Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vědomé šíření koronaviru

Dobrý den
Chci se zeptat jak se dá bránit když zaměstnavatel tutlá nakažené coronavirem. Pro představu. Dělám ve firmě kde se coronavir pěkně rozjíždí. Naposledy mě vytočilo že pozitivní člověk který přijde za směnu do styku s 20 lidmi hygienie nenahlásil ani jednoho. Prostě řekl že pracuje sám. Samozřejmě mu za to nejspíše vedení něco slíbilo nebo vyhrožovalo. Nevím. Prostě pakárna. Jde s tím vubec něco dělat ?

Předmět Autor Datum
To byl překlep, pardon.
karel 10.08.2020 20:47
karel
:puff: nový
Snip3r 10.08.2020 20:54
Snip3r
Obecně: jistě s tím něco dělat lze. Vědomé šíření nakažlivé nemoci (či jak to nazvat, hledat to nebu… nový
L-Core 10.08.2020 21:58
L-Core
Kam nahlásit anonymně? U nás marodí skoro celá dílna (mimo těch,kteří marodili do oné doby šíření).… nový
Coviďacek 19.11.2020 15:27
Coviďacek
Proč anonymně? Normálně bych to nahlásil okresní hygieně. Ale musíš počítat s tím, že v očích popíra… nový
L-Core 19.11.2020 19:20
L-Core
Ok. Moc díky za cenné rady a informace. Dost mě to nebudilo a dodalo sil. poslední
Coviďacek 20.11.2020 15:30
Coviďacek
To máte pozitivního člověka který byl testován, a stále chodí do práce ? nový
Debil 11.08.2020 08:40
Debil
Ne, ale do práce chodí těch 20 lidí s kterými přichází běžně během směny do styku. Mají být v karant… nový
Snip3r 11.08.2020 10:37
Snip3r
Takže jen abych si to ujasnil, někde je člověk co má pozitivní nález (ten je předpokládám doma v pos… nový
Debil 12.08.2020 08:10
Debil
Co je to "bezne do styku"? Meli jsme v praci dva dny covid pozitivniho. Kazdy den jsem s nim behem c… nový
nv 13.08.2020 10:00
nv
To co popisuješ se mi zdá rozumné. Bohužel jak to bylo u tazatele se asi nedozvíme. nový
Debil 13.08.2020 11:35
Debil
Podle zprostredkovane informace z hygieny (skrze naseho vedouciho) pro ne byla hranice pro karantenu… nový
nv 13.08.2020 13:04
nv
Už som niekde čítal, že sused udal druhého suseda, že porušuje karanténu tým, že sedí na balkóne a f… nový
yYy 13.08.2020 13:24
yYy
Běžně do styku je myšleno že spolu minimálně 4 hodiny seděli v jedne místnosti. Pak samozřejmě jidel… nový
Snip3r 13.08.2020 16:31
Snip3r
U nás tehdy v tom dubnu po prvním koroňákovi zavřeli podnik na dýl jak měsíc. Teda předtím jsme už m… nový
ml1 11.08.2020 15:38
ml1
Koncem minulého týdne jsem v metru vyslechl rozhovor (cizí hovory neposlouchám, ale když se někdo ba… nový
ml1 13.10.2020 11:34
ml1
Hned se mi vybavuje ten vtip, jak kvůli GDPR v čekárně sestřička nevyvolává jménem (hrůza, někdo se… nový
L-Core 13.10.2020 14:06
L-Core

Obecně: jistě s tím něco dělat lze. Vědomé šíření nakažlivé nemoci (či jak to nazvat, hledat to nebudu) je trestným činem, dá se za to jít natvrdo sednout. Takže nahlásit.
Já tedy doufám, že tyhle případy také v kriminále končí, na podceňování koroňáka jsem mimořádně háklivý.

Kam nahlásit anonymně?
U nás marodí skoro celá dílna (mimo těch,kteří marodili do oné doby šíření). Jako první byla nachcipana vedoucí. Ovšem ta marodit nikdy nepůjde. No ale tutlala pozitivní výsledky zaměstnanců,kteří postupně odpadávali a naopak lákala do práce ty,co do té doby narodily,ač tam byly ještě stále potencionálně nakažení. O tom,co kdo měl nebo nesměl hlásit hygieně,nemluvě. A že to není "chřipečka" poznávám na vlastní kůži. 3 v mém okolí zemřeli.

Proč anonymně? Normálně bych to nahlásil okresní hygieně.
Ale musíš počítat s tím, že v očích popíračů budeš za vola či hajz*a. A také možná v práci nevydržíš…

Já, když jsem se rozhodl, že prostě budu chránit sebe, když kolem mě na to kálí, jsem také přemýšlel, jak to lidi vezmou, když místo hadrové roušky budu mít na xichtě plnohodnotnou masku (řádově překonávající FFP3 normu). Poprvé jsem si připadal jako exot, dnes mi to už dávno nevadí, ba mám i následovníky (doporučuji konkrétní výrobek). A nemám s maskou a rukavicemi problém ani v přeplněném super-hyper v okresním městě.

Ať si každý dělá co chce. Ty máš tři mrtvé, mně stačí jeden - je každého věc, jak se k tomu postaví. Ano, kdyby mi bylo 17, asi bych to bral jinak. Že se ti někdo pošklebuje… no a co? Mají na to právo. Právo na názor má každý (jedno, zda z tvého pohledu rozumný nebo debilní). Mně názory popíračů naprosto nezajímají, ale neberu jim je. Starám se o sebe - a jestli oni vykapou, jejich věc/volba.

Co je to "bezne do styku"?
Meli jsme v praci dva dny covid pozitivniho. Kazdy den jsem s nim behem cca 5-10 minut trvajici navstevy prisel behem reseni drobnosti "do bezneho styku". Takto to ma i on a vetsina ostatnich zamestnancu. Proste si parkrat za den zajdete za kolegou neco ujasnit, nebo on prijde na chvili k vam.
Do karanteny sli ale pouze ti, co s nim byli druhy den v kuse na 1,5h porade v jedne mistnosti a dale primi kolegove co s nim trvale sedi v jedne kancelari.

Kdyby mela hygiena zavirat do karanteny vsechny, koho jeden pozitivni clovek na par mn ut potkal, tak je v domaci karantene nonstop cela republika...

Podle zprostredkovane informace z hygieny (skrze naseho vedouciho) pro ne byla hranice pro karantenu spolecne stravenych alespon 15-20 minut v uzavrenem prostoru.

Jen mi prijde, ze nekteri jedinci z toho co se siri medii uz maji uplne zatemneny mozek a propadaji zbytecne hysterii. Predpokladam, ze na tech hygienickych stanicich nejsou uplne paka a jsou schopni si informace overovat a nevychazeji jen z vypovedi jednoho nakazeneho. A pokud si je Snip3r jisty tim co rika, tak neni nic jednodussiho nez podat na PCR trestni oznameni. Ale predpokladam, ze na to uz vychladnul ;-).

Už som niekde čítal, že sused udal druhého suseda, že porušuje karanténu tým, že sedí na balkóne a fajčí. Samozrejme - nabehla polícia, aby za 5 minút odfrčala. A myslím, že to bolo v Čechách.
No proste - zmagorený rozum udávača, ktorý si myslel, že corona preletí s dymom 10 m a nakazí celé okolie.

Běžně do styku je myšleno že spolu minimálně 4 hodiny seděli v jedne místnosti. Pak samozřejmě jidelna kde potka dalších x lidí. Ale chápu že když to není déle jak 15 minut tak se to neřeší. Teď je ticho po pěšině. Úspěšně se to ututlalo a čeká se jestli se to nějak projeví. Je to už týden a všichni jsou zatím vpohodě. Každopádně je to pro mně prasarna největšího kalibru. Počítám že v dolech to začalo úplně stejně. Všechno zamést pod koberec. Hlavně ať jede výroba. Jestli je virus tak nakažlivý jak se všude říká tak to bude co nevidět v televizi. Ale možná to vyjde a nikdo další to nechytil. Je to celkem jedno,s timhle se asi neda nic dělat, protože většina věcí nejde dokázat. Všichni by všechno zapřeli. A jestli se to rozjede tak se to nakonec dozví všichni,ale i tak by všichni,do toho namočení, zapírali. Tahle diskuze by už měla být asi v debatach. :-)

U nás tehdy v tom dubnu po prvním koroňákovi zavřeli podnik na dýl jak měsíc. Teda předtím jsme už měli doporučený home office s tím, že se do práce mohlo, po tom se zavřelo a mohlo se tam jen na povolení ředitele (kromě vrátného tam asi nikdo nebyl, výplatu jsem měli včas, tak možná mzdová účetní). Několik dnů poté se stejjně zavřelo v republice všechno, takže kdyby to ředitel neudělal, udělá se to samo. Nedozvěděl jsem se, jak daleko dotyčný byl, asi ne na našem oddělení, to už by se ke mě doneslo a určitě ne nikdo, s kým se můžu potkat, protože to bych určitě věděl (u nás se to netutlalo).
Je otázkou co se s danou situací dá dělat a zůstat potom dále zaměstnancem, napadá mě leda anonymní dopis na hygienu (a nebo protože uvedení klamavých údajů je trestné, tak třeba i na policii).

Koncem minulého týdne jsem v metru vyslechl rozhovor (cizí hovory neposlouchám, ale když se někdo baví na celý vagón...), v něm si dvě pani dělali legraci z toho, že mají v práci korónu, ale teda jen v sousední místnosti. Tak jsem si vzpomněl na tuto diskuzi. Teda oficiálně jim nikdo nic neřekl (je to jen v rámci šuškandy), protože důvod pracovní neschopnosti podléhá ochraně osobních údajů. Nechci ani domýšlet, kam to s takovým přístupem dotáhneme. Možná že i tady převážila ochrana osobních údajů podle nedávného nařízení (bylo to myslím předloni v květnu, kdy začlo platit gdrp) nad zákonem o ochraně veřejného zdraví lidu z roku 1968.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru