Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přechod k jinému zaměstnavateli - odstupné?

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na jednu konkrétní situaci. Má firma ukončuje činnost a spolu s tím dochází k rozvázání pracovních poměrů. Společné s tím máme nárok na odstupné v zákonné výši. Potud je mi to jasné. Ovšem některým zaměstnancům je nabídnutá práce v jiné firmě a v jiném městě...ovšem pod stejným majitelem. Jedná se ale o zcela jinou firmu, jiný druh podnikání a jiné město.

Jak by to tedy bylo s odstupným? Máme právo na odstupné i v této situaci, tedy ukončení nynějšího poměru, odstupné a navázání nového poměru, nebo se jedná o převedení zaměstnaneckých poměrů bez nároku na odstupné?

Na internetu jsem našel nějaké texty ohledně převedení zaměstnanců, ale vždy v podobě nové majitele. Tuto situaci se mi nepovedlo najít.

V zákonníku práce se píše tento odstavec:

Bude-li zaměstnanec po skončení pracovního poměru konat práci u dosavadního zaměstnavatele v pracovním poměru nebo na základě dohody o pracovní činnosti před uplynutím doby určené podle počtu násobků průměrných výdělků, z nichž byla odvozena výše odstupného, je povinen tomuto zaměstnavateli vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část.

Ovšem tuto druhou firmu nepovažuji za stejného zaměstnavatele a to i přes stejného majitele, nebo je to jinak? Jiná firma, jiné IČO...

Děkuji za odpovědi a názory.

Předmět Autor Datum
Ono to není příliš složitý. Pokud zůstanete u stávajícího zaměstnavatele, dostanete podepsat dodatek… nový
Prasak 25.09.2018 20:39
Prasak
Jo taak, já čekal, že tím, že to je jiná firma, tak musí zaniknout stávající pracovní poměr a vznikn… nový
Tuten 26.09.2018 04:21
Tuten
Aha, jiná firma, to jsem přehlídnul. To může situaci změnit, protože jak píše kolega níže, smlouva j… poslední
Prasak 26.09.2018 06:25
Prasak
Ak je to nová firma, tak ide o zmenu zamestnávateľa a musí byť výpoveď a nová pracovná zmluva. Nepli… nový
ok 26.09.2018 04:49
ok

Ono to není příliš složitý. Pokud zůstanete u stávajícího zaměstnavatele, dostanete podepsat dodatek ke smlouvě, ve kterým budou uvedeny změny vůči stávající smlouvě - místo výkonu zaměstnání a nová pozice v zaměstnání (tedy i popis práce). Mzda zůstane stejná, nebo se pohne. Zaměstnanec může podepsat a jede dál v novém městě a na nové pozici, nebo nemusí souhlasit a dostane odstupné a půjde k jinému zaměstnavateli.
Takže pokud u zaměstnavatele zůstanete, odstupné nebude. Prakticky totiž pracovní poměr nezanikne, takže není důvod vyplácet odstupné.

Aha, jiná firma, to jsem přehlídnul. To může situaci změnit, protože jak píše kolega níže, smlouva je uzavřena s firmou, ne s majitelem. Ale i takový přechod lze určitě ošetřit smlouvou. Na odstupném byste trvat tedy mohli, ale otázka je, zda pak nadále bude majitel tyto lidi chtít.

Ak je to nová firma, tak ide o zmenu zamestnávateľa a musí byť výpoveď a nová pracovná zmluva. Nepliesť si majiteľa so zamestnávateľom, aj keď v tomto prípade je za tým ten istý človek! Je to spočítavanie hrušiek s jablkami. Zamestnáva ťa firma a nie majiteľ. Ale nič nenarobíš, ak ti stará firma vyplatí odstupné a tá nová firma s tebou neuzatvorí pracovnú zmluvu. To môže zariadiť zasa majiteľ. Iba ak by si bol pre firmu natoľko cenný, že majiteľ bude súhlasiť aj s odstupným a aj s uzavretím novej zmluvy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru