Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fiktivní zápůjčka

Dobrý den,
mám tak trochu kuriózní dotaz. Dlouhodobě jsem bydlel u kamaráda na základě ústní dohody, že mu budu přispívat na chod domácnosti a stravu. Měsíčne částka "nájemného" činila +-6000kč + cca 4000 na jídlo. Byly to peníze "na ruku". Kromě výberu z bankomatu o transakci není žádný materiální důkaz. Za celé 3 roky mého pobytu kamarád neodvedl z "nájemného" daň.
Posledních 5 měsíců mého pobytu jsem měl finanční potíže a bydlel jsem jen za úklid, vaření a nákup potravin.

A teď se dostáváme k jádru problému: donoutil me sepsat smlouvu o zápůjčce pod hrozbou prozrazení určitých osobních detailů.
Smluva obsahuje všechny náležitosti, dokonce i prohlášení o převzetí částky 30 000kč potvrzené mým podpisem. Pri vyhotovení a podepsání smlouvy nebyl žádný svědek a ohledně mého vydírání mohu dodat jen velice nepřímé důkazy.

Samozrejmě žádné peníze mi nepůjčil, ta tzv. dlužná částka 30k představuje nezaplacený "nájem" 5x6000, co při konfrontaci popře, protože by tím potvrdil, že jsem u něj bydlel na černo a on neodváděl daň z příjmů.
Výpisem z účtu mohu potvrdit, že jsem zapůjčené peníze nikdy neobdržel, pořád ale může tvrdit, že mi je dal v hotovosti. Předpokládám, že v tom případě leží důkazné bremeno na něm a musel by případný důkaz zfalšovat.

Starosti mi ale dělá můj podpis pod větou o obdržení dlužné částky.
Mám v tomhle případě šanci uvidět svetlo na konci tunelu? Budu rád za každý postřeh :).

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ze ti pujcil 30.000 prokaze velice snadno - predlozi tu smlouvu, kde jsi vlastnorucne podepsal, ze j… poslední
gilhad 01.12.2020 12:43
gilhad

Ze ti pujcil 30.000 prokaze velice snadno - predlozi tu smlouvu, kde jsi vlastnorucne podepsal, ze jsi ty penize prevzal. Nic vic nepotrebuje.
Pokud budes tvrdit, ze k nicemu takovemu nedoslo, tak lezi dukazni bremeno na tobe.

Pokud se delite o naklady na domacnost, kde spolecne zijete, a o jidlo, ktere spolecne snite, tak se z toho IMHO zadna dan neplati.

Svetlo na konci tunelu uvidis, kdyz splatis sve dluhy - ktere jsi sam priznal, ze jsi nadelal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru