Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poskytnutí bytu k užívání a pronájmu

Dobrý den, potřeboval bych poradit s následující situací, třeba jste už něco podobného řešili.
Dcera se stěhuje mimo naši republiku a vlastní tady byt. Tento byt hodlá pronajmout, ale aby se nemusela na dálku zabývat daňovými věcmi a správou bytu, tak mi chce udělit právo byt užívat nebo pronajímat mým jménem a já bych zdaňoval zisk z pronájmu. Byt by dále zůstal na katastru zapsaný na dceru.
Předpokládáme sepsanou smlouvu, že mi jej nechává bezplatně k užívání a souhlasí, abych jej svým jménem mohl pronajmout další osobě.
A k tomu mám tyto otázky:
Lze to takto řešit? Podpisy ověřit? A bude to stačit Úřadu práce, pokud si nájemník bude žádat o příspěvek na bydlení? Tam vyžadují nájemní smlouvu s vlastníkem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na základě plné moci uzavírám a řeším vše za majitelku domu. Podpis není ověřen, pro podporu nájemní… nový
milan.cukrar 04.01.2021 06:11
milan.cukrar
Ale daně už si pak majitelka řeší sama, ne? nový
Wikan 04.01.2021 11:43
Wikan
Děkuji za odpovědi, tudy tedy cesta nevede. Napadá vás nějaká jiná možnost, jak dosáhnout stavu, kdy… nový
miran 05.01.2021 19:22
miran
Napadá. Ať si (pod)nájemník na socce prověří, proč by to nedali i podnájemníkovi. Když by chtěl jít… nový
Aightie 05.01.2021 20:58
Aightie
Jednou z podmínek pro přiznání příspěvku na bydlení je platná nájemní smlouva uzavřená na jméno žada… poslední
ivzez 07.01.2021 20:34
ivzez
Miran, ale to nejde. Vlastník domu musí podávát daňová přiznání na daň z nemovitosti. Nelze to tak,… nový
milan.cukrar 06.01.2021 06:10
milan.cukrar
To přiznání k dani z nemovitosti můžete také udělat vy přes její přístup do datové schránky. nový
Aightie 06.01.2021 09:51
Aightie
Nemusí, pokud se nezměnila struktura jeho nemovitostí. nový
L-Core 06.01.2021 15:52
L-Core
Děkuji všem za odpovědi, asi půjdeme cestou plné moci. nový
miran 06.01.2021 23:12
miran

Děkuji za odpovědi, tudy tedy cesta nevede. Napadá vás nějaká jiná možnost, jak dosáhnout stavu, kdy já budu platit daň, nájemce může dostat příspěvek a přitom dcera zůstane majitelkou bytu?

Napadá. Ať si (pod)nájemník na socce prověří, proč by to nedali i podnájemníkovi. Když by chtěl jít bydlet do družstevního vlastnictví do "nájmu" (tedy družstevníkem je "pronajímatel"), tak jde taky do podnájmu, protože nájemcem je vždy družstevník, tj. vlastník družstevního podílu. Vlastní podíl na družstvu (miniaturní část), které mu pronajímá byt (který mu nepatří, ale tomu družstvu, které z malé části spoluvlastní). Takový družstevník kdyby chtěl tento byt pronajmout, jednalo by se o podnájem. Znamená to, že všichni, co chcou socku, můžou všechny družstevní byty (kterých je ještě pořád mnoho), vyloučit, a nabídka jejich potenciálního bydlení se tedy zeštíhlí o půlku? Nemyslím si. Pokud si tu socku vymlátí do stolů i spoluobčané, proč by nemohl váš nájemník?

Další možností je vybrat lepšího nájemníka. Realitní kancelář vám zajisté pro vás bezúplatně nalezne nového nájemníka, který socku nepotřebuje.

O jaké dani se zde bavíme? Z nemovitosti? Nebo snad z příjmů (z titulu nájemného)? Předpokládám, že se jedná o poslední možnost.

Další možností: Když chcete opečovávat byt dceři a máte na všechno plnou moc, proč dceři nevyřešíte i daně? K tomu žádnou plnou moc nepotřebujete, stačí, když vám dá přístup do své datové schránky (asi si ji holt bude muset založit), z ní uděláte dceři daňové přiznání a zaplatíte za ni její daň. Vy sám nemáte dost velký daňový základ? Protože pokud máte, tak veškeré vámi inkasované příjmy váš daňový základ zvýší a budete povinen k platbě této daně.

Naproti tomu dcera, která se v ČR nezdržuje, asi nemá žádné příjmy, a tedy žádný daňový základ. Jak jistě víte, od letoška je základní sleva na poplatníka navýšená na 27.840,- Kč ročně. Daňový základ, aby ještě nebyla k dani povinna, tak činí maximálně 185.600,- Kč. Daňový základ je výsledkem rozdílu příjmů a výdajů-tyto se dají uplatnit paušálem 30 %. Po jednoduché matematické úpravě (děleno 70 %) tak získáváte maximální příjem z nájmu s nulovou daňovou povinností ve výši 265.142,86,- Kč. To je přes 22.000 Kč na čistém nájemném bez služeb měsíčně. Výše uvedené řešení by bylo nesmyslné v případě, že by stát vyžadoval úhradu nějaké minimální zdravky. To si musíte zjistit. Podle mého názoru však není vyloučeno, že dcera může odevzdat OP a trvalý pobyt v ČR a odhlásit se od zdravotní pojišťovny, ale zároveň zde vlastnit byt a inkasovat příjmy z jeho nájmu a tyto příjmy zde danit (potažmo díky slevě na dani nedanit). Takto dosáhnete stavu, kdy vy platíte daň (za dceru jakožto poplatníka, finančnímu úřadu je jedno, z jakého bankovního účtu peníze přijdou), nájemce bude v nájmu a dcera vlastnit byt.

Jednou z podmínek pro přiznání příspěvku na bydlení je platná nájemní smlouva uzavřená
na jméno žadatele o příspěvek a trvalý pobyt v bytě, k němuž o příspěvek žádá.
K přihlášení trvalého pobytu je potřebný souhlas majitele (v případě družstevního bytu BD).
__

Souhlas majitele bytu (BD) je potřebný i k uzavření podnájemní smlouvy.
S tím snad moc problémy nejsou, spíše by BD nemuselo dát souhlas k trvalému pobytu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru