Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ověřování listin.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/overeni-padelku-v-cesku-urednice-mela-pochybnost-tak-si-vzala-lupu-a-rekla-uz-to-vidim-je-to-prave-67028?dop-ab-variant=1&seq-no=1&source=hp

Já jsem se s tím už setkal - když jsem ještě pracoval, tak jsme potřebovali někomu dát ověřenou kopii nějakého anglicky psaného dokumentu. Tak jsem zaběhl na místní poštu, tam jsem u okýnka předal ten dokument, úřednice si ho vzala, strčila do kopírky, na kopii co vylezla z kopírky dala úřední razítko, napsala mi účet a bylo to.
Ručila za to, že na té kopii je přesně to jako na originálu, anglicky, aby to zkontrolovala slovo od slova nemusela umět.

Napadlo mne, kdybych sepsal dokument, že jsem marťanský král a jdu obsadit Zemi, tak by mi asi taky vyrobili ověřenou kopii.
Těm úředníkům co takhle konají vůbec nic nevytýkám. Jak by měli ověřovat, zda existuje nějaký Holprecht, nějaká Králová a kolik si dluží?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Reportáž jsem neviděl, ale tuším oč jde. Jde tam o ověřování kopie. Tak popořadě: - z listiny v cizí… poslední
Mamko Tatić 15.03.2019 08:54
Mamko Tatić

Reportáž jsem neviděl, ale tuším oč jde. Jde tam o ověřování kopie. Tak popořadě:
- z listiny v cizím jazyce lze udělat ověřenou kopii pouze tehdy, pokud si to ověřující sám okopíruje (tj. je jasné, že je to shodné)
- šlo tam o to, že byla předložena listina, která nesla podpis - ale ten podpis nebyl originál. Dneska si to na dobré tiskárně udělám a dá hodně práce to poznat. Správně je s tím měli vyrazit a nekopírovat. Proč? Protože do doložky se píše, z jaké listiny se ona ověřená kopie udělala. Tedy buď z prvopisu, již ověřené kopie, výstupu autorizované konverze a podobně.
Logika věci a podvodu - vytisknu si listinu včetně podpisu - ten nebude na listině napsaný propiskou, ale kvalitně vytištěný. Půjdu s tím na úřad že chci ověřenou kopii. Baba nepozná, že podpis není podpis, nýbrž výtisk. Vyrobí ověřenou kopii na kterou uvede že tato vznikla z prvopisu. A voilá, máme listinu kterou dotyčný vůbec nepodepsal; sice "jen" ověřenou kopii, ale to mnohdy stačí. I když ten podpis není ověřen. Ověřování dělám, s takovými listinami, kdy podpis není podpis ale výtisk chodí dost lidí a velice nelibě nesou, když je s tím vykopnu.
Pozor - nezaměňovat s ověřením podpisu; to je jiná věc. Tam se ověřuje, že to či ono podepsal nebo uznal podpis za vlastní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru