Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dohoda o společné odpovědnosti k ochraně hodnot

Dobrý den, pracuji v rychlém občerstvení a během posledního měsíce někdo ukradl tržby v hodnotě 150 000 Kč. Jelikož to je nová provozovna nejsou tam zařízené kamery a ani pořádný trezor, takže k tržbám byl přístup. Majitel předal případ na policii a zatím se nikomu nic nedokázalo, jelikož se nás tam střídá hodně. Majítel se ale rozhodl, že každému zaměstnanci i brigádníkům strhne peníze z výplat. Přesněji v rozmezí 2000 - 15000 Kč podle postu jaký zaměstnanec vykonává. Když jsme se bránily tím, že nám nemůže jen tak sebrat peníze, když jsme nic neudělali, tak řekl, že může, protože máme podepsanou dohodu o společné odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených k vyúčtování. Myslel jsem, že tato odpovědnost funguje tak, že když budou chybět suroviny na inventůře, nabourám firemní auto, rozbiji něco na provozovně nebo ztratím svoji kasu, tak si to musím zaplatit, ale ne tak, že někdo nahrabe na provozovně necelých 150 000 Kč a já s kolegy a brigádníky to teď budem splácet. Byl by tu někdo schopný mi poradit, zda se proti tomu můžeme bránit nebo budeme muset vše zaplatit? Předem díky za jakékoliv rady a odpovědi :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
tak důležitý je výsledek =papír od policie a případně pak od soudu. jestli tam máte nějakou odpovědn…
Agre 14.03.2019 18:23
Agre
žádal bych udělat inventuru, tím pádem musí podnik zavřít(bůh ví na jak dlouho), za účasti policie s… poslední
Agre 14.03.2019 18:29
Agre

tak důležitý je výsledek =papír od policie a případně pak od soudu. jestli tam máte nějakou odpovědnost podepsanou a on třeba kvůli úpadku ty peníze potřebuje, tak mu nějaký chytrý právník poradil tohle co Vám udělal, protože ví že pak vy osobně budete muset žádat náhradu škody na viníkovi. Navíc Vám nemůže sebrat určitý peníze, který dovoluje zákoník práce, může vám sebrat snad 1/4 měsíčního výdělku a dělat to co měsíc dokud mu to všichni nesplatíte...pak ty peníze co si na Vás vybral budete muset po viníkovi chtít soudně zpět...takže opruz a ojebávka, ale ze strany zaměstnavatele normální praxe.

žádal bych udělat inventuru, tím pádem musí podnik zavřít(bůh ví na jak dlouho), za účasti policie se inventura provede, a zjistí se opravdový manko. Je to blbý protože jak si psal ať menší nebo i větší manko stejně po Vás bude majitel chtít splatit a vy pak budete vymáhat peníze po zloději soudně, tyhle hmotný zodpovědnosti je taková ochrana majitele aby jste mu to tam nerozkradli a nezničili mu všechno dřív než to třeba pořádně rozjede...jediná vaše obrana je nepodepisovat další podobný doložky k pracovní smlouvě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru