Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Věcné břemeno chůze a jízdy - společná brána

Jsem majitelem pozemku, který je zatížen věcným břemenem chůze a jízdy. Tento pozemek (příjezdová cesta s bránou) využíváme společně se sousedem pro přístup k našim nemovitostem. Na tomto stejném pozemku je už zmíněná brána (tedy pozemek i brána jsou v mém majetku). Má soused nějaké právo či nárok, jak bude s mou bránou na mém pozemku nakládáno ve smyslu jejího zavírání? Soused ji nejednou nechal otevřenou celou noc, a naopak - odjedu-li na 20 minut na nákup do města a nechám si bránu otevřenou - tak se vrátím a brána je zavřená od souseda. Rozumně se s ním bohužel domluvit nelze a tak mě zajímá, zda mu mohu říct, že svoji bránu si mohu nechávat otevřenou jak chci a že mi ji nebude zavírat když jedu doslova na pár minut pryč z domu i přes to, že má věcné břemeno chůze a jízdy? Čistě teoreticky krajní případ - mám právo nechat bránu neustále otevřenou? Ne že bych tak chtěl činit, ale spíše to chci vědět, abych to mohl použít jako argument při další komunikaci se sousedem.
Děkuji, DZ.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Věcné břemeno je na tu cestu a po ní musí být umožněn průjezd a chůze. To je celé. Tzn. bránu zamyka… nový
Araneus84 19.05.2020 10:30
Araneus84
Četl jsi dotaz? On se ptal zda ji může nechat otevřenou. Klíče od ní mají dle dotazu oba. nový
nerady 19.05.2020 12:48
nerady
Kdybych mel takovou branu, chtel ji nekdy nechavat otevrenou a se sousedem nebyla rec, tak si zabeto… nový
re4zon 19.05.2020 14:08
re4zon
Já vidím problém v tom, že soused by musel být jasnovidec, aby věděl, kdy musí a kdy nesmí bránu zam… nový
jirka44 19.05.2020 15:29
jirka44
A nestaci jednoducha logika? Kdyz si otviram, tak to zas zavru. Kdyz je brana otevrena, asi to tak m… nový
re4zon 19.05.2020 19:35
re4zon
Vec nemá riešenie, ani dohodou v akejkoľvek podobe. Podaj žalobou na súd o určenie povinnosti pre v… poslední
Nuda 23.05.2020 10:44
Nuda

Věcné břemeno je na tu cestu a po ní musí být umožněn průjezd a chůze. To je celé.
Tzn. bránu zamykat nesmíte. Tím méně váš soused.
Můžete ji ale klidně celou zbourat nebo odmontovat dveře nebo jakkoli zabránit jejímu zavírání. Pokdu bude zavřená, musí být zavřená tak, aby ji mohl kdokoli otevřít.

Vec nemá riešenie, ani dohodou v akejkoľvek podobe.

Podaj žalobou na súd o určenie povinnosti pre všetkých účastníkov sporového konania, majiteľ, nájomníci, užívatelia, aby boli povinní v konkrétnych hodinách kapuru (bránu) zatvárať s jej povinným uzamknutím vlastnými kópiami kľúčov. Napríklad zamykať bránu v čase zákonom stanoveného nočného pokoja od 22 - 06 hod. SEČ, apod. Len k takejto úspešnej žalobe nutne potrebuješ doložiť znalecný posudok súdom menovaného znalca z odboru "bránológie", aby presne znalec určil o akú bránu sa jedná, kde je situovaná s jej situačným nákresom v príslušnej mierke, doložený LV príslušného k.ú. a o aký zamykací mechanizmus sa jedná. V opačnom prípade ti neúplnú žalobu podanú bez náležitostí s prílohami podľa jasného petitu súd zamietne.

Takýto rozsudok bude vykonateľný a exekučne napadnuteľný v prípade jeho porušenia ktorýmkoľvek zo zúčastnených strán v prípade nesplnenia si povinností viazané meritom rozsudku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru