Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Soused leje Randap na náš pozemek

Dobrý den, soused nám pravidelně leje Randap na okraj našeho pozemku, aby mu tráva nezasahovala na plot, máme tedy asi půl metru od plotu zničenou půdu, dokonce nám to zničilo jeden z okrasných keřů. Chci se tedy zeptat, zda je tato jeho činnost nějakým způsobem napadnutelná. Děkuji, Aleš

Předmět Autor Datum
Samozrejme ze je napadnutelna. Je to minimalne prestupek, znicene kere muzou byt i trestny cin. Hors… nový
re4zon 06.06.2021 18:42
re4zon
Soused nesmí poškozovat cokoliv cizího, takže ho na to slušně upozorněte. Ten plot je jeho? Jestli a… nový
Karel04 07.06.2021 00:50
Karel04
Ak je to nepreukázateľné, bez priamych svedkov (kamerový záznam nie je dôkaz), je to tvrdenie proti… nový
Nuda 08.06.2021 18:50
Nuda
samozřejmě nesmí aplikovat na cizí pozemek a video z kamery je samozřejmě důkaz, předjte to na polic… nový
chris498 12.06.2021 17:05
chris498
Nešel by tam udělat kolem oplocení chodníček z dlaždic, který by zamezil prorůstání trávy skrz plot?… poslední
čumil old 12.06.2021 19:58
čumil old

Samozrejme ze je napadnutelna. Je to minimalne prestupek, znicene kere muzou byt i trestny cin. Horsi je, jak mu to chcete prokazat. Bez videozaznamu nebo nekolika svedku mate smulu. Takze bud se vam podari dat nekam skrytou kameru s nocnim videnim, aby zabrala nejen ze to tam nekdo leje, ale i kdo, nebo budete muset jeste s nekym dalsim nekde cihat, dokud ho u toho nechytite. A treti, bohuzel nelegalni a rizikova moznost je odchytnout si ho a dat mu po hube, coz rozhodne nedoporucuju ;) Ze mate znicenou travu u plotu je blbe, ale i kdyz nechate udelat rozbor a ten prokaze, ze tam nekdo neco lije, neprokazuje to, ze to byl zrovna on. Logiku to dava, ale ta v pravu nerozhoduje.

Soused nesmí poškozovat cokoliv cizího, takže ho na to slušně upozorněte. Ten plot je jeho? Jestli ano, musí při jeho ochraně a aplikaci Roundupu použít směrovou trysku s krytem nebo vhodné krytí třeba nějakou deskou. Ale stejně se vymluví, že to nebylo schválně, ale asi trochu foukal vítr. Na druhé straně soused může požadovat, ať zabráníte ze své strany prorůstání čehokoliv do jeho plotu. Poškozený keř by měl uhradit, jestli tedy uzná svoji vinu. Půda po aplikaci Roundupu nijak zničená není, jen to spálilo vše zelené a po dopadu na zem je postřik neškodný. Stačí znovu osít trávu. Na nějaké soudy a trestní oznámení to nebude, museli byste prokázat a vyčíslit způsobenou škodu a hlavně mu to dokázat. Za dlouholetou válku mezi sousedy to asi nestojí. Když se nepolepší, oplatil bych mu to stejným způsobem, v noci mu nastříkat Roundup několik metrů daleko na jeho stranu, spálené kusy trávníku se mu líbit asi nebudou. Ovšem to je až krajní řešení a navíc nelegální.

Ak je to nepreukázateľné, bez priamych svedkov (kamerový záznam nie je dôkaz), je to tvrdenie proti tvrdeniu. Dôkazné bremeno je na tvojej strane. V opačnom prípade by ťa mohol popoháňať pre krivé obvinenie ak by si mu spôsobil preukázateľnú ujmu v súkromnom, spoločenskom, pracovnom živote či zamestnaní, napríklad predvolávaním bez dôkazov jeho ctihodnej osoby slušného, poctivého, inteligentného vzdelaného občana na štátne orgány.

Si povinný udržiavať na svojej parcele zeleň, aby neprerastala ani nezasahovala svojim vzrastom na susediacu parcelu.

Ak by striekal silným roztokom Travexu, zničí pôdny profil, dokonca korene stromov, že na zasiahnutom území "sedem rokov" tráva nevyrastie, semená skapú, dokonca storočné stromy zhynú.

Bežne predajné herbicídy zlikvidujú iba zelený vzrast, nezničia semená ani chemicky "nekontaminujú" vodu a pôdu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru