Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční klimatizace - reklamace, práva zákazníka a firmy

Dobrý den, chtěl bych se optat. Píši jako podnikatel. Zákazníkovi byla opravena klimatizace minulý rok (před 11 měsíci) vyměněny řádně díly, které mají být vyměněny. Teď zákazník přijel, že klima opět nejde, že chce vrátit peníze, že jde o tutéž závadu na dílu (kompresoru). ALE mezi tím zákazník do telefonu uvedl, že mu bylo kontrolovaná jinde, kde řekli, že je tento díl vadný. Mám nějaké právo, že mohu reklamaci odmítnou, když navštívil jiný servis, kde se mu v tom někdo hrabal. Jak má ted reklamovat něco, když nevím, zda se to nestalo tam a teď by ten díl jde opět reklamovat. |Děkuji za informaci

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nikde není napsané, že servis může provádět jenom prodejce. Pokud to bylo provedeno odborně, na záru…
Wikan 17.06.2021 11:15
Wikan
Ano to chápu, ale jak m dokázat, že ten kompresor neodešel od nich, kontrolovali údajně kapalinu, čl…
Petruuu 17.06.2021 11:41
Petruuu
Oni nic dokazovat nemusí. Pro odmítnutí reklamace musíte mít naopak důkazy vy. Obávám se, že tvrzení…
Wikan 17.06.2021 11:59
Wikan
Ale mohu mít auto po dobu reklamace, než se vyjádří výrobce?
Petruuu 17.06.2021 12:06
Petruuu
To je snad normální, že je výrobek po dobu reklamace u prodejce případně v servisu.
Wikan 17.06.2021 12:14
Wikan
Myslím, že to normální není. Když servis nemá nějaký díl, tak pokud je auto pojízdné, tak normálné o…
jirka44 17.06.2021 16:08
jirka44
Nemohu ale zákazníkovi že svého zaplatit nový díl, když vadný díl neuznají, pochybuji , že se budu d…
Petruuu 17.06.2021 17:03
Petruuu
Auto je bez kompresoru klimy nepojizdne? Nejde vymontovat, klimu vyradit a nechat zakaznika jezdit?…
re4zon 17.06.2021 21:09
re4zon
S tím se dá souhlasit, vymontuj co jsi namontoval. Jestli se bez toho dá jezdit tak ať zákazník jezd… nový
Debil 18.06.2021 07:35
Debil
Mne je rosku divny ten pristup predajcu. Okrem toho, ze ide o auto, co zabudol na zaciatku povedat j… nový
fleg 18.06.2021 08:46
fleg
Koukám, že jsem rozpoutal různé názory dotazem. Nejde z auta toto vymontovat a říci zákazníkovi, od… nový
Petruuu 18.06.2021 12:18
Petruuu
Jestli to fakt nejde, tak to res jednoduse. Na miste vyzkousej, jestli kompresor fakt nejde. Pokud n… poslední
re4zon 18.06.2021 20:55
re4zon

Nikde není napsané, že servis může provádět jenom prodejce. Pokud to bylo provedeno odborně, na záruku to nemá žádný vliv.
Něco jiného by bylo, pokud by neodborným zásahem došlo k nějakému poškození. V takovém případě by se na to záruka nevztahovala.

Ano to chápu, ale jak m dokázat, že ten kompresor neodešel od nich, kontrolovali údajně kapalinu, člověk dělá klima 15let a je málo takových případů, případně jak postupovat, mohu mít vozidlo ponecháme v servisem po dobu reklamace a vyjádření výrobce kompresoru, zákazník chce nový díl, ale proč bych mu měl dávat nový díl, když nevím proč došlo k poškození, to by musel teď uhradit opravu a vpripade uznané reklamace mu vrátit peníze

Nemohu ale zákazníkovi že svého zaplatit nový díl, když vadný díl neuznají, pochybuji , že se budu domáhat od zákazníka zaplacení dílů. Pokud tento díl nebude v autě namontovan, auto je nepojízdné. Jinak k o autě se píše v jiném odstavci, takže bylo jasné že jde o auto

Auto je bez kompresoru klimy nepojizdne? Nejde vymontovat, klimu vyradit a nechat zakaznika jezdit? Pokud mas jistotu, ze to jinak nejde, udelej to tak. A doufej, ze to neni kverulant s dobrym pravnikem. To tvoje "30 dni na reklamaci" totiz neni tak uplne pravda. Posoudit mas do tri dnu, pokud to nevyzaduje odborne posouzeni. A zapojit kompresor a zjistit jestli funguje, na to snad neni potreba vyrobce? U normalnich veci se to moc neresi, ale byt mesic bez auta by mohlo zakaznika dost nastvat.

S tím se dá souhlasit, vymontuj co jsi namontoval. Jestli se bez toho dá jezdit tak ať zákazník jezdi. Ty to pošli tam kde jsi to koupil, a počkej jak ti to vyreklamují. Pokud vyreklamuji, namontuj a hotovo. Pokud ne, třeba z důvodu že to tvůj zákazní rozbil, nebo v tom jinem servisu tak stejně postupuj vůči svému klientovi. To že se na to díval jiný servis je v pořádku, možná to rozbili oni, možná to rozbil sám zákazník, možná jsi tam namontoval nějaký použitý díl těch možná může být spousty.

Mne je rosku divny ten pristup predajcu.
Okrem toho, ze ide o auto, co zabudol na zaciatku povedat je prva pomerne podivna vec, ze mu staci oznamenie zakaznika o tom, ze nejde klima a ze si to dal kontrolovat inde.
Namiesto toho, aby povedal zakaznikovi ok, pridte k nam, my sa na to pozrieme a urcime, kde je zavada sa hned pyta, ci mu moze zamietnut reklamaciu.
Standardny postup bez ohladu na zkaony je predsa, ze ked som nieco montoval a zakaznik tvrdi, ze to nejde tak ho zavolam k sebe nech najprv zdiagnostikujem, kde je problem a neriesim, ci sa nejaky Ferko dival pod kapotu a co povedal on.
A ako bolo povedna vymonotvat kompresor a odskusat ho na stole je jedna z prvych veci, co si mal spravit.

Koukám, že jsem rozpoutal různé názory dotazem.

Nejde z auta toto vymontovat a říci zákazníkovi, odjedete a pak zavolám.

U dílu nemohu já říci, zda je chyba dílů nebo za to může někdo jiný, díl půjde na rozbor k výrobci. Podotýkám někde o nové auto, jde o starší vůz, kam se montoval nový dil

Jestli to fakt nejde, tak to res jednoduse. Na miste vyzkousej, jestli kompresor fakt nejde. Pokud ne, tak tam zakaznikovi namontuj novy, s tim ze si ho zaplati. A uzavres s nim pisemnou dohodu, ze mu ho proplatis, pokud se ukaze, ze byl opravdu vadny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru