Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Hlasování na schůzi samosprávy

Dobrý den,

v jednacím řádu bytového družstva máme toto ujednání: "Členové družstva nájemci hlasují samostatně v souladu se stanovami BD váhou jednoho hlasu na byt a v případě přijetí návrhu do následného hlasování schůze samosprávy domu vstupuje jeden hlas s váhou celkového podílu BD."

V naší samosprávě je 28 družstevníků s podílem cca 51 % a 26 vlastníků s podílem cca 49 %. Podle vyjádření BD se vždy hlasuje takto: na schůzi přijdou např. 3 členové družstva - nájemci a 20 vlastníků jednotek. Ze 3 členů družstva hlasují 2 pro a 1 proti - jako celek za družstvo je to tedy pro. Pak se hlasuje o návrhu mezi vlastníky, kde bude všech 20 proti a družstvo zastoupeno 51 % (díky předešlému hlasování 3 členů) je pro - návrh je tedy přijat.

Vlastníci tak nemají šanci nikdy přehlasovat členy - nájemce, což se mi zdá "divné". Nemělo by to spíše být tak, že družstvo nemá při následném hlasování 51 %, ale jen tolik, kolik odpovídá počtu hlasujících členů?

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Možná je to divné, ale je to tak. Pokud má družstvo nad 50 %, není možné ho přehlasovat.
Wikan 21.10.2019 09:08
Wikan
Tak tedy pěkně děkuju :) Ještě svou otázku doplním. Ve stanovách stojí toto: "Není-li v hodinu uvede…
qdj 21.10.2019 12:02
qdj
Vždyť to sám píšete. Když není v uvedené době přítomna nadpoloviční většina, posune se začátek o čtv…
karel 21.10.2019 13:03
karel
Jde mi o slovo "může", podle mě tedy existuje možnost zahájit schůzi rovnou a nečekat 15 minut. Poku…
qdj 21.10.2019 13:29
qdj
Ta lhůta je tam na to, aby měli opozdilci čas dorazit. poslední
Jan Fiala 21.10.2019 13:59
Jan Fiala

Tak tedy pěkně děkuju :) Ještě svou otázku doplním. Ve stanovách stojí toto:
"Není-li v hodinu uvedenou pro konání schůze samosprávy domu přítomna nadpoloviční většina jejich členů, může se konat o čtvrt hodiny později za přítomnosti ne méně než 10 procent členů samosprávy".
Já z toho dovozuji, že se schůze nemusí oddalovat a pokud je přítomno alespoň 10 % členů, mohu schůzi zahájit v řádný termín konání. Těch 15 minut navíc je tam pouze jako možnost, nikoli povinnost. Mám pravdu?

Díky

Jde mi o slovo "může", podle mě tedy existuje možnost zahájit schůzi rovnou a nečekat 15 minut. Pokud by byla přítomna nadpoloviční většina, musela by být schůze zahájena v přesně daný čas. Ta čtvrthodina dává šanci, pokud v předem daný čas přišel třeba jen jeden člověk, počkat na opozdilce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru