Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodejce a servis aut parkuje svá auta před rodinnými domy

Zdravím,

měl bych dotaz ohledně takové trochu kuriózní situace.
Jeden nejmenovaný prodejce (dealer) a autorizovaný servis aut v mé ulici začal poslední týdny parkovat svá auta (jak auta určená k prodeji, tak i ta, co čekají na servis) na podélných parkovacích místech před rodinnými domy, která byla myšlena zejména k parkování obyvatel právě těchto domů, a tím je blokuje (v docela velké míře). Abych to upřesnil, nejmenovaný prodejce aut tu má na těchto místech zaparkováno 2x až 3x více aut než obyvatelé domů. Parkování však není upraveno žádnou značkou - a proto se chci zeptat, může/nemůže z hlediska nějakého obecného pravidla komerční objekt takto blokovat parkovací místa za účelem svého podnikání i když tím blokuje místo obyvatelům domů?

Předem díky za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zeptej se na vedení města/obce, zda to nevidí jako zábor veřejného prostranství, případně co s tím l…
Prasak 30.01.2020 17:44
Prasak
Zabor to neni zcela urcite, pokud to nejsou zjevne vraky. Zvlast u aut na opravu, kdyz to nejsou vyl… nový
re4zon 30.01.2020 20:16
re4zon
Ty nelegální mě taky napadly. Přece jen je to chce velkou dávku bezohlednosti a vychcanosti, takto s… nový
Prasak 30.01.2020 23:14
Prasak
Prasak, proč hrubá záplata, vždyť neporušuje žádný předpis. Jako že budem trestat druhé, když s něčí… nový
milan.cukrar 31.01.2020 06:17
milan.cukrar
Předpis neporušuje, ale bezohledné a sebestředné to je. Jde o morální princip, nikoliv zákonný. nový
Prasak 31.01.2020 16:29
Prasak
Pro parkování na veřejných komunikacích a prostranství musí mít ta auta snad RZ a po schválení novel… nový
Karel04 30.01.2020 18:25
Karel04
Vela ludi si myslim, ze ked niekto zaparkuje pred ich domov na ulici, ze parkuje na ich mieste. A to… nový
fleg 31.01.2020 08:33
fleg
Podle mě je něco jinýho, když někde zastavíš na třeba kvůli servisnímu zásahu (čili je to jen krátko… nový
MachR55 31.01.2020 08:47
MachR55
...autorizovaný servis aut v mé ulici začal poslední týdny parkovat svá auta ... Ulice není tvá a p… nový
Yarda 31.01.2020 09:45
Yarda
Michate dohromady hrusky a vodni melouny... Kontejner neni auto, tam je zabor jasny. Ale pokud auto… nový
re4zon 31.01.2020 11:57
re4zon
A jak jinak to chceš řešit? Zřídit vyhrazená místa je pěkné - ale kdo to bude kontrolovat a hlavně p… nový
MachR55 31.01.2020 14:06
MachR55
Kdyz tam budou vyhrazena mista, tak si tam jen tak dlouhodobe servis auta neodstavi. A kdyz ano, tak… nový
re4zon 31.01.2020 15:14
re4zon
Až si zkusíš: - osadit místní parkoviště značkami "vyhrazeno pro..." (musíš mít souhlas policie, sil… nový
MachR55 31.01.2020 16:11
MachR55
Nemusim si nic zkouset, vim co to obnasi. A starosta bych prave proto nebyl, abych to resit nemusel.… nový
re4zon 31.01.2020 16:30
re4zon
Díky moc všem za odpovědi a rady. :-) Zatím mi z toho vyplývá, že se ohledně toho moc dělat nedá, ne… nový
Tex 31.01.2020 13:40
Tex
Pokud to budete resit, tak prvne bych zasel do te firmy. Normalni rozmluva je vzdycky nejlepsi resen… nový
re4zon 31.01.2020 15:15
re4zon
doporučuju za ním zajít (vyberte si ze sousedů podle celkového počtu 2-3 emisary) a zkusit to s ním… nový
touchwood 31.01.2020 15:15
touchwood
Vše nafoť a jdi na váš úřad. Pokud to nebudou chtít řešit, jedná se o využívání obecních pozemků k p… poslední
nerady 31.01.2020 22:20
nerady

Zabor to neni zcela urcite, pokud to nejsou zjevne vraky. Zvlast u aut na opravu, kdyz to nejsou vylozene totalky. Legalni moznost je jen jedna, nechat si zridit vyhrazene stani, nebo napr. vjezd jen pro rezidenty (coz je zas mozne jen u nejake slepe ulice). Nelegalnich moznosti reseni je spousta.

Vela ludi si myslim, ze ked niekto zaparkuje pred ich domov na ulici, ze parkuje na ich mieste.
A to nie je pravda, kedze ide vacsinou o obecny pozemok a ich sukromn pozemok sa zacina niekde za chodnikom.
Uz som to tiez parkrat riesil, ked som si dovolil niekomu v ramci plnenia sluzobnych povinnosti zaparkovat pred domom, ze volali policajtov a pod.

Podle mě je něco jinýho, když někde zastavíš na třeba kvůli servisnímu zásahu (čili je to jen krátkodobé, maximálně pár hodin) a když v podstatě trvale zabereš pro svoje podnikání několik míst auty od svých zákazníků.
U nás jsme kdysi řešili něco podobnýho: na návsi mám vybudovaný parkoviště, který slouží lidem pro návštěvy obecního úřadu, dvou prodejen a především lékařů a lekárny. Svýho času si tam jeden místní autoservisák naskládal asi 15 aut (v podstatě to měl zabráno trvale - s jedním autem odjel k sobě a hned tam šoupl další od jinýho zákazníka). Lidi pak parkovali kde se dalo a zvláště pro staré méně pohyblivé lidi to byl problém, protože někdy parkovali i půl kilometru daleko. Pomohl až zásah starosty, kdy podnikateli oznámil, že pokud místa neuvolní, bude mu obec účtovat zábor veřejného prostranství, pak ty auta zmizly.
Takže z toho vyplývá rada pro tazatele - zajdi na místní obecní/městský úřad a poptej se nebo si tam rovnou stěžuj.

...autorizovaný servis aut v mé ulici začal poslední týdny parkovat svá auta ...

Ulice není tvá a pokud ti nestojí před vjezdem do garáže, tak nemůžeš dělat nic.

...zábor veřejného prostranství...

Tohle mne taky napadlo. Svého času jsem si objednal přistavení kontejneru na stavební odpad před dům, firma mi sdělila, že na to musím mít povolení městského úřadu (když jsem zašel za příslušným úředníkem, že to chci jen přes víkend, tak mávnul rukou, že to nebude řešit a pokud by někdo měl řeči, tak že je to projednané a povolené, nakonec se ten kontejner vešel za vrata, tak mi tam nenavozili odpad lidi ze širokého okolí).
Ale co budeš dělat, když si pan podnikatel ten zábor dohodne (nevím, kolik takový zábor stojí, třeba se mu to vyplatí i tak)?

Vzpomínám si na článek, že někde v Německu (když už i tam mají problémy s dodržováním zákonů...) komusi lidi stavěli auta před výjezdem z jeho garáže, tak to "vyřešil", že si koupil dvě autíčka Smart a postavil je před dům tak, že výjezd z garáže měl volný, ale auto se mezi ně nevešlo. Akorát ta autíčka musel udržovat v provozuschopném stavu a když s nějakým musel na povinnou technickou kontrolu, tak se mu před garáž mezitím někdo na$ral.

Michate dohromady hrusky a vodni melouny... Kontejner neni auto, tam je zabor jasny. Ale pokud auto nestoji v rozporu s predpisy, tak je uplne jedno komu patri a jestli jich tam ma jedno, dve nebo padesat. Machova historka je sice pekna, ale zrejme jde o nejakou vesnici s vesnickym resenim problemu. Jestli maji mistni problem s tim, ze nekdo stoji na parkovisti, ma obec zridit vyhrazena mista pro navstevniky uradu, ne vyhrozovat nejakym zaborem, o ktery se vubec nejedna. Tazateli bych doporucil si zajistit vlastni misto , bud pronajmem nebo na svem pozemku.

A jak jinak to chceš řešit? Zřídit vyhrazená místa je pěkné - ale kdo to bude kontrolovat a hlavně pokutovat? Nikdo z představitelů obce tu pravomoc nemá, na zřízení obecní (městské) policie není rezerva v rozpočtu a nejbližší služebna státní policie je v okresním městě 20 km daleko.
A ještě něco - zákony týkající se podnikání neznám, ale něco se mi plete (možná chybně), že podnikatel tohoto typu (autoservis, autobazar, ...) musí mít potřebné plochy pro odstavení vozidel buď ve svém vlastnictví nebo v pronájmu, že nemůže jen tak odstavovat auta na veřejném prostranství...

Kdyz tam budou vyhrazena mista, tak si tam jen tak dlouhodobe servis auta neodstavi. A kdyz ano, tak do prvniho odtahu, protoze pak misto prace bude jezdit po odstavnych parkovistich a svazet auta zpatky.
Jestli ma mit vlastni plochy, ma to resit zivnostensky urad, nez mu povoli provozovnu. Zadny predpis nezakazuje komukoliv parkovat na miste, kde se to normalne smi, starostovi neni nic do toho, jestli tam stoji auto zakaznika servisu nebo nekoho mistniho. Ma si to resit osazenim znacek a ne kovbojskym pristupem ve stylu Bohdanec. To uz je fakt jak u volu, kteri si mysli ze jim patri ulice pred domem na zaklade "ja tam parkuju 20 let". Komu jsou mista urcena dava najevo znaceni, kdyz tam zadne neni, muze tam stat kdokoliv.

Až si zkusíš:
- osadit místní parkoviště značkami "vyhrazeno pro..." (musíš mít souhlas policie, silničářů, ...),
- donutit Policii ČR, aby jela do 20 km vzdálené dědiny řešit, že někdo stojí na místě, kde nemá
- završíš to úspěšným odtažením jediného blbě parkujícího vozidla (napoprvé to fakt Policie nebude řešit odtažením),
pak poznáš, že to opravdu není tak jednoduché a hlavně to trvá šíleně dlouho. Zvlášť když k tomu každý den posloucháš stížnosti řady lidí, že to musíš vyřešit (od toho jsi přece starosta, že), protože se nemohou dobelhat k doktorovi přes půl dědiny.

Nemusim si nic zkouset, vim co to obnasi. A starosta bych prave proto nebyl, abych to resit nemusel. Ale jsem vylozene alergicky na ohybani zakonu uredniky na jakekoliv urovni, policajty a statnimi a obecnimi zamestnanci. Stejne jako nesnasim reseni "tady to tak chodi, ale plati to jen pro mistni / starousedliky". Kdyby ty auta patrily jednomu cloveku a ne klientum servisu, to by bylo v poradku?
Ono je neco jineho prijit, slusne vysvetlit, rict "parkuj si to prosim jinde, at tam nemusime davat znacky", navrhnout treba pronajem nejakeho nevyuzivaneho pozemku a vyhrozovat nejakymi neopodstatnenymi sankcemi.

Díky moc všem za odpovědi a rady. :-)
Zatím mi z toho vyplývá, že se ohledně toho moc dělat nedá, nebo se případně akorát obrátit na úřad. Ještě pár dní nebo týden počkám, zda se takto prodejce aut nechová jen dočasně z nějakého důvodu, pak to zkusím řešit.

Vše nafoť a jdi na váš úřad. Pokud to nebudou chtít řešit, jedná se o využívání obecních pozemků k podnikání a každá i malá vesnice má vyhlášku kde za takto parkovaná auta vybírá poplatky. Pokud to obtěžuje víc lidí v ulici tak zajděte všichni na úřad a podejte stížnost. Na nic nečekej a udělej to co nejdříve.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru