Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem E-shop a platenie daní

Zdravím, chcel by som si založiť svoj e-shop, na ktorom by som predával výhradne elektronické produkty ako licenčné kľúče atď... Chcem sa spýtať, môžem si e-shop založiť aj bez živnosti, a živnosť riešiť až keď mi e-shop bude zarábať toľko, že by ma to vedelo uživiť? Myslím si totiž, že je blbosť zakladať si živnosť, keď môj e-shop mesačne zarobí 40,-€.

Prípadne, existuje nejaký človek alebo služba, ktorá bude odvádzať dane z príjmu za mňa? Že ja zostanem fyzická osoba, mesačný zárobok pošlem danej osobe, ona z toho zaplatí odvody. Ak sa náhodou niečo také dá, kde o tom nájdem viac info?

Prípadne ako by ste to riešili vy, keby ste mali normálnu prácu, a popri nej by ste si založili e-shop, ktorý by vám zo začiatku zarábal max. 50,-€/mes.

Předmět Autor Datum
IMHO kdyz mas "normalni praci", tak jsi zamestnany a zamestnavatel za tebe plati soc+zdrav+dane. Kdy… poslední
gilhad 06.03.2021 09:09
gilhad

IMHO kdyz mas "normalni praci", tak jsi zamestnany a zamestnavatel za tebe plati soc+zdrav+dane.
Kdyz si udelas zivnostak, tak to mas jako vedlejsi cinnost a budes 1x rocne odvadet dasne z toho e-shopu, teda dokud fakt moc nevyroste, cili reknes si zamestnavateli o "ruzovak" a zdanis si tech 12x40 EUR, nebo kolik, pak zajdes na svoji zdravotni pojistovnu, vyplnis jim tam papir a vypoctes, kolik budes pristi rok odvadet kazdy mesic (ekvivalent zdr. poj. z 40 eur) a to same na socialni.
Dalsi rok se pak udela vyuctovani, co jsi odvedl na zalohach a kolik ze mas ty doplatit jim, nebo kolik oni tobe. Prace 1x rocne tak na jeden vecer a obehnuti 3 uradu.
Jeste stoji za uvahu, zda se dobrovolne neprihlasit k DPH, to je jeden papir navic a muzes si od DPH z prijmu odecist DPH z vydaju - cili v dusledku platit min za hosting, pocitac a vubec co si dokazes zduvodnit naklad na podnikani.
Teda aspon myslim, ze na slovensku to mate podobne jako u nas.

Naopak podnikat bez ohlaseni muze byt problem, protoze pokuty a popotahovani, pokud to na tebe praskne. A asi nikdo te nebude jen tak chtit "zastresit" vlastnim ICO, protoze by dost riskoval, kdybys ho podrazil a zadny zisk mu z toho neplyne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru