Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zlato jako dekorace potravin

Dobrý den,

před pár dny jsem se vrátil z USA a v jedné z restaurací (konkrétně Joël Robuchon v Las Vegas) jsem se setkal s využitím plátkového zlata, jako ozdobném prvku při servírování jídla. (jako snítka petržele v české hospodě) O tomto způsobu využití jsem již dříve slyšel, nicméně nikdy jsem se s ním nesetkal v praxi. Ptal jsem se proto personálu zda je to nějaké speciální zlato určené ke konzumaci. Bylo mi řečeno že nikoliv, jde o obyčejné plátkové 24 karátové zlato, které je však zcela bezpečné konzumovat.

Stále mi to vrtalo hlavou, když jsemse vrátil domů, snažil jsem se hledat, zda někdo něco takového nabízí u nás. Našel jsem pouze několik zhruba 2 nebo 3 e-shopy. Které pravé zlato dle popisu určené ke konzumaci nabízely většinou za horentní sumy. Můj známý je výrobce šperků tak jsem se ho zeptal na bežnou cenu ryzího plátkového zlata, kterým některé šperky pozlacuje. Sdělil mi, že okolo 25 Kč za 1 plátek. Jen pro porovnání e-shopy toto "konzumní" zlato nabízeli za sumu přes 100 Kč za ten samý plátek. Podle obrázku šlo však o zcela identickou věc. Jsem podnikatel takže první co jsem viděl jsou samozřejmě peníze. :) Nicméně nemám moc zkušeností v oblasti práva, pokud jde o prodej něčeho, co označuji jako určené ke konzumaci, nicméně ve své podstatě to není potravina.

Zde je má otázka. Má někdo zkušenosti s touto problematikou? Kdybych se do tohoto podnikání chtěl pustit, mohu běžné plátkové zlato označit jako "jedlé" bez potenciálních negativních právních důsledků? Je mi jasné, že pokud bych chtěl produkt balit a označovat jako potravinu, musel bych mít k tomu hygienicky schválené prostředí a zároveň by samotné zlato muselo projít schválením od potravinářské inspekce, okolo čeho by bylo zbytečně mnoho starostí, pokud by to bylo vůbec možné. Nicméně je například možné dát na etiketu název "Jedlé zlato" a následně dopsat informaci ve stylu "Ačkoliv je dle výsledků mnoha studií a všeobecně známých informací konzumace zlata zcela bezpečná, stále se již vzhledem k povaze produktu nejedná o potravinový výrobek. Nikoho nenabádáme aby tento produkt za potravinu považoval a nakládal tak s ním."?

Díky ;)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Neviem sice naco sa pytas lebo pride mi to skor ako filozoficka uvaha o podnikani, nicmenej zlato je…
fleg 04.07.2019 11:12
fleg
Zlato je možné bezpečně jíst právě proto, že v těle nijak nereaguje. Zato stříbro může udělat pěknou…
Wikan 04.07.2019 11:29
Wikan
Jasne a prave preto mas v kazdej lekarni plnu rit pripravkov z koloidneho striebra. Su ludia, co tym…
fleg 04.07.2019 13:43
fleg
No to sice možná byly ale zároveň i bylo prokázáno, že je koloidní stříbro pro tělo při vnitřním uži… nový
michel.s 04.07.2019 15:23
michel.s
Omyl, zlato reaguje tak, jak popsal fleg. Pusť si tu odkazovanou Všechnopárty.
MachR55 04.07.2019 13:53
MachR55
Pán je možná dobrý cukrář, ale s chemií to bude asi slabší. Zlato je velmi stabilní a kyselina chlor… nový
Wikan 04.07.2019 14:10
Wikan
Snad ani ne. nový
karel 04.07.2019 14:21
karel
Ptám se na to, jestli někdo náhodou neví něco ohledně legislativy v souvislosti s prodejem něčeho, c…
michel.s 04.07.2019 11:57
michel.s
pokial to chceš použiť na konzumné účely,tak pravdepodobne bude nutné mať k dispozícii kvôli prísluš… nový
audax 12.07.2019 11:02
audax
No ještě bys k tomu měl přidávat upozornění,že druhý den po konzumaci je třeba všechnu stolici odevz… poslední
Karel04 12.07.2019 12:27
Karel04

Neviem sice naco sa pytas lebo pride mi to skor ako filozoficka uvaha o podnikani, nicmenej zlato je nielen jedle, ale aj zdraviu prospesne, pretoze reaguje z kyselinou v zaludku a posobi dobre na travenie (ak sa nemylim).
Ono sa dokonca vyuziva aj striebro, ktore ma tiez nejake blahodarne ucinky, takze zlata v potrave by som sa nebal, aj ked z mojho pohladu je ciste snobstvo.

Jasne a prave preto mas v kazdej lekarni plnu rit pripravkov z koloidneho striebra.
Su ludia, co tym dokonca liecia rakovinu si predstav.
Vnutorne uzivanie striebra je v EU zakazane, a preto su vsekty oficialne pripravky u nas vo forme sprejov a vodiciek na pokozku.
Btw samozrejme ja v liecive ucinky striebra a zlata neverim, aj ked minimalne pri striebre boli antispeicke ucinky laboratorne preukazane.

No to sice možná byly ale zároveň i bylo prokázáno, že je koloidní stříbro pro tělo při vnitřním užití velmi škodlivé v jiných ohledech. Počínaje nebezpečí argyrie přes poškození ledvin, jater a mozku. Samozřejmě při jednom užití se nic nestane, ale při dlouhodobém užívání je to velmi nebezpečné. Nicméně o tom tohle vlákno asi není.

Ptám se na to, jestli někdo náhodou neví něco ohledně legislativy v souvislosti s prodejem něčeho, co primárně není určené ke konzumaci s nálepkou "jedlé". Např. zda je potřeba splnit nějaké podmínky a tak podobně.

pokial to chceš použiť na konzumné účely,tak pravdepodobne bude nutné mať k dispozícii kvôli príslušným kontrolným orgánom kartu bezpečnosti údajov od dodávatela "konzumného "zlata a to kvôli obsahu zbytkových látok,ktoré dodané zlato obsahuje.....pri spracovaní zllata sa používajú borax,kyanid draselný a podobné chemikálie,z ktorých mnohé sú už dnes zaradené do kategorie zvlášť nebezpečných jedov a ich obsah/zbytkový obsah v potencionálnych potravinách je nejakým spôsobom regulovaný......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru