Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Osobní bankrot

Pokud někdo nemá pracovní smlouvu a chodí do práce, je idiot. Dnes ještě nemáme krizi, že by se zaměstnanci museli podbízet, aby sehnali jakoukoliv práci, za jakkoliv nevýhodných podmínek.

Že dělá někde načerno, to ČSSZ tak jednoduše akceptovat nebude. V takovém případě zaměstnanec oficiálně neexistuje, sociálka po zaměstnavateli nic vymáhat nebude, neví o tom, že někoho zaměstnává načerno. To by ten člověk musel prokázat - a pokud to prokáže, opět, budou vše vymáhat po tom zaměstnavateli. Pokud je tak hloupý, že dělá bez smlouvy, nevěřím ale, že by se dal do soudního sporu.

A sociální nemusíš platit ani v takovém případě, že do práce nechodíš "legálně" (nechce se ti, máš peněz dost). Akorát ta doba se ti nepočítá do odpracovaných dob pro potřeby výpočtu důchodu. Pár lidí, kteří mají spoustu roků a neodpracované skoro nic (ani nejsou na ÚP) znám. O důchod nestojí, zabezpečeni jsou jinak. Socko platit nemusí, akorát zdravotní je povinné, od 1.1.2020 necelé 2 tisíce ročně, https://www.vzp.cz/platci/informace/obzp

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny