Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Druzstvo rozbilo zvonek u domu

Zdar,

potreboval bych poradit, jak byste resili nasledujici situaci:

Spolecenstvi vlastniku se rozhodlo vymenit domaci telefony v bytech a opravit zvonky, nektery lidi si stezovali, ze jim to nefunguje. Mne telefon nefungoval, zvonek ano. Problem nastal, ze si cast vlastniku bytu, ti z predsednictva a duchodci, co to s nima tahnou, nechala udelat domaci telefony v dopolednich hodinach a na zbytek (mensinu) lidi se vykaslali. Probihalo to tak, ze asi dva dny predem dali na nastenku domu, kdy se to bude delat a hotovo, ze nekdo chodi do prace, je nezajimalo. Navic to jeste udelali snad naschval tak, ze ja treba byl ve stanoveny cas doma, ale nikdo neprisel. Z predsednictva mi pak rekli, ze u me byli driv, protoze to stihali rychleji nez byl rozpis a ze teda mam smulu.

Ted mi po skonceni instalace nefunguje ani domaci telefon, protoze mam ten stary uz nefunkcni ani zvonek, ktery predtim fungoval. Predsednictvo nic neresi a obavam se, ze je ale vetsi cast lidi z domu nebude chtit odvolat, protoze jim vsechno funguje. Tak by me zajimalo, jestli vubec takova situace ma nejake reseni?

Neni nad to teda bydlet ve vlastnim domku, protoze bydlet v dome, kde se musi dohodnout 50 lidi (stejny pocet bytu) je dost silene, ale s tim nic nenadelam.

Předmět Autor Datum
Jednoduchá rada. Vyřiď všem co za tebou půjdou např. i v noci ať zvoní na předsedu a ten jim bude ot… nový
nerady 17.05.2021 20:22
nerady
Dik, originalni rada, nenapadlo by me to. :-) nový
RedMaX 17.05.2021 21:30
RedMaX
Ono s tou montáží to není tak jednoduché. Nám zvonky s telefony dělali loni a přijel na to technik a… nový
Karel04 18.05.2021 00:13
Karel04
Jasny, ja to chapu, neschopnost vidim jasne v predsednictvu spolecenstvi vlastniku, s nima je to tez… nový
RedMaX 19.05.2021 16:13
RedMaX
Máš lekci pro příště, kontakt na firmu provádějící práce v baráku bys sehnal v dostatečném předstihu… nový
TNT 21.05.2021 23:54
TNT
Nakonec v podstate shodou okolnosti (nahodne jsem byl doma diky nejakych problemum v praci) jsem si… nový
RedMaX 31.05.2021 00:54
RedMaX
IMHO funkce v bytovém družstvu asi není to pravé ořechové, kam by se chtěli tlačit ti schopnější, ta… nový
Yarda 31.05.2021 05:57
Yarda
To sice bude pravděpodobné a nic proti tomu nemám. Proto je lepší nechat si dům spravovat od profesi… nový
RedMaX 31.05.2021 22:17
RedMaX
U nás se do toho taky nikomu nechce. Na některý to tak nějak spadlo, někteří (naštěstí schopní) to d… nový
Prasak 31.05.2021 22:44
Prasak
U nás uklízí taky ukáčko, ale asi byla na vojně, protože se důsledně řídí heslem"co je mokrý, to je… poslední
jirka44 01.06.2021 07:43
jirka44

Jednoduchá rada. Vyřiď všem co za tebou půjdou např. i v noci ať zvoní na předsedu a ten jim bude otevírat. Na zvonek napiš že nefunguje a že je potřeba zvonit na "příslušný" zvonek k otevření domovních dveří. Pokud chceš zůstat v anonymitě tak všechny návštěvy informuj po telefonu ať zase zvoní na "příslušný" zvonek a představují se jako PPL, pošťák atd.

Ono s tou montáží to není tak jednoduché. Nám zvonky s telefony dělali loni a přijel na to technik až někde z Liberce, tak si těžko budete určovat hodiny, že má začít až někdy odpoledne. Jeden den dělal dole rozvody a pak druhý den podle rozpisu obcházel byty a zapojoval, to měl za 15 minut hotové, ale stejně to vše dělal dva dny. Je třeba si stěžovat na nefukčnost zvonků u předsedy, zejména tehdy, jestli se to platilo ze společného fondu, tedy z peněz všech. Pokud je vás víc, požadujte vyúčtování nebo kopii faktury, za kolik montáží a telefonů bylo zaplaceno.

Máš lekci pro příště, kontakt na firmu provádějící práce v baráku bys sehnal v dostatečném předstihu a přímo se domluvil co a kdy se stane, i takhle na poslední chvíli dva dny dopředu. Řešit to s někým koho neznáš (předseda) a nejspíš své sousedy neznáš je mlátit hlavou o zeď. Docela se divím, že to píšeš tak chladně, jestli nebydlíš v noclehárně, změň mindset, neboj se bavit s důchodci, není to těžký, oni stejně chtějí, aby to v baráku řídili mladí, jen ti mladí se nesmí důchodcům stranit. Většina ze sousedů určitě nebudou hovada, jen ty lidi třeba neznáš. :-)

Nakonec v podstate shodou okolnosti (nahodne jsem byl doma diky nejakych problemum v praci) jsem si to doresil sam s tou firmou, co to v baraku instalovala. Byli tam zrovna neco dodelavat, tak jsem je oslovil a nebyl problem to dodelat i u me. Fakt tragedi v nasem bytovym druzstvu, bych nemel zvonek nikdy.

To sice bude pravděpodobné a nic proti tomu nemám. Proto je lepší nechat si dům spravovat od profesionální firmy a jen jí jasně nalinkovat pravidla, co od ní vlastnící bytů chtějí. Problém je, že vlastníci bytů a ti starší k tomu dle mého pozorování inklinují nejčastěji, chtějí platit, co nejméně a tudíž se společné rozhodování o domu vede právě v tomto duchu. Dělejte to jak chcete, ale hlavně ať platíme co nejméně. O to tady jde. Tím je i dané proč by mě do funkce nechtěli a proč to pak vypadá tak, jak to vypadá. :-/

U nás se do toho taky nikomu nechce. Na některý to tak nějak spadlo, někteří (naštěstí schopní) to dělají už od počátku družstva, ale rozhodně není co závidět. Rešit firmy na opravy, sekání trávy, stříhání stromků, vodaře na vodoměry, kominíka, jednání s městem o pár metrů pozemku, jestli je to naše nebo města...
Úklid taky řešíme externě, protože v bytovce se prostě lidi nedomluví a vždycky se na to někdo vysere a bude bordel a ostatní budou držkovat, že ten uklízí a ten zase ne. Takže kilo měsíčně a aktuálně nám uklízí chodby nějaký UK. Alespoň používají voňavý saponát, ti předchozí to umývali vodou, ve které předtím vykoupali psa, nebo nevím, proč to tak smrdělo.

A pokud by správcovství nikdo nechtěl dělat, tak by to mohlo být (myslím) externě, ale nevýhoda by byla, že cizí osoba by nemusela mít až takovej zájem na tom, aby se věci v baráku udělaly pořádně, takto přece jen všichni spravují svoje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru