Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Adopce nevlastním rodičem bez souhlasu biologického

Dobrý den,
je mi 27 let, mám úžasného partnera, se kterým jsem zasnoubená a čeká nás svatba, datum ještě není dohodnuto. Mám dnes už osmiletou sice neplánovanou, ale úžasnou dcerku. V osmnácti letech jsem měla známost na jednu noc, byl to jeden z mých spolužáků. Oba jsme byli opilí, co se to stalo už jsme se neviděli a ani nevím, jestli si pamatuje, že se něco stalo a s kým. Kontakt nemám, nevím, kde se zrovna nachází, co dělá. Pár týdnů po naší společné noci jsem zjistila, že jsem těhotná a dcerka se narodila dalšího roku. Říct jsem mu, že jsem těhotná už nestihla, protože se to stalo v létě a on na podzim odešel na školu, vůbec neví, že dcera existuje, v rodném listu jsem neuvedla otce. Když byly dcerce asi 3 měsíce, poznala svého nynějšího snoubence. Vždycky bral dceru jako vlastní, moc ji miluje a ona jeho, je to jediný tatínek, kterého zná. O adopci jsme spolu mluvili všichni dohromady a dcera je nadšená. Moje otázka je, jestli je nutný souhlas bio otce, když nevíme, kde je a není uveden v rodném listě? Kdy můžeme o adopci zažádat? Hned nebo až po svatbě? Budu moc vděčná za všechny rady a odpovědi.

Předmět Autor Datum
Prostě uvedeš - otec není znám,nevím,kdo to je. Sice to zní hrozně,ale žádné kličkování.
forestek 14.01.2019 15:20
forestek
Nejjednodušší máte, když necháte svého partnera na matrice zapsat do rodného listu dítěte jako biolo…
Araneus84 14.01.2019 16:05
Araneus84
S tím bych taky souhlasil, je to rozhodně lepší, míň náročnější než proces adopce nebo nějaký formy…
Agre 14.01.2019 16:09
Agre
Z jasného neba sa objaví geneticky príbuzný ocino (oplodňovák) a je na scéne právny problém.
Nuda 14.01.2019 16:11
Nuda
Z dotazu je zřejmé, že tazatelka stejně neměla šanci biologickému otci sdělit že má dceru. Navíc bud…
Agre 14.01.2019 16:20
Agre
Prostě řekne,že dlouho hledala,až konečně našla toho otce dítěte.se kterým tenkrát něco měla.A proto…
Karel04 14.01.2019 19:27
Karel04
Volovina. Otec v rodnom liste je neznámy. Takže bio by musel to dokazovať - ako? DNA? Matka nemusí s… poslední
yYy 17.01.2019 12:05
yYy
Aká adopcia vlastného parchanta? Tu sa jedná o osvojenie hriešne krásneho spratka (rozkošného anjel…
Nuda 14.01.2019 16:08
Nuda
Spratky nazývej svoje děti a neurážej ty,co se slušně dotazují.Jestli tedy nějaké máš,s Tebou nemůže…
Karel04 14.01.2019 19:30
Karel04
Nudo, ještě tě baví tady rozumovat jako postižený debil?Dobrovolně opusť tuhle poradnu a radši se ne…
iconek 15.01.2019 23:40
iconek

Nejjednodušší máte, když necháte svého partnera na matrice zapsat do rodného listu dítěte jako biologického otce dodatečně. Nikdo testy dělat nebude...
Jediný, kdo by toto mohl teoreticky napadnout je skutečný biologický otec, ale vzhledem k tomu ,že o existenci dítěte ani neví, je ta možnost pouze teoretická.

S tím bych taky souhlasil, je to rozhodně lepší, míň náročnější než proces adopce nebo nějaký formy osvojení. V konečným důsledku blbě řečeno jim jde jen o sponzora a Vám o kompletní rodinu. Navíc je tam možnost na té matrice i pozměnit příjmení podle potřeby.

Z dotazu je zřejmé, že tazatelka stejně neměla šanci biologickému otci sdělit že má dceru. Navíc budoucí manžel s adopcí souhlasí a s problémem je obeznámený. Pokud navíc chce uznat otcovství tak může a je zřejmý že chce. Na to stačí ta matrika a dohoda těchhle dvou lidí. Žádný testy se dělat nemusí, matka žádný nároky vůči biologckému otci nemá, tyhle defakto rád převezme ten "nový" otec. Ještě je zde 3 letá lhůta, která dávno uplynula na "popření otcovství" ale jestli se to vztahuje i naopak tak to opravu si netroufám říct.

Prostě řekne,že dlouho hledala,až konečně našla toho otce dítěte.se kterým tenkrát něco měla.A protože on to nepopírá a souhlasí,nechá se zapsat jako vlastní oetc dítěte.Kdyby se náhodou objevil ten pravý otec,což se zřejmě na 99% nestane,tak nepodváděla,jen se "asi spletla s datem toho setkání".

Volovina. Otec v rodnom liste je neznámy. Takže bio by musel to dokazovať - ako? DNA? Matka nemusí súhlasiť, súd by v takom prípade zohľadňoval potreby maloletej - a ak partner súhlasí (adopcia/osvojenie/zapísanie za otca) - tak by návrh bio fotra zmietol zo stola.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru