Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SMJ

Zdravím, nevíte jak to je, pokud máte SMJ, zákonný režim... Nabyli jste být za 3mil. před svadbou, tudíž je jen vás pokud dobře chápu? Pokud byste ale prodali ten byt v prubehu manzelstvi a za ty peníze koupili auto, tak bude stále vaše nebo i manžela? (Dle mě půjde už o SMJ, ale na druhou stranu je to snad z vašich penez, tak by to bylo být vylucne vaše ne?)

Díky.

Předmět Autor Datum
Byt nabytý před svatbou nepatří do SJM. Nebudou do něj patřit ani peníze získané z jeho případného p… nový
Wikan 05.02.2019 19:56
Wikan
No ale právě ta část s prispevkem druheho manžela mi už nesedi. Protože sice peníze z prodeje jsou m… nový
Beem 05.02.2019 20:02
Beem
V zákoně je tohle: § 709 (1) Součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho… nový
Wikan 05.02.2019 20:09
Wikan
Hnuteľné veci, ako aj financie na účtoch nadobudnuté počas manželstva, spadajú výhradne do bezpodiel… poslední
Nuda 06.02.2019 07:34
Nuda

Byt nabytý před svatbou nepatří do SJM. Nebudou do něj patřit ani peníze získané z jeho případného prodeje a ani to, co si pak původní majitel za ty peníze koupí. Ale jakmile mu na to přispěje druhý z manželů, tak už to do SJM patří.

No ale právě ta část s prispevkem druheho manžela mi už nesedi. Protože sice peníze z prodeje jsou moje, ale koupim za to věc, už v manzelstvi a v zákoně je, že co nabydou oba nebo alespoň jeden z manzelu, je součástí SMJ a tedy i to případně auto. Dokonce o tom ani ten manžel nemusí vedet.

V zákoně je tohle:

§ 709
(1) Součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství, s výjimkou toho, co
...
d) nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví

Takže výtěžek z prodeje je stále jeho výlučné vlastnictví. Stejně tak co koupí čistě z výlučného vlastnictví, je stále v jeho výlučném vlastnictví.

Hnuteľné veci, ako aj financie na účtoch nadobudnuté počas manželstva, spadajú výhradne do bezpodielového spoluvlastníctva oboch zákonitých manželov a na to aj súdy prihliadajú bez toho, či niektorý z manželov sedel za pecou doma a nemal žiaden príjem.

Pri rozvode by sa muselo na súde dokázať, že konkrétne veci nie nepatrnej hodnoty, boli zakúpené z financií nadobudnutých ešte pred uzatvorením sobáša. Súdu sa dokladá celkový príjem počas trvania manželstva, výdaje, ako aj výber financií z finančných ústavov založeného účtu ešte pred sobášnym úkonom niektorým z partnerov prípadne z dedičstva, predaja vlastného majetku pred alebo počas manželstva.

Ak si mal financie doma, v strožoku, nemáš hodnoverné listiny musíš preukázať, že si disponoval nejakým vlastným majetkom, ktorý si predal za určité obdobie. Ak nemáš žiadne doklady, smola, jde se na půl.

V našej skostnatenej legislatíve nie je opora "o predmanželskej zmluve".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru