Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Žaloba - dodání důkazů soudu

Ahoj, podávám na zaměstnavatele žalobu kvůli neplatné výpovědi a větší dlužné částce. Chci se zeptat - když posílám soudu žalobu, mohu jako důkaz navrhnout výslech osob a až teprve tehdy, když by někdo lhal, doložit skutečnost nahrávkou nebo musím tu nahrávku poslat už teď? (Nahrávka je v mém případě uplatnitelná, na to mám judikát nejvyššího soudu u obdobného případu). Jde mi o to, jestli musím dodat všechny důkazy hned. V zákoně se píše, že žalobce musí označit důkazy, čemuž úplně nerozumím, jak je myšleno. Stačí, že nahrávky v žalobě zmíním nebo musím i poslat? Je to pro mě náročné na čas, přehrabovat se v těch nahrávkách, tak proto se ptám, zda je to už teď nutné. Děkuji, pokud někdo ví a poradí.

Předmět Autor Datum
Poraď se s právníkem. Zaměstnavatel právníka mít bude a jestli uděláš nějaké procesní chyby, může se…
Jan Fiala 30.11.2020 09:22
Jan Fiala
Svědky a důkazy můžete navrhovat jakékoli. Konečné rozhodnutí ohledně toho, jaké svědky vyslechne, j…
Araneus84 30.11.2020 13:33
Araneus84
Nebo to tam donese vypálené na CD spolu s ostatními dokumenty (přepisem apod.)
Jan Fiala 30.11.2020 14:42
Jan Fiala
Díky všem za rady. Našel jsem na justice.cz nějakou epodatelnu, tak to tam asi vše nahraju. poslední
žalobník 30.11.2020 21:06
žalobník

Svědky a důkazy můžete navrhovat jakékoli. Konečné rozhodnutí ohledně toho, jaké svědky vyslechne, je na soudu.

Není třeba podávat při žalobě ihned všechny důkazy. Ovšem soud se pak následně logicky zeptá, proč si případně nově dodávané důkazy nepředložil hned na začátku a způsobuješ tak tímto průtahy řízení. V horším případě se ti klidně může stát, že takovéto dodatečně dodané důkazy nepřijme (ovšem dle zákona by měl).
Nevidím moc důvodů proč toto dělat. Spolu s nahrávkami doporučuji rovnou dodat i jejich přepis.
Ještě pro jistotu dodvám, že soudy přijímají zvukové a obrazové nahrávky pouze v konkrétních formátech, tak je do nich nezapomeň případně zkonvertovat.

(Soud přijímá statické obrazové, dynamické obrazové a zvukové dokumenty doručené soudu na elektronickou adresu (emailovou schránku) nebo prostřednictvím datové schránky v datových formátech dokumentů PNG, TIF, TIFF, JPEG/JFIF, MPEG-2, MPEG-1, GIF, MP2, MP3, WAV a PCM. )

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru