Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodal jsem auto za pakatel a prodávající chce reklamovat "skrytou vadu"

Zdravím,
tak jsem si zase jednou vlastní blbostí naběhl a chtěl bych se zeptat, jestli mám nějakou rozumnou šanci bránit se, nebo je pro mě nerozumnější možnost kývat hlavou, držet krok a platit.
Na ježdění krátkých tras přes zimu jsem si pořídil vozidlo v ceně 25 tisíc, abych neničil auto, kterým jezdím v létě na srazy. Kosmeticky na tom bylo špatně, technicky poměrně dobře. Udělal jsem na něm menší servis po koupi a dál jsem nic nemusel řešit.

Zimu úspěšně zvládlo bez výraznějších problémů, tak jsem si ho nakonec nechal půl roku a pár dní zpátky jsem ho dal na inzerát za 20 tisíc vědom si jeho kosmetického stavu. Upozorňuju, že jde o cenu za plně pojízdné auto. Cenově se daný model se stejným motorem pohybuje zhruba takto: 10-20 000 nepojízdná auta se zadřenými motory a po nehodě, potom cenová mezera a 35 - 70 000 pojízdné kusy v ucházejícím kosmetickém stavu.

Ozval se zájemce s tím, že pokud mu ho nechám za 15, přijede hned druhý den, nebude řešit "blbosti", na které přijde po koupi. Vědom si toho, že jde o 20 let starý vůz s vyšším nájezdem a může se stát úplně cokoli, jsem na nabídku přistoupil. Zájemce přijel podle domluvy a povídal, že vozidlo potřebuje na díly, aby opravil svoje rozbité, použije z něj část karoserie a motor. Auto si důkladně prohlédl, poměrně dlouho s ním jezdil, poslouchal motor, kontroloval, co mohl. Za asi půl hodiny trvající prohlídku a projížďku se neprojevila jediná závada, o které by předem nevěděl. Následně auto připojil k diagnostice, která mu napsala velké množství chyb, které by se zaručeně začaly časem projevovat (o těch jsem netušil). Zklamán stavem a jelikož jsem jako poctivý člověk nechtěl někoho dalšího napálit, nechal jsem mu ho za polovinu původní ceny v inzerátu a za čtvrtinu ceny, na které začínají podobné pojízdné kusy. Do smlouvy jsem napsal, že stav odpovídá stáří a nízké ceně, pán mi předal 10 000 a odvezl si auto s půlkou nádrže.

Uběhly dva dny a pán volal, že s autem ujel sotva 5 kilometrů, začalo vařit, podle servisu jde o těsnění pod hlavou, oprava asi 6000 Kč, že jsem mu zatajil závadu, budu platit polovinu opravy a auto už je na dílně.

Chápu, že ze zákona ručím 6 měsíců za skryté vady, ale o autě jsem mu řekl všechno, co jsem o něm věděl, jezdil s ním tam a zpátky, pak jsme v něm ještě dalších 20 minut seděli na místě s nastartovaným motorem. Za tu dobu (v součtu asi 50 minut běhu) by se prasklé těsnění muselo nutně projevit. Nic nenasvědčovalo tak závažné závadě, pouze občas motor běžící na volnoběh lehce škubl, o tom věděl a i to bylo ve snížené ceně zohledněno. Že nebude řešit později zjištěné závady samozřejmě na papíře nemám, jenom zmínku o stavu odpovídajícím ceně. Co teď s ním? Kupující samozřejmě úplně otočil, původně byl slušný a chápal, co kupuje, teď je arogantní a jedná stylem "bude po mém, vrať mi peníze". Rozhodně se mi nelíbí, že koupil za 10 000 auto, které se pojízdné prodává minimálně okolo 35, o závadě, která se mi neprojevila za půl roku a neprojevila se ani při dlouhé projížďce říká, že byla skrytá a chce vrátit 3000.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Auto už je na dílně? Takže si to mohl celý vymyslet a teď po tobě chce jen prachy. Dal jsi mu slevu…
Prasak 16.06.2019 19:00
Prasak
Auto už je údajně na dílně. Prý to je těsnění, nebo možná prasklá hlava, ale řekli mu, že to opraví…
Potkan007 16.06.2019 19:30
Potkan007
Prasklá hlava by se projevila okamžitě, s tím by jsi neujel ani 1 km, vařilo by to hned. V jakém je… nový
Hanyse.k 21.06.2019 13:19
Hanyse.k
IMHO borec viděl měkkotu prodejce, když z něj vymáčknul při prodeji skoro 50% slevu, tak ho zkusil p… poslední
Prasak 21.06.2019 13:34
Prasak
tahle rada asi nikomu nepomůže, ale je divné, že"s autem jezdil poměrně dlouho" (když si ho zkoušel)… nový
slovy interneu 18.06.2019 21:55
slovy interneu
V nadpisu je chyba. Prodal jsem auto za pakatel a kupující chce reklamovat "skrytou vadu" Příště do… nový
luke22 20.06.2019 20:45
luke22

Auto už je údajně na dílně. Prý to je těsnění, nebo možná prasklá hlava, ale řekli mu, že to opraví za 6 tak i tak a mám mu poslat polovinu. Už to je úplně mimo, jak může stát oboje stejně, když jde o ten stejný úkon, akorát v případě prasklé hlavy musí ještě vyměnit hlavu? (Těsnění = koupit těsnění, srovnat hlavu, práce; hlava = koupit těsnění, koupit hlavu, srovnat hlavu, práce.) Řekl jsem mu, že nic jen tak nepošlu a chci fotky / videa - prasklé těsnění se viditelně projeví. Může mít našlehanou chladící kapalinu v oleji, olej v chladící kapalině, může z něj lítat voda na všechny strany. Uvidím, co dodá. Blbý, že pokud náhodou nekecá, tak to v podstatě skrytá závada je. Těsnění nepraskne jen tak během vteřiny a je třeba možné, že ho načal, když se s tím projížděl a točil auto do 5000 otáček po minutě od startu.

Štve mě, že by chtěl zázrak zadarmo a já tahám za kratší provaz, zákon mě nutí držet půl roku záruku. Auto jsem koupil za 25 a byla to celkem slušná koupě, jeden z nejlevnějších kusů tohoto modelu na inzerátu. Vyměnil jsem levé rameno na přední nápravě, olej v motoru, v převodovce a pak už jsem jen doléval benzín. Po půl roce jsem ho chtěl prodat za 20, odsouhlasil jsem mu 15, stlačil mě na 10 a ještě chce 3 vrátit, takže by ho dostal za 7. Vědět, co to je zač, poslal jsem ho do háje už s tím stažením ceny o čtvrtinu aniž by auto viděl.

Prasklá hlava by se projevila okamžitě, s tím by jsi neujel ani 1 km, vařilo by to hned. V jakém je stavu těsnění pod hlavou si nemohl vědět, auto si kupující otestoval, těsnění bylo v pořádku, pokud se "posralo" potom, za to nemůžeš a podle mě to není skrytá vada. Já bych mu nedal nic.

V nadpisu je chyba.
Prodal jsem auto za pakatel a kupující chce reklamovat "skrytou vadu"
Příště do smlouvy napsat "auto je určeno na náhradní díly", jak to dělaj staří zkušení bazarníci.
Skrytá závada to opravdu může být ale taky to mohl zavinit on, ale pokud si při prodeji řeknete, že za auto nenesete žádnou záruku, nenese za skrytou vadu zodpovědnost prodávající. Riziko koupě k těmto autům prostě patří a záruka 6 měsíců tady neplatí, je ale potřeba to do té smlouvy napsat.
Ze svého pohledu vidím problém v tom, že v té smlouvě to je tak nešikovně napsané.
Já bych kupujícímu žádné peníze neposílal, tohle může být na soud. Snad by ti tu nešikovnou formulaci uznal, lepší je tam klidně napsat i že se auto prodává bez 6 měs. záruky na skryté vady prostě.
Doufám že to auto na tebe už není napsaný, to by byl větší problém, ale to k téma nepatří.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru