Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konverzace pres mesenger jako dukaz

Transakci lze zrušit jen pokud platba ještě neproběhla. V tomhle případě vidím nulovou šanci, banka Ti nic vracet nebude:

V praxi to tedy bude vypadat tak, že vyplníte formulář s žádostí o vrácení neoprávněně přijatých finančních prostředků. Vaše banka pak žádost bezplatně odešle bance příjemce, do které jste peníze omylem poslali. Ve většině případů majitel účtu na upozornění reaguje a peníze vrátí zpět.
Někdy se ale stane, že žádost banky zůstane bez odezvy. Pokud vám peníze nepřijdou zpátky na účet do dvou až tří týdnů od odeslání první žádosti, budete muset ve své bance vyplnit další formulář, ve kterém žádáte banku příjemce peněz o poskytnutí jeho identifikačních údajů. Banka vám pak musí podle § 38, odst. 6 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, i bez souhlasu majitele účtu sdělit jeho jméno, datum narození a adresu trvalého bydliště. Banka si za poskytnutí informací účtuje poplatek 250 korun plus DPH 21 procent.
Víc už pro vás banka ale nemůže udělat a další vymáhání peněz je zcela ve vaší režii. Snažte se proto podle získaných údajů co nejrychleji zkontaktovat majitele účtu, na který jste omylem peníze poslali. Jestliže odmítne peníze vrátit nebo se vám bude záměrně vyhýbat, nezbyde vám nic jiného než právní cesta.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny