Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odstoupení od smlouvy s dodavatelem energií

Dle energetického zákona č. 458/2000 Sb. § 11a (3) máme jako spotřebitelé právo odstoupit od smlouvy uzavřené "na dálku" ve lhůtě do 15 dní od zahájení dodávky. (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-458#p11a-3)

Jistý dodavatel si podmínil uplatnění tohoto práva ve svých obchodních podmínkách nezbytností úředně ověřeného podpisu na výpovědi zaslané od spotřebitele.

Může dodavatel podmiňovat uplatnění práva spotřebitele a vyžadovat po něm úkony, které zákon nestanoví?

Díky za Váš názor a případně i odborný komentář.

Předmět Autor Datum
Představ si, že dopis o odstoupení od smlouvy nepošleš ty, ale manželka, se kterou jsi se před časem… nový
Jan Fiala 13.09.2019 08:15
Jan Fiala
Díky za komentář a uvedený příklad, který mě nenapadl. Nicméně, s takovýmto ustanovením v obchodníc… nový
Staninus 13.09.2019 09:07
Staninus
Stejně tak dobře může ta zhrzená manželka takovou smlouvu uzavřít. Takže pokud neni k uzavření smlou… nový
ml1 13.09.2019 14:26
ml1
Je hezke vymyslet scenar, ktery dane omezeni ukazuje v dobrem svetle, nicmene takto pravo rozhodne n… nový
re4zon 15.09.2019 08:39
re4zon
Díky za komentář. Zkoušel jsem hledat zákonný rámec úředního ověření podpisu (tzv. legalizace), avša… poslední
Staninus 19.09.2019 09:46
Staninus
Hlavně se rozhodněte, jestli chcete odstoupit od smlouvy uzavřené na dálku, nebo dát výpověď. → Jsou… nový
ivzez 17.09.2019 14:35
ivzez

Představ si, že dopis o odstoupení od smlouvy nepošleš ty, ale manželka, se kterou jsi se před časem rozvedl a chce ti dělat zle. Nebo někdo, s kým se pohádáš.

Pokud se dostavíš k dodavateli osobně, není problém ověřit tvou totožnost. Pokud přijde dopis, potřebuje dodavatel vědět, zda jsi jej napsal opravdu ty. Co na tom považuješ za úkon nad zákonem stanovenou výpověď?

Díky za komentář a uvedený příklad, který mě nenapadl.

Nicméně, s takovýmto ustanovením v obchodních podmínkách jsem se setkal poprvé. Na základě znalosti obchodních podmínek mnoha jiných dodavatelů jsem považoval toto ustanovení za nestandardní a neadekvátní.
Přesto se mi jeví takový způsob podepisování jako nekonzistentní, jelikož stejný obchodník ověřený podpis při uzavření smlouvy nevyžaduje.

S ověřováním podpisů jsem se v segmentu dodávky energií a vztahů mezi dodavateli a spotřebiteli v kategorii domácností ještě nikdy nesetkal.

Stejně tak dobře může ta zhrzená manželka takovou smlouvu uzavřít. Takže pokud neni k uzavření smlouvy toto požadováno, přijde neadekvátní to požadovat k jejímu zrušení. Cizí lidi by to asi měli složitější, jestli je k tomu stále potřeba číslo elektroměru.
Beru to jako způsob, jak to zákazníkovi v mezích zákona ztížit, podobně jako se tu občas dostane na světlo boží vlánko, kde se řeší předplatné u seznamky (uzavře se s první platbou a zrušit se dá jen dopisem).

Je hezke vymyslet scenar, ktery dane omezeni ukazuje v dobrem svetle, nicmene takto pravo rozhodne nefunguje. Uredni overeni je v zakone pomerne uz e vymezeno a neni mozne ho vyzadovat kdykoliv, zvlast pokud to omezuje spotrebitele. Hledat to nebudu, ale tahle oblast je judikovana a soud to zatrhl i uradum, takze nejaka soukroma spolecnost ma rozhodne smulu a vypoved bude platna i tak.

Díky za komentář. Zkoušel jsem hledat zákonný rámec úředního ověření podpisu (tzv. legalizace), avšak nikde v zákoně jsem nenašel nějaké znění popisující, kdy lze legalizaci podpisu ještě používat. Dočetl jsem se jenom jak se provádí.
Opravdu byste nedohledal zmíněný soudní případ, nebo odkaz na zákon? Děkuji moc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru