Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Predpisy pre vodoinštaláciu v bytovom dome

Dobrý deň,
potreboval by som vedieť ktorý zákon, resp. predpis hovorí o náležitostiach, ktoré majú byť splnené pri zhotovení vodoinštalácie v bytovom dome. Chcem reklamovať vadné pripojenie teplej a studenej vody do bytu. Ide o to, že občas tečie z prípojky studenej vody voda teplá, až horúca. Na eliminovanie tohoto problému sa montujú do bytovej prípojky spätné klapky a v mieste pripojenia domu vyrovnávače tlaku. Zrejme ani jedno z týchto zariadení nemáme nainštalované. Aby som to mohol reklamovať, tak sa potrebujem odvolať na nejaký záväzný predpis, čo to rieši.

Předmět Autor Datum
Pripojku montoval kto? Si vlastnikom bytu? Mate spravcovsku spolocnost? Ty si si objednaval firmu ne… nový
fleg 23.04.2019 13:06
fleg
Prípojku (celú inštaláciu v dome) montoval developer pri výstavbe domu (je tu cca 100 bytov). Ide o… nový
ok 23.04.2019 13:37
ok
To, čo si "našiel" sa týka pripojenia k verejnému vodovodu a k verejnej kanalizácii. Čo sa týka v by… nový
yYy 23.04.2019 15:41
yYy
Ako je pisane nadomnou...na vsetko bolo treba revizie, postupovalo sa podla schvalenych planov, takz… nový
fleg 23.04.2019 17:34
fleg
zvlast potrubie a nie je mozne, aby ti zo studeneho kohutika tiekla tepla voda Ale je - dělá to pák… nový
Kachlík 23.04.2019 18:19
Kachlík
Neviem presne ako funguju pakove batierie, ale bol somv tom, ze ked pustam studenu musi byt privod t… nový
fleg 23.04.2019 18:23
fleg
Záleží na tom, jak je udělaný ten "směšovací labyrint" v té baterii - buď baterie zvednutím raménka… nový
Kachlík 23.04.2019 18:27
Kachlík
Tečie teplá len občas. Keď je v teplom potrubí vyšší tlak, tak zmiešavacia batéria pri otvorení pri… nový
ok 23.04.2019 18:40
ok
Pytal si sa na zakon, zakon na to nie je. Pytas sa na predpis...pochybujem, ze na to existuje. Mozno… nový
fleg 23.04.2019 19:19
fleg
Nechce se mi to hledat, ale mám pocit, že jsem četl o jakési vyhlášce (minimálně v rámci ČR, ale mys… poslední
Kachlík 23.04.2019 22:12
Kachlík

Prípojku (celú inštaláciu v dome) montoval developer pri výstavbe domu (je tu cca 100 bytov). Ide o novostavbu.
Som majiteľ bytu a kúpil som ho nový od developera.
Máme tu aj správcovskú spoločnosť, ale tí nie sú schopní to samostatne presadiť, chcem im dať podklady o ktoré sa môžu oprieť.
Mám pocit že také predpisy existujú, lebo som našiel napr. "TECHNICKÉ PODMIENKY pre pripojenie nehnuteľnosti na verejný vodovod a verejnú kanalizáciu" - bohužiaľ však sú to predpisy Stredoslovenskej vodárenskej a prevádzkovej spoločnosti a.s. Plnenie konkrétne tejto podnikovej normy budem asi ťažko presadzovať v Bratislave - je tu iná vodárenská spoločnosť.

To, čo si "našiel" sa týka pripojenia k verejnému vodovodu a k verejnej kanalizácii. Čo sa týka v bytoch - tak to je na stavebníkovi - ten predsa MUSÍ mať i projekt kanalizácie, vodného hospodárstva, elektroinštalácie (tam dokonca revíziu), plynovej prípojky (taktiež revízia). Ako má byť namontovaný ventil, na koľko závitov.... to sa nikde nepíše.

A pokiaľ ti zo "studenej" tečie teplá - tak to niekto pri montáži riadne pohnojil (developer asi chcel ušetriť, tak pozháňal nejakých Rumunov, aby to nejako ponapájali). Ak je to novostavba - REKLAMUJ.

Ako je pisane nadomnou...na vsetko bolo treba revizie, postupovalo sa podla schvalenych planov, takze nic zle sa namontovat nemohlo...ak hej treba ziadat napravu od developera, ak nebude chceit tak sudnou cestou.
Inak tvoj popis je divny, pretoze na privod teplej vody (pokial nemas v byte kotol) sa pouziva zvlast potrubie a nie je mozne, aby ti zo studeneho kohutika tiekla tepla voda.

zvlast potrubie a nie je mozne, aby ti zo studeneho kohutika tiekla tepla voda

Ale je - dělá to páková směšovací baterie, pokud je "zavřená" ve středové poloze, a v "teplé" trubce je vyšší tlak, jak ve studené - to pak jinde na společném vedení pustíš studenou, ale ten vyšší tlak tu teplou protlačí i do trubek od studené, i když z té "blbě nastavené" baterie voda neteče (to ten mechanismus uvnitř). Proto by měla být na každé odbočce z hlavního přívodu TUV zpětná klapka, aby k tomuto nedocházelo. Proto se taky "studená" voda označuje jako pitná, ale to, co prošlo ohřevem je už jen voda užitková, protože nikdo nedokáže zaručit, že při ohřevu nedošlo k pomnožení bakterií apod.

Záleží na tom, jak je udělaný ten "směšovací labyrint" v té baterii - buď baterie zvednutím raménka pustí vodu, a pohybem do stran teprve řekne, kudy má téct kolik vody, a nebo má prvně (směrem od přívodu) ten "směšovací" bazmek, a pak teprve to "pouštění vody". V tom druhém případě jsou vlastně teplá a studená propojené, když zůstane ta baterie ve středové poloze, a když pak pustíš vodu někde dál na potrubí, tak víc poteče ta, která má vyšší tlak…

Tečie teplá len občas. Keď je v teplom potrubí vyšší tlak, tak zmiešavacia batéria pri otvorení pri svojej činnosti prepojí rozvod teplej vody so studenou. Ak je výstup zatvorený alebo priškrtený, tak voda ktorá má vyšší tlak, sa dostane do potrubia s nižším tlakom. U mňa sa to prejaví v prípade bidetovej spršky. Ak otvorím pákovú batériu a sprchový ventil na konci hadice je zavretý, tak počujem šum prúdiacej vody a vodomer teplej vody sa točí aj keď mám všetky ostatné vývody zatvorené, teda viditeľne nemám žiaden odber. Vodomer studenej sa síce netočí naopak ako by sa dalo čakať, ale to je zrejme tým, že je blokovaný na spätný chod. Toto môže spôsobiť nielen bidetová sprška, ale napr. aj práčka pripojená na pákovú batériu, sprcha v kúpeľni s reguláciou prietoku v sprchovej hlavici a podobne. Aby sa zabránilo prieniku TÚV do rozvodu studenej (pitnej) vody, tak by sa mali inštalovať do prípojok spätné klapky a ja nepochybujem, že na to je nejaký predpis. Len ho neviem nájsť.

Pytal si sa na zakon, zakon na to nie je. Pytas sa na predpis...pochybujem, ze na to existuje. Mozno nejake odporucanie, ale zeby bola kvoli robena nejaka norma, ci vyhlaska silne pochybujem. Ale ono staci zavolat zajtra prvemu vodarovi, ktoreho vygoolgis a budes v tom mat jasno. Hlavne prestan hladat predpis;o).
Ako som povedal riesie zbytocne veci. Ty si prebral od dodavatela (predajcu) byt, ktory bol riadne skolaudovany a ktory obsahuje momentalne nejake vady, ktore samozrejme mozes reklamovat (aj po zaruke ak sa jednalo o skrtu vadu).
Ak sa predavajuci budes storcovat nezostane ti nic ine len ich zalovat na sude.
Za mna....siel by som vedla na kutilsku a spytal sa na typ baterie, ktora by taketo nieco nerobila, alebo ako toto vyriesit svojpomocne. Ja som sice vodar neni, ale vsetky baterie som si doma montoval sam a nikde som ziaden spatny ventil nevidel...a voda mi tecie spravne.

Nechce se mi to hledat, ale mám pocit, že jsem četl o jakési vyhlášce (minimálně v rámci ČR, ale myslím, že něco podobného asi platí v celém civilizovaném světě), která upravuje technické parametry napojení pitné vody a TUV, právě proto, že "ohřátá" voda není považovaná za vodu pitnou (studenou). Například v sídle europarlamentu, i když je to novostavba za více než miliardu euro, je zakázáno používat teplou vodu právě z důvodu, že odflákli rozvody teplé vody (mnoho slepých větví), namnožila se tam legionella, a teď se páni úředníci myjí jen studenou, protože sanace celého rozvodu je v podstatě nerealizovatelná (jak nákladově, tak technicky):
https://legionella.cz/legionella-v-zahranici/europoslancum-vypnuli-kvuli-legionelle-teplou-vodu/
https://echo24.cz/a/pRuKN/europoslancum-vypnuli-teplou-vodu-pry-natrvalo
…jen pro ilustraci…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru