosť 1/1-ny z celu vo…
Nuda 26.09.2018 15:11
Nuda
ak by si to napísal úplne jednoducho bez komunisticko-eštebáckych dodatkov,napísal by si to isté ako…
audax 26.09.2018 16:15
audax
Hypotéku sem nepleť. Stále figuruje v zmluve pred finančným ústavom jediný a zákonný zmluvný platca… poslední
Nuda 26.09.2018 18:11
Nuda
Jste hulvát. nový
milan.cukrar 26.09.2018 16:25
milan.cukrar

Do výhradne tvojej nehnuteľnosti majiteľa 1/1-ny zapísaného v príslušnom LV k.ú. z celku, si môže zainvestovať aj Sedmobolestná Mária, ale len a len na jej vlastné triko.

Ak tieto jej paragónmi zúčtovateľné náklady niekde, kedysi, v budúcnosti pred súdom, táto tretia osoba dokáže, pravda, musia to byť nakúpené hnuteľné veci vložené do bytu ešte pred uzatvorením bezpodielového spoluvlastníctva v prípade delenia majetku - rozvodom, nadobudnuté zase len a len z jej majetku pred sobášom.

Po sobáši sa "jde na půl". Ale len v prípade hnuteľného majetku (v tvojom prípade). Takže si vyhral, ak investuje po sobášnom úkone.

(Krištáľové lustre, zlatá sedačka, TV za miliardy, rádio za multimilióny, MP3 prehrávač, nafukovacia panna v reál silikóne).

Nemáte pravdu ohledně investice úspor vzniklých před uzavřením sňatku do majteku manžela.

Byt pořízený před sňatkem zůstává i po sňatku majetkem toho, kdo jej pořídil.
Ledaže by majitel část daroval manželce, případně kdyby se o část bytu rozšířilo SJM.

O čom to tu točíš, človeče osprostená?

Pletieš hrušky s iným ovocím.

Nehnuteľnosť 1/1-ny z celu vo vlastníctve nadobudnutého majetku ešte pred bezpodielovým vlastníctvom je a bude výhradne a spadať do vlastníctva prvotného majiteľa pred sobášnym úkonom.

Nech si do takého bytu/domu/chaty/vily/hacindy/hausbótu zapísaného v LV k.ú. nacpe po sobášnom úkone majlad haraburdia v zlate a v šperkoch ktorýkoľvek zo spolumajiteľov, delí sa v prípade rozvodu tento spoločný hnuteľný majetok presne na polovicu.

Capišto Italiáno?

Zase je to tu, neznalí práva, eštébaci z rodu komunistického-rovnostárskeho, sa idú umínuskovať bez toho, aby mali oporu v platnej legislatíve, prípadne mi mohli v zmysle zákona oponovať.

To, čo píšem je jasné a zrozumiteľné.
.

ak by si to napísal úplne jednoducho bez komunisticko-eštebáckych dodatkov,napísal by si to isté ako ivzez,tu je ovšem situácia trošku komplikovanejšia tým,že nehnutelnosť boala zaobstaraná hypotékou,tam záleží ako bola koncipovaná celá zmluva o nadobudnutí,za normálnych okolností sa výhraným vlastníkom stane až po splatení celej hypotéky,tam bude hrať úlohu jedna vec,či sa vo finále stane/resp. už podla zmluvy je výhradným vlastníkom pán X,alebo až po vyplatení hypotéky manželia XY a nehnutelnosť sa stane buď výhradným vlastníctvo jednej osoby,ktorá začala hypotékou,alebo sa nadobudne nehnutelnosť do výlučného vlastníctva počas manželstva a tým pádom sa stane nehnutelnosť bezpodielovým spoluvlastníctvom manželov....

Hypotéku sem nepleť.

Stále figuruje v zmluve pred finančným ústavom jediný a zákonný zmluvný platca i keď mu napríklad ručila celá rodina so snúbenicou v prvom poradí.

Až sa stane splatca nehnuteľnosti nesolventným, v tom prípade prechádza zmluvný záväzok na ručiteľa, ale podotýkam a zdôrazňujem skutočnosť, po splatení celovej sumy (ktorejkoľvek finančnej inštitúcii) sa stále stáva pôvodný, zmluvný nadobúdateľ majiteľ 1/1-ny z celku po vyplatení hypotékárnej sumy.

(V prípade, ak nie je solventný ani ručiteľ, stáva sa majiteľom pôvodný subjekt).

Po splatení celkovej sumy za hypotéku, si môže novým právnym úkonom ručiteľ, či iná oprávnená osoba, uplatňovať civilnou žalobou uplatnenie svojich práv, napríklad o prepísanie nehnuteľného majetku, vrátanie adekvátnej sumy, prípadne zmeny na LV katastra v svoj prospech na svoje nacionálie.

Preto sú tieto právne úkony a zmluvy v samotnej koncepcii taxatívneho textu velice dôležité pred stvrdeným podpisom zúčastnených strán.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru