Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Pronájem bytu s.r.o.

Zdravím,

Máme v plánu si pro s.r.o. pronajmout byt a mít v něm kancelář. Někde jsem četl, že to může být problém si pronajmout byt na s.r.o. Jak to je a kde je zádrhel?

Případně jak to udělat aby to šlo? Co nutné do nájemní smlouvy napsat, popř. specifikovat k jakému účelu má byt sloužit?

Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Byty jsou určeny pro bydlení a ne pro podnikání. Pokud si pronajmeš byt a budeš v něm podnikat, bude…
nerady 07.03.2020 20:14
nerady
To jsem se asi špatně vyjádřil, je to kancelář s kk a vlastní koupelnou. Majitel uváděl i v inzerátu…
XABCX 08.03.2020 19:14
XABCX
Pokud je to tak jak píšeš tak by vše mělo být v pořádku. Akorát si pojisti souhlas vlastníka se sídl…
nerady 08.03.2020 21:24
nerady
Sídlo firmy na této adrese nebude, toto bude pouze kancelář. Snad je tedy vše v pořádku. Děkuji za… nový
XABCX 08.03.2020 21:50
XABCX
po doplnění informací. Ano, je to standardní postup, problém by neměl být. Pokud je prostor schválen… nový
milan.cukrar 09.03.2020 06:06
milan.cukrar
Z hľadiska právneho aspektu platných a vykonateľných zákonov týkajúci sa prenájmu segregovaného bytu… poslední
Nuda 10.03.2020 09:25
Nuda

Byty jsou určeny pro bydlení a ne pro podnikání. Pokud si pronajmeš byt a budeš v něm podnikat, budeš mít problém s vlastníky či spoluvlastníky. Musíš si uvědomit, že určité poplatky za užívání společných prostor jsou stanoveny na počet bydlících a ne na počet příchozích do tvé firmy. Jak to bude s užíváním parkovacích míst před domem? Jak je zařazen dům v územním plánování? Pokud to budeš chtít mít oficiálně, tak budeš muset mít souhlas vlastníka a souhlas stavebního úřadu se změnou užívání bytové jednotky. Bude s tím souhlasit pronajímatel? Těch otázek je celá řada.

To jsem se asi špatně vyjádřil, je to kancelář s kk a vlastní koupelnou. Majitel uváděl i v inzerátu, že je to nebytový prostor a nabízel objekt jako kancelář. Parkování má vlastní ve dvoře, pro každou kancelář jsou přidělena 2 místa.

Vlastník a pronajímatel je jedna osoba.

Mohl by být ještě někde problém?

Díky

po doplnění informací.
Ano, je to standardní postup, problém by neměl být.
Pokud je prostor schválen jako kancelář, neboli, nebytový prostor, nebude problém. Bude to uvedeno v nájemní smlouvě. Já píšu do smlouvy, že "objekt bude využíván za účelem podnkání v..."

Z hľadiska právneho aspektu platných a vykonateľných zákonov týkajúci sa prenájmu segregovaného bytu s príslušenstvom, prístupného so samostatným vchodom zo spoločných priestorov za účelom kancelárie či sídla spoločnosti, nie je porušený ani neodporuje zákonu.

Čo nie je zákonom taxatívne a explicitne zakázané, je dovolené.

Problém v bytovom dome by mohla vyrobiť a namietať jedine nadpolovičná väčšina nájomníkov (spoluvlastníkov) ak by sa štorcovala so zdôvodnením, že spoločné priestory navštevujú cudzie osoby, antisociálne živly, nemajú vlastné kľúče alebo kód od spoločného vstupného vchodu, robia bordel, ničia prirodzeným opotrebením hnuteľné a nehnuteľné zariadenie, nosia svinstvo, bahno, blato, íl, štrky-piesky, obaly od potravín a chutných pamlskov, špaky, vajgle prilepené na amerických, kapitaľistických, dekadentných bagandžiach a teda prenajímateľ bytového priestoru musí tieto veci zabezpečiť zvýšenou platbou do spoločného rozpočtu.

Nadpolovičná väčšina nespokojných podielových spolumajiteľov 1/1-ny z celku parcely bytového domu zapísaná v LV k.ú., by žalobným návrhom podaným na súdy s petitom predmetu so zákazom prenájmu bytu na kancelárie spol., s.r.o., a.s., alebo jej vyprataním v zmysle ústavy, Obč.zákonníka, Stavebného zákona, Dohovoru, Listiny ľudských práv, neuspela. Hromadná žaloba vo veci by bola zamietnutá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru