Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno podnájemník cizinec v bytě a trvalé bydliště

Ahojte,

jsem majitelem bytu. Před několika měsíci jsem potkal ženu ukrajinku a teď jsme se domluvili, že bude bydlet u mě.
Kdyby měla u mě trvalé bydliště, asi by se jí hodně usnadnilo papírování s vízem. Znám ji skoro půlrok, takže to snad není chvilkové pobláznění po jedné noci. Pracuje tu. Vím kde. Vyzvedávám ji v práci.
Nicméně mi v hlavě zahlodal červíček, zda je možné se nějak smluvně bránit proti třeba zadlužení bytu apod.

Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cudzinec musí mať povolený pobyt na území suverénneho štátu, inak ho ako majiteľ 1/1-ny z celku nehn… poslední
Nuda 16.05.2019 11:50
Nuda

Cudzinec musí mať povolený pobyt na území suverénneho štátu, inak ho ako majiteľ 1/1-ny z celku nehnuteľnosti nemôžeš zaevidovať na príslušnej ohlasovni k sebe na trvalý pobyt. Jedine na prechodný.

Trvalý pobyt má iba evidenčný charakter, neviaže sa na žiadne majetkové práva k nehnuteľnému a hnuteľnému majetku, ak si hnuteľný majetok získal/nadobudol ešte pred týmto právnym úkonom, máš k majetku nadobúdacie paragóny, neškrtne si ani exekútor so súdmi ČR v prípade dlhu trvale prihláseného obyvateľa.

Zrušiť trvalý pobyt môžeš kedykoľvek uznáš za vhodné. K tomuto účelu iba na ohlasovni či na fízlárni vyplníš príslušné tlačivo, ktoré doložíš originál okolkovaným LV (nie viac, ako 30 dní starým) svojho zákonného majiteľstva 1/1-ny z celku príslušného katastra.
Myslím, že takéto tlačivá o zrušení pobytu sú v textových editoroch formátu PDF zavesené aj na nete, iba si ich stiahneš, vytlačíš, vyplníš, v.r. podpíšeš a písomne s vrátnekou a doručenkou pošleš poštou I. tr. na ohlasovňu, ktorá ex officio vykoná zrušujúci úkon. Nemusíš sa onanovať osobne.

V prípade podielového alebo bezpodielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti musia všetci spolumajitelia vospolok takýto úkon stvrdiť spoločne, inak je úkon neplatný. Jedine ľudovodemokratický súd by mohol meritórne rozhodnúť na základe žaloby podanej zo strany iba jedného zo spolumajiteľov "o zrušení trvalého pobytu" cudzej, tretej osoby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru