Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přechod k jinému zaměstnavateli - odstupné?

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na jednu konkrétní situaci. Má firma ukončuje činnost a spolu s tím dochází k rozvázání pracovních poměrů. Společné s tím máme nárok na odstupné v zákonné výši. Potud je mi to jasné. Ovšem některým zaměstnancům je nabídnutá práce v jiné firmě a v jiném městě...ovšem pod stejným majitelem. Jedná se ale o zcela jinou firmu, jiný druh podnikání a jiné město.

Jak by to tedy bylo s odstupným? Máme právo na odstupné i v této situaci, tedy ukončení nynějšího poměru, odstupné a navázání nového poměru, nebo se jedná o převedení zaměstnaneckých poměrů bez nároku na odstupné?

Na internetu jsem našel nějaké texty ohledně převedení zaměstnanců, ale vždy v podobě nové majitele. Tuto situaci se mi nepovedlo najít.

V zákonníku práce se píše tento odstavec:

Bude-li zaměstnanec po skončení pracovního poměru konat práci u dosavadního zaměstnavatele v pracovním poměru nebo na základě dohody o pracovní činnosti před uplynutím doby určené podle počtu násobků průměrných výdělků, z nichž byla odvozena výše odstupného, je povinen tomuto zaměstnavateli vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část.

Ovšem tuto druhou firmu nepovažuji za stejného zaměstnavatele a to i přes stejného majitele, nebo je to jinak? Jiná firma, jiné IČO...

Děkuji za odpovědi a názory.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny