Předmět Autor Datum
Pohledávky jsou součástí dědického řízení.
host 04.01.2022 11:13
host
Jenze vypalne ckp neni pohledavka, dokud neexistuje. Pohledavka je dluh na pojistnem, a to predpokla…
re4zon 05.01.2022 08:12
re4zon
Jenze vypalne ckp neni pohledavka, dokud neexistuje. Asi existuje, když od ČKP chodily upomínky. A…
host 05.01.2022 10:30
host
Nepletete si v tomto konkrétním případě pohledávky a závazky? :-p Respektive, pohledávku má pojišťo…
L-Core 05.01.2022 13:18
L-Core
Já bych řekl, že si to nepletu. Ale možná se pletu v tom, že si to nepletu. :-p
host 05.01.2022 17:22
host
Od ckp chodily upominky? Na tos prisel jak? Podle otazky na email chodily upominky od pojistovny. Ck…
re4zon 07.01.2022 20:06
re4zon
A abych to jeste upresnil, dedit se teoreticky muze pohledavka vznikla za zivota, tedy za dobu, kdy…
re4zon 07.01.2022 20:12
re4zon
Zkus si zavolat na ČKP, třeba budou vědět, jak to řešit.
L-Core 04.01.2022 15:21
L-Core
Pokiaľ chodili upomienky - je to chyba veriteľa. Pokiaľ chce ich vymáhať - mal ich zahrnúť do dedičs…
yYy 05.01.2022 14:03
yYy
Oprávnený dedič nakluše do poisťovne a preukáže tam pomocou úmrtného listu a rozhodnutia o dedičskom…
audax mobile 09.01.2022 23:13
audax mobile
Ať to upřesním, za života bylo povinné ručení zaplaceno, výročí smlouvy bylo až po smrti. Jinak co p…
Mistr X 10.01.2022 02:51
Mistr X
Pojistka propadla po smrti = dedice to nemusi zajimat. Provozovatel v te dobe neexistoval a tim to h…
re4zon 10.01.2022 18:29
re4zon
No to co říkáš zní sice logicky, ale moc vstřícně na to, aby to byla pravda. Tohle říká Zákon č. 168… poslední
Mistr X 10.01.2022 21:51
Mistr X
Není to tak dávno co jsem četl o nějaké podobné záležitosti, už jsem zapomněl, o co přesně šlo. Tak…
Yarda 10.01.2022 09:55
Yarda

Jenze vypalne ckp neni pohledavka, dokud neexistuje. Pohledavka je dluh na pojistnem, a to predpokladam s pojistovnou vyresili. Ckp si na to vzpomene treba za pet let, kdy uz dedicke rizeni bude davno uzavrene. A dost bych se divil, kdyby si pak dovolili otravovat dedice.

Od ckp chodily upominky? Na tos prisel jak? Podle otazky na email chodily upominky od pojistovny. Ckp to zatim na 99% neresi, protoze jejich zajem neni zajistit pojistena vozidla, ale nechat to co nejdele vyhnit a pak shrabnout co nejvetsi vypalne.
Ja bych skoro rekl, ze ckp tak akorat ostrouha. Pokud pojistne skoncilo az po smrti, tak neni po kom co vymahat. Uplne totez plati u pokut, pokud neni ulozena za zivota, tak ji nelze ulozit. Dedi se dluhy, ne pravni odpovednost. Takze dedici staci auto pojistit v den nabyti moci rozhodnuti o dedictvi a tim to hasne.

A abych to jeste upresnil, dedit se teoreticky muze pohledavka vznikla za zivota, tedy za dobu, kdy provozovatel vozidla zil a nemel ho pojistene. Za dobu, kdy byl po smrti ani omylem, mrtvy nemuze nic porusit. Takze jestli pojistka zanikla tyden pred smrti a ckp se ozve s pohledavkou za rok, klidne bych je hnal k soudu.

Pokiaľ chodili upomienky - je to chyba veriteľa. Pokiaľ chce ich vymáhať - mal ich zahrnúť do dedičského konania ako pohľadávku. Ak tak do zákonom stanovenej doby neurobí - má smolu. Pohľadávka, ktorá nebola do dedičského konania zahrnutá, po ukončení dedičského konania je nevymáhateľná (ak ju neprihlásili, notár, ani dediči o nej nevedia, nemôžu potom sa správne rozhodnúť). Ak by to chceli vymáhať exekúciou - môžu, ale potom by museli dokazovať, že si ju riadne prihlásili - v opačnom prípade by to bola neoprávnená exekúcia.

Oprávnený dedič nakluše do poisťovne a preukáže tam pomocou úmrtného listu a rozhodnutia o dedičskom konaní oprávnenosť vec riešiť a zmluvu po zomrelom buď zruší alebo prepíše na seba,pokial dedením získal vec-vozidlo,na ktoré sa vzťahujú povinné platby/poistky etc…

Ať to upřesním, za života bylo povinné ručení zaplaceno, výročí smlouvy bylo až po smrti. Jinak co přišlo poštou jsme platili a tak to běží dál. No a k té ČKP, ta se neozvala, pojišťovna auto odhlásila před pár týdny. Domluvili jsme se, že se uzavře nová pojistka na jednoho z dědiců. Za mě by teda bylo nejlepší depozito, ale to notář tvrdil, že nejde. Ať prý nic neplatíme, neřešíme a počkáme po dědickém řízení a pak zaplatíme pokutu ČKP. Fakt vtipálek. 3 auta, motorky, přívěs, pokuta je tuším 50kč denně, no to by se za ty měsíce nasčítalo... fakt nechápu, že pojišťovna nemohla alespoň tu upomínku poslat poštou, zaplatilo by se a byl by klid.

No to co říkáš zní sice logicky, ale moc vstřícně na to, aby to byla pravda. Tohle říká Zákon č. 168/1999 Sb.Zákon o pojištění odpovědnosti.
§ 26 (2) V případě smrti vlastníka vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle tohoto zákona až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen, nebo odkazovník. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správce dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně.

Takže sakum-prdum, buď depozito nebo platit pojištění. Žádná výjimka pro nebožtíky tam není

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru