Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uzavření pobočky

Na odstupné vzniká nárok nejen při výpovědi (dané zaměstnavatelem), ale i při dohodě. U dohody je proto vhodné uvést konkrétní důvod ukončení pracovního poměru - pokud půjde o některý z výše zmíněných, automaticky náleží odstupné. Zaměstnanec má přitom právo na uvedení skutečného důvodu v dohodě, pokud to požaduje.

Při výpovědi podané zaměstnavatelem z jiných zákonných důvodů nebo při dohodě z jiných důvodů (nebo bez uvedení důvodu) však nárok na odstupné přímo ze zákona nevzniká. Zaměstnanec na něj nemá nárok ani tehdy, když sám podává výpověď.

Nárok na odstupné přímo ze zákona má ten zaměstnanec, který dostal výpověď nebo končí pracovní poměr dohodou z takzvaných organizačních důvodů, tedy:
- ruší se zaměstnavatel nebo jeho část,
- přemísťuje se zaměstnavatel nebo jeho část,
- stane se nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.

Takže pokud podá manželka výpověď sama není nárok na odstupné.
Měla by se zaměstnavatelem dohodnout "a uvést důvod" jinak taky odstupné není.

Výpověď musí mít správné podaní, jinak může být neplatná. Našel bych správný vzor a výpověď podal, pokud by měla být podle zaměstnavatele neplatná z nějakého důvodu, sepsal bych ji za pomocí právníka a pokusil se se zaměstnavatelem určitě dohodnout.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny