Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej občerstvení

Vo všeobecnosti platí, že každý, kto podlieha SVK dani z príjmov fyzických osôb a koho zdaniteľné príjmy v danom roku presiahnu stanovený limit (1 915,01 EUR pre rok 2018), musí podať priznanie k dani z príjmov.

(Silne pochybujem, že za tých pár chracheliek, keksov, špekáčikov, klobás, prekročíte túto sumu).

Predajom takéhoto tovaru na školskej akcii s prirážkou sa dá použiť napríklad vzorec, ako keby si predával použitú vec drahšie, než si ju kúpil novú, nepoužitú u niektorého registrovaného živnostníka či právneho subjektu.

Uvediem jednoduchý príklad uplatnenia osobitnej úpravy zdaňovania podľa § 66 zákona SVK o DPH:

Predajca, platiteľ DPH, predá v tuzemsku ojazdený automobil za 6300 eur. Kúpna cena automobilu bola iba 5700 eur. (Je jedno, či sa jedná o úplne nový alebo použitý voz).

V akej výške má odviesť DPH?

Pri uplatnení osobitnej úpravy sa DPH odvedie zo základu dane, ktorým je kladný rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou znížený o daň. Ak je rozdiel medzi kúpnou a predajnou cenou záporný, základom dane je nula.

Výpočet:
Základom dane je suma 600 eur (6300 – 5700). Výpočet dane: 600 x 20/120 = 100 eur

Predajca teda musí odviesť DPH vo výške 100 eur.

Poznámka: Keďže § 66 príslušného SVK zákona sa môže použiť len v tom prípade, keď si predávajúci neuplatnil odpočítanie DPH, rozdiel medzi kúpnou a predajnou cenou predstavuje cenu s daňou. Preto sa suma delí číslom 120 (100 % základ + 20 % DPH). Takto dostaneš základ očistený od DPH a tento potom doladíš.

To je hold kapitalizmus, lacno kúpiť a draho predať. Pritom beztrestne.
-------------------------------------------------------------
Zľatí komunisti by ťa z fleku zatvorili do boľševického lágra do III. NVS Leopoldov, miľovaným, dobroprajným boľševikom na prevýchovu za tieto paragrafy v zmysle platného zákona č. 140/1961 Zb:

§117-Špekulácia,
§118-Nedovolené podnikanie,
§120-Zneužitie socialistického podnikania,
§121-Poškodenie komunistického, eštébákmi vypatlaného spotrebiteľa,
§134-Podielnictvo na škodu vo vlastníctve komunistickej, zlodejskej lúzy, lumpenproletariátu vrahov,

prípadne, ako bonus, na príkaz ŠtB lúzy odetej v kožených raglandoch na Tatraplánoch:
§132-Rozkrádanie komunistického vlastníctva,

v jednočinnom súbehu podľa Tr. poriadku, z.č. 141/1961 Zb., nad sumu obohatenia do výšky 100 000.-Kčs aj v prípade čistého, bezúhonného, netrestaného občana posadeného talármafiou na 15-rokov nepodmienečne do basy so zhabaním majetku tomuto antisociaľistickému, vnútornému, americkému, kapitaľistickému zločincovi - zlosynovi, páchateľovi, zhabanie tiež majetku jemu blízkym osobám v I. a II. rade s predajom nehnuteľných a hnuteľných veci.

Zľatí komunisti, boľo ľepšie.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny