Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna příjmení - bez příjmení

Dobrý den,

chci se informovat ohledně problematiky změn příjemní.

Již od dětství se potýkám s posměšky a různými zkomoleninami na adresu mého příjmení. Vrchol však bylo to, když jsem asi před týdnem byl přímo na pohovru před několika zástupci firmy přímo ředitelem a majítelem firmy zesměšněn tím, že mé příjmení znamená "že si asi vaši předci dávali rovnou do žíly" a že "máte chudé žíly?". Tohle je pro mne vážně dno a nepomůže ani to, být na své jméno nějakým způsobem hrdý a stát si za ním. Vždy to někdo z principu začne jako první. Dnešní rozhovor s operátorem pojištovny se nesl prakticky ve stejném duchu "to máte tak chudé žíly?"... O dětství a šikaně asi ani není potřeba psát. Samozřejmě s tím spojené psychické rpoblémy, narušení, léčení...

Každopádně jsem se začal silně zajímat ohledně problematiky změn jmen.

Nikde nenašel nic, co by bylo v rozporu s mým přáním a požadavkem - zachovat si pouze křestní jméno a nemít příjmení - chci si tímto ověřit zda jsem hledal správně. Dle výkladu zákona o matrice by s tím neměl být vlastně problém.

Budu se těšit na Vaši odpověď

Jakub Chudožilov

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vážený kolego, to Vaše příjmení bylo a věřím, že je doposud významné a vážené. Nosil ho jistý básník… poslední
dedabrno 22.02.2022 01:05
dedabrno

Vážený kolego,
to Vaše příjmení bylo a věřím, že je doposud významné a vážené. Nosil ho jistý básník, spisovatel a dramatik, snad někde od Olomouce, míval velice dobré a trefné články v Literárních novinách (kolem r. 1968). Po emigraci se uchytil, myslím, v Německu. Naučil se tam perfektně jazyk, takže psal úspěšně literární díla v němčině, což neumí jen tak někdo. Takže: za své příjmení se nestyďte a ani ho neměňte, vystupujte sebevědomě a když se někdo bude do Vás strefovat,klidně se ho zeptejte, proč nezná Petra Chudožilova. Myslím si, že i tato znalost literatury patří ke všeobecnému vzdělání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru