Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolaudace v 1990 a dešťová voda

Dobrý den, rád bych se optal. Máme dům z kolaudovány v roce 1990, kdy se neřešila dešťová voda do splaškové. Dům byl v té době vyprojektován tak, že voda z okapů šla do kanalizace splaškové, v obci v té době nic jiného nebylo. Dnes udělali čističky a hned Vám přijde dopis k nápravě, že jste na černo napojeni vodu dešťovou do splaškové. Mají vůbec nějaký nárok, když ten dům je z této doby. To budu rozkopávat celou zahradu, za novou dlažbu a jiné. Vím samozřejmě zákoně z roku 2001Sb, ale v té době nic takového nebylo

Předmět Autor Datum
Jak je to podle zákona nevím (mění se to pořád). Osobně bych si když už to budu muset napojovat na d… nový
nerady 10.09.2020 16:48
nerady
Podle selského rozumu, pokud byl dům řádně zkolaudován, nemůže to být černá stavba. Zákony nepochybn… nový
ml1 15.09.2020 14:34
ml1
Chápu, že vše jde kupředu, ale abych si udělal vsakovací Gardena a nebo se napojoval 100m daleko kde… nový
Dumekkurim. 15.09.2020 18:41
Dumekkurim.
Právě proto jsem myslel podívat se, co říká ten zákon, co to vyžaduje, o stávajících stavbách, určit… nový
ml1 16.09.2020 12:56
ml1
Srát na ně. Copak je to jiná voda než ta z nebe? nový
jezekhifi 15.09.2020 15:10
jezekhifi
Prý jim to nici čističky že nefungující správně. Tak je měli vymyslet jinak, za chvíli si vzornou, ž… nový
Dumekkurim. 15.09.2020 18:42
Dumekkurim.
Přesněji řečeno - čistička je postavená na určitý stupeň znečistění odpadních vod a především na urč… nový
Zdenál 15.09.2020 19:48
Zdenál
Jasný já to chápu, ale jak mi může někdo přikázat napojit se 50-100m daleko, hlavně přes silnici a n… nový
Dumekkurim. 15.09.2020 21:39
Dumekkurim.
O to ses měl starat v době, kdy se rozhodlo o vybudování čističky. Copak u Vás neobcházeli lidi a ne… nový
MachR55 16.09.2020 08:21
MachR55
Starat jsem se nemohl milý pane, protože opravdu nikdo nepřišel ani nenapsal a nakonec zjistíte, že… nový
Dumekkurim. 16.09.2020 19:37
Dumekkurim.
Pokud posloucháš nynější televizní noviny tak se bude měnit zákon ve prospěch nádrží na dešťovou vod… nový
nerady 16.09.2020 19:53
nerady
Já to chápu, na druhou stranu mi nezbývá nic jiného než otočit svody z okapů v podstate na louku, pr… nový
Dumekkurim. 16.09.2020 21:54
Dumekkurim.
Pokud ti nepřišla žádná výzva tak to zatím neřeš. Až přijde výzva tak se písemně zeptej kde máš na h… poslední
nerady 16.09.2020 22:44
nerady
Však oni si už stěžujou, div ne na to, že jim tam lidi kromě vody házeji o h*v*a (za chvíli budeme h… nový
ml1 16.09.2020 13:10
ml1
Jen na vysvětlení. Do devadesátých let se v menších městech či obcích stavěla tak zvaná jednotná kan… nový
nerady 16.09.2020 20:05
nerady

Jak je to podle zákona nevím (mění se to pořád). Osobně bych si když už to budu muset napojovat na dešťovou kanalizaci, udělal nějakou retenční nádrž buď podzemní či nadzemní, abych mohl dešťovou vodu využívat na zahrádce.

Podle selského rozumu, pokud byl dům řádně zkolaudován, nemůže to být černá stavba. Zákony nepochybně musí řešit i stávající objekty, jako co s nima, jestli zůstanou, nebo co s nima. Že v tom roce 90 nebyla v řadě obcí ještě ani ta splašková kanalizace natož aby si někdo vymýšlel extra dešťovou. Občasné propláchnutí kanálů deštěm se snad bralo i jako bonus.

Chápu, že vše jde kupředu, ale abych si udělal vsakovací Gardena a nebo se napojoval 100m daleko kde je kanalizace na dešťovou vodu mi přijde s čestný po tolika letech, hlavně i finančně nákladný. A ještě Vám na to dají tři měsíce. Spíše jestli na to mají pravo, nebo zda to mohu nějak napadnout, odmítnout.

Právě proto jsem myslel podívat se, co říká ten zákon, co to vyžaduje, o stávajících stavbách, určitě se nedá přímo uplatňovat retroaktivně, to prostě nejde (stavba zkolaudovaná v roce 90 nemůže být v souladu se zákonem z roku 01). Nejsem právník, tak těžko poradim (obávám se, že to nebude tak jednoduché, že ten zákon bude mít odkatzy na další zákony a bude k němu celá řada vyhlášek, takže se v tom nevyznaji ani právníci natož běžný člověk).

Přesněji řečeno - čistička je postavená na určitý stupeň znečistění odpadních vod a především na určitou (maximální) průtočnou kapacitu. Trocha teorie je třeba zde.
Pokud by všichni nechali do splaškové kanalizace zavedenou i dešťovou vodu, bylo by samozřejmě třeba postavit čističku větší a tedy i dražší (a je otázka, jak by bylo čistění zředěné vody kvalitní).
Když se v naší obci před asi 8 lety budovala splašková kanalizace a čistička, byl každý vlastník nemovitosti, který se rozhodl připojit na kanalizaci, povinen na svoje náklady oddělit odpadní a dešťovou vodu.

O to ses měl starat v době, kdy se rozhodlo o vybudování čističky. Copak u Vás neobcházeli lidi a neupozorňovali na nutnost oddělení dešťové a odpadní vody? Nepodepisoval jsi jako majitel nemovitosti nějaký papíry? Určitě by ses s lidmi na obci v době budování čističky a kanalizace nějak dohodl, že by Ti třeba provedli výkopové práce, nebo uhradili část nákladů na ně. Možná už je pozdě, možná ještě ne, ale to musíš řešit se zástupci obce (starosta, rada) a ne na poradně, kde nevíme o situaci skoro nic...

Starat jsem se nemohl milý pane, protože opravdu nikdo nepřišel ani nenapsal a nakonec zjistíte, že v našem bloku žádná kanalizace na dešťovou vodu není, tak kam bych se měl připojit. Takže vyvézt okapy na louku, ale to je také špatně dle zakona

Pokud posloucháš nynější televizní noviny tak se bude měnit zákon ve prospěch nádrží na dešťovou vodu. Vyvedení okapů na louku pokud je tvoje tak také neodporuje zákonu, jelikož už nyní je nařízeno v vsakování na určitém procentu plochy kde stojí stavba. Nějak pořád nechápu tvá vyjádření. Pokud jsi obdržel od úřadu nějakou výzvu tak je tam jistě odkaz na zákon, dle kterého to na tobě požadují (bude dobré se na něj kouknout). Pokud obec stavěla dešťovou kanalizaci, tak by měla být vyvedena přípojka, ke každé obydlené stavbě na hranici pozemku ve vlastnictví majitele stavby a nemůže na tobě nikdo požadovat, aby jsi kopal kanalizaci v cestě, která není tvým majetkem. Pokud je cesta v tvém vlastnictví tak pak je to jiné.

Já to chápu, na druhou stranu mi nezbývá nic jiného než otočit svody z okapů v podstate na louku, protože prostě přípojka k dešťové kanalizací chybí a v našem bloku domu je neudělali. Jinak výzva žádná nepřišla k připojení. Bohužel udělali kouřovou zkoušku, kde bylo zjištěno, že dvacet domu v bloku má to samé co já, a 30let to nikomu nevadilo, ohani se zákonem sbírku z roku 2001

Pokud ti nepřišla žádná výzva tak to zatím neřeš. Až přijde výzva tak se písemně zeptej kde máš na hranici svých pozemků připojovací místo pro dešťovou kanalizaci do které se můžeš připojit. Pokud ti přišel pouze dopis o tom, že máš napojenou dešťovou kanalizaci do splaškové tak se řiď podle druhé věty - kde mám připojovací místo pro dešťovou kanalizaci. Pokud tomu nebudou rozumět tak jim ukaž kolaudační rozhodnutí z roku 1990 s tím, že jsi nic neporušil.

Však oni si už stěžujou, div ne na to, že jim tam lidi kromě vody házeji o h*v*a (za chvíli budeme házet použitý toaleťák do košů jako v rusku). Jeden čas vycházel v deníku metro takový skoro až žertovný seriál (žertovný by byl, kdyby nebyl míněný vážně) od PVK veolie (Pražské Vodovody a Kanalizace). Ale to samé dělá asekol, když si ztěžuje, že jim lidi házeji do červených kontejnerů odpad, oni si asi představujou, že jim tam budeme dávat nové přístroje ideálně ještě s paragonem a záručákem.
Čistička se měla navrhnout podle toho, co do ní teče, ne naopak. Je to stejný paradox, jako když Praha přestavěla tramvajové tratě namísto aby podle nich koupila tramvaje (a něco podobného čd s pendolínem).
Chápal bych to obráceně, tedy splašky v dešťové kanalizaci (což se taky stává), ale takto je to jako když najednou hodně lidí vypustí vanu. Možná je jen problém s kapacitou (čistička to nepobere a ta co by to pobrala by byla dražší), a v principu s tím, že dešťovou vodu neni potřeba čistit tak jako tu splaškovou (je to zbytečné).

Jen na vysvětlení. Do devadesátých let se v menších městech či obcích stavěla tak zvaná jednotná kanalizace (splašky a dešťová voda dohromady). Pak se změnil zákon a od té doby se staví dvojí kanalizace (splašková a dešťová). U obcí a měst nad 2000 obyvatel se ČR zavázala že ve všech obcích nad tento počet bude oddílná kanalizace vybudována do roku 2020. Byly na to vyčleněny velké dotace a spousta obcí a měst by to měla mít hotové. Největší problém je u obcí mezi 500-2000 obyvateli, jelikož ty mají problém dotace sehnat. Pro obce do 500 obyvatel lze žádat o dotace na ministerstvu zemědělství. Splašky v dešťové kanalizaci se občas objeví u kanalizačních objektů vybavených čerpadly na splaškovou kanalizaci. Tam je to z důvodu výpadku elektřiny, aby sračky netekly na povrch, tam je přepad vyveden do dešťové kanalizace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru