Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mám vubec nějaký nárok

Rozhodla jsem se prodat byt po matce,ktera v loni zemrela.Dědickem řízeni jsem zjistila že je byt v exekuci.Dala jsem inzerat že prodam byt ozvala se pani že ho koupí,že má pa ní,která skupuje byty.Jasně sem jim řekla že RK nechci.Kupujici mi sdelila že skupuje a nemusím se bát,že už jich ma vic.Že si udelame mezi sebou rezervacku proto je sni pani s RK.Únoru jsem si teda podepsala a i upozornila na tu exekuci.Od neni problem.Došlo mi usnesen děd.řízeni a začal blazinec vše sem si vyřizuji všude volam,když volam kupujicí odpoved obratit se na pani s RK.Nakonec zjistim že ona bez miho dovolení podala inzerat na muj byt,ještě si přijela pro klíče,že vyměřit podlahu.Veškeré dkumenty vše sem jí posilala na email,nic jenom sem čekala,pokaždým tel.mě odbila.Rezervací do konce května,když už sem v nervach na ni řvala že nic neděla a má drzost prodavat muj byt tak mi zavěsila.Pak přišla že musím podepsat smlouvu o budouci smlouvě kvuli exekuci.Dědictví jsem měla 4 března katastr 24 března.Poslala mi na email smouvu obudoucí 24 dubna.Rezervacni skoncila a řekla mi že ta budouci je víc než rezerv.Nedokaže si nikdo představit jaký peklo zažívám nemohu nic dělat,nejdřiv mi řekne přidte podepsat ukonceni pak mi vola že tonejde,když jsem řekla že jdu k advokatovi,smala prý běžte kam chcete.Nikde se neodvolam,

Předmět Autor Datum
Ja sa tej pani nedivim, najprv sa ukludni a skus to spisat este raz, pretoze som sa dokopy nic nedoz… nový
fleg 09.06.2020 14:19
fleg
Výška exekúcie sa dedí iba do výšky zdedeného majetku po poručiteľovi. V prípade, ak exekúcia presah… nový
Nuda 09.06.2020 14:50
Nuda
Nevím, jak to máte na Slovensku, ale v ČR se dluhy dědí v plné výši, vyjma výhrady soupisu, viz f458… nový
pita1 09.06.2020 19:47
pita1
No u nás je to skutočne tak. Dedič zdedí nielen majetok, ale aj pohľadávky (dlhy). Ovšem - podľa náš… nový
yYy 11.06.2020 18:08
yYy
Bylo to upraveno, protože dědici nepřiznávali všechen děděný majetek a co se dalo skrýt, tak skryli… poslední
pita1 11.06.2020 18:44
pita1

Výška exekúcie sa dedí iba do výšky zdedeného majetku po poručiteľovi. V prípade, ak exekúcia presahuje majetok zomretého, nesiahne sa na majetok alebo na finančné prostriedky dediča.

Najprv si vybav tieto záležitosti ohľadom dedičstva u notára, na príslušnom katastri zápisom majetku v LV, k.ú., až následne šaškuj s nejakým predajom nehnuteľnej veci akým byt v prípade, ak si jedným, výhradným a univerzálnym dedičom nehnuteľnosti zapísanej vo veľkosti 1/1-ny z celku v príušnom LV.

Ak je zaťažená nehnuteľnosť, bude táto ťarcha, vecné bremeno, pôžička, exekúcia, súdny rozsudok, notárska zápisnica v podobe RI xxx, zapísaná v LV pod čiarou. Ak ešte nie je vyznačený záznam v LV ale existujú právoplatné listiny preukazujúc dlh, notár tak vykoná na základe právoplatných listín doložených treťou stranou (veriteľa apod.).

Lebo akékoľvek právne úkony uzatvorené pred riadne ukončeným dedičským konaním (predajom veci, prednostným predkupným právom, písomnou či ústnou dohodou apod.) by sa stali absolútne neplatné, negotium nullum ex lege.

Marginálna pozn.: Ako tak človek číta dopyt je z neho evidentné (jak když kráva sere do plev), že ťa nielenže s úsmevom obabrú, ale tebe ako takej nemôže jasne rozumieť ani advokát, ani notár, ani realitkár v prípade, ak sa tebou riadne zvolenému právnemu zástupcovi z radov advokátov a tiež notárovi nepreukážeš verejnými, právoplatnými a vykonateľnými listinami viažuce sa k dedičstvu a nehnuteľnosti s doloženým právoplatným listom vlastníctva získaný od katastra za príslušný poplatok v cene kolkových známok.

No u nás je to skutočne tak.
Dedič zdedí nielen majetok, ale aj pohľadávky (dlhy). Ovšem - podľa nášho OZ (Obč. zákonník) dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa (zomrelého) len do výšky zdedeného majetku (§470 Obč. zákonníka https://www.zakonypreludi.sk/zz/1964-40#f1352881)
Prečo je to tak?
Pretože tie dlhy, ktoré zdedil, predsa nemal ten dedič, ale poručiteľ. Takže exekútor, veriteľ nemôže žiadať, aby mu vyplatil dlhy poručiteľa zo svojho majetku (voči veriteľovi, exekútorovi je to tretia osoba). Takže sa dlhy splatia len z toho, čo zostalo/ dostal pri dedičskom konaní.
Že váš zákon toto nerozlišuje a hádže zodpovednosť aj na osobu, ktorá s dlhom nemala nič spoločné a ukladá mu povinnosť nahradiť dlh aj zo svojho majetku - tak to je chyba vašich zákonodárcov, že to takto zmrvili.

Bylo to upraveno, protože dědici nepřiznávali všechen děděný majetek a co se dalo skrýt, tak skryli (např. šperky, hotovost, cennosti,...). Netvrdím, že je tato úprava správná, ale je to tak a ty by sis měl dávat pozor, komu radíš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru