Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna příjmení - bez příjmení

Dobrý den,

chci se informovat ohledně problematiky změn příjemní.

Již od dětství se potýkám s posměšky a různými zkomoleninami na adresu mého příjmení. Vrchol však bylo to, když jsem asi před týdnem byl přímo na pohovru před několika zástupci firmy přímo ředitelem a majítelem firmy zesměšněn tím, že mé příjmení znamená "že si asi vaši předci dávali rovnou do žíly" a že "máte chudé žíly?". Tohle je pro mne vážně dno a nepomůže ani to, být na své jméno nějakým způsobem hrdý a stát si za ním. Vždy to někdo z principu začne jako první. Dnešní rozhovor s operátorem pojištovny se nesl prakticky ve stejném duchu "to máte tak chudé žíly?"... O dětství a šikaně asi ani není potřeba psát. Samozřejmě s tím spojené psychické rpoblémy, narušení, léčení...

Každopádně jsem se začal silně zajímat ohledně problematiky změn jmen.

Nikde nenašel nic, co by bylo v rozporu s mým přáním a požadavkem - zachovat si pouze křestní jméno a nemít příjmení - chci si tímto ověřit zda jsem hledal správně. Dle výkladu zákona o matrice by s tím neměl být vlastně problém.

Budu se těšit na Vaši odpověď

Jakub Chudožilov

loading...
Předmět Autor Datum
Existuje mnoho "horších" příjmení. A když někdo druhého zesměšňuje kvůli příjmení, akorát sám ukazuj… nový
host 27.01.2022 13:06
host
Nesmíš se při focení postavit vedle Fuenteho ]:) nový
L-Core 28.01.2022 14:49
L-Core
to je nic, tento tenista to ma horsie, aj jeho manzelka, a ziadne meno si nemenili: https://sk.wikip… nový
fallon 27.01.2022 13:31
fallon
... nevím, proč Březina nezůstal Jebavý může snad krásnější jméno chtít poéta? J. H. Krchovský… nový
hynajs 28.01.2022 13:43
hynajs
Díky. Mě třeba Jebavý z principu přijde atraktivnější než třeba mé aktuální. Ale o to nejde. Jde mi… nový
Chudys-nereg 27.01.2022 13:44
Chudys-nereg
Zesměšňování kvůli příjmení je ubohost některých lidí a značí i nižší inteligenci. Osobně se domnívá… nový
nerady 27.01.2022 18:44
nerady
Problém není ve tvým příjmení, ale ve tvé hlavě. Taky jsem zažil narážky na svoje příjmení, potkal j… nový
Prasak 27.01.2022 19:23
Prasak
To je prostě naprosto normální. A vůbec to příjmení nemusí nic připomínat a něco se najde. Ale myslí… nový
ml1 28.01.2022 17:10
ml1
V ČR je vás 17 a asi jsi jediný, koho to trápí. A co by měl dělat třeba velmi známý gynekolog Šuk, t… nový
Karel04 27.01.2022 20:23
Karel04
Někdy je to problém i s běžnějším jménem. Měli jsme v práci kolegyni 100+kg, jmenovala se Hubená... nový
jirka44 28.01.2022 09:08
jirka44
V okolí se obyvatelům jednotlivých vesnic často říká všeobecnou přezdívkou. Třeba zubáli, fazulňáci,… nový
L-Core 28.01.2022 14:47
L-Core
Aby som pravdu napísal - tvoje priezvisko vo mne žiadne asociácie nevyvoláva - podľa mňa - bežné a n… nový
yYy 30.01.2022 14:09
yYy
Vidim to asi takhle: --- Dobry den, jak se jmenujete? Jakub. No hezky a jak dal? No, jmenuji se… nový
RedMaX 30.01.2022 20:47
RedMaX
Nevím, jestli to vůbec jde, nemít žádné příjmení. Každopádně s tím budou problémy i na úřadech, na p… nový
Karel04 30.01.2022 23:04
Karel04
A proč nemít příjmení? Změnit příjmení je možné. Tak proč ho nemít? A navíc jak se budeš podepisovat… nový
Thomson 16.02.2022 09:56
Thomson
Bez příjmení to nepůjde, třeba v registru obyvatel těžko budeš jen jako Jakub nebo Josef. A žádná ba… nový
Karel04 16.02.2022 11:19
Karel04
Vážený kolego, to Vaše příjmení bylo a věřím, že je doposud významné a vážené. Nosil ho jistý básník… poslední
dedabrno 22.02.2022 01:05
dedabrno

Existuje mnoho "horších" příjmení. A když někdo druhého zesměšňuje kvůli příjmení, akorát sám ukazuje, jaký je ubožák. Já vím, že ti tímhle asi nepomůžu, ale tím, že si změníš příjmení, akorát takovým blbcům ustoupíš a oni "vyhrají"... A můžou si najít jiný důvod, jak tě zesměšnit.

Já zase často slýchávám spoustu hloupých narážek na moji postavu a co s tím nadělám? Člověk se nějak narodí a musí s tím žít.

https://cnn.iprima.cz/kuriozity-v-ceskych-prijmenich-nejcastejsi-je-novak-najdete-i-jeziska-a-soustala-53006

Díky. Mě třeba Jebavý z principu přijde atraktivnější než třeba mé aktuální. Ale o to nejde. Jde mi o výklad zákona. Přeci jen mohlo být hůř a mohl jsem zjištovat třeba to, jak si lze nechat změnit pohlaví třeba na psa.

Zesměšňování kvůli příjmení je ubohost některých lidí a značí i nižší inteligenci. Osobně se domnívám, že tvoje příjmení nejspíše souvisí s hornictvím, kdy se kovům v horninách říká "žíly" a nějaký tvůj předek při těžbě kovů narazil na "chudou žílu". Pokud to chceš změnit tak to asi půjde, ale budeš si muset něco vybrat. Dále jde o to jak se s tím vyrovnají tvoji příbuzní.

Problém není ve tvým příjmení, ale ve tvé hlavě. Taky jsem zažil narážky na svoje příjmení, potkal jsem lidi s taky nelichotivým příjmením, ale podstatné je se vůči tomu důrazně ohradit. Situace v dětským kolektivu se řeší hůř, ale mezi dospělými obvykle stačí důrazně dát !okamžitě! najevo, že ti to vadí. Rozumní lidé s tím přestanou, idioti by si našli jinej důvod - brejle, uši, zrzavý vlasy.
Měl jsem kolegu, co se jmenoval Hovadík. Narážky na svoje příjmení velmi rychle eliminoval v zárodku a byl klid. Že ho někdo označil jako hovado někde v rozhovoru s někým jiným, to je vedlejší, o mně taky nemluví každej s úctou, když jsem s doslechu.

Ale nezoufej, řešení existuje - ožeň se a vezmi si příjmení po manželce. I to je možné.

To je prostě naprosto normální. A vůbec to příjmení nemusí nic připomínat a něco se najde. Ale myslím že to může člověka trápit naposledy ve školce, možná na prvním stupni školy. Říkanky jako "sysel, za kalhoty visel" "musil, ještě si málo zkusil" "ježku kde máš koloběžku" "Azraeli, kde si nechal Gargamela" a jim podobné snad mezi dospělé nepatří. Ani si to moc nepamatuju, ale zkomolit se dá leccos. Vyloženě blbá jména jsem snad ani nepotkal, někdy jsme měli nějakého Hajzlera (byl to takový nevýrazný spolužák), ale nepamatuju si, že by kvůli tomu někdo něco říkal.
Dvojce Smutný, Veselý, oba veselí až to nebylo zdravé. Ovšem nejlepší bylo, když nějaký suplující učitel použil repliku z toho filmu a zrovna se trefil do Marka (ale to je zase křestní jméno) a nechápal nejdřív, čemu se smějeme, pak mu došlo nebo jestli jsme mu to řekli, že to je opravdu Mareček a ne jen mareček.
Taky myslím, že to je v hlavě.

V ČR je vás 17 a asi jsi jediný, koho to trápí. A co by měl dělat třeba velmi známý gynekolog Šuk, ten si asi se jménem vzhledem k profesi zažil větší legraci. Nebo Šoustalů je 111 a Šoustalových taky 111, ale jinde.
https://www.prijmeni.cz/search.php?name=Chudo%9Eilov&t=0
Kdybych si já ale měnil jméno, chtěl bych se jmenovat Nepovím. - "Jak se jmenujete?-Nepovím.-Ale to mi musíte říct!-Nepovím!" :-D

V okolí se obyvatelům jednotlivých vesnic často říká všeobecnou přezdívkou. Třeba zubáli, fazulňáci, zerzavci, vimenáli apod. Obyvatelům jedné dědiny se říká kozli. No a bydlel/bydlí(?) tam jeden vážený pan, který se i "Kozel" jmenoval a ta všeobecná přezdívka mu dost vadila. Nechal se tedy přejmenovat na neutrální "Horský", s nadějí, že pošklebkům je konec. Bohužel, ne - od té doby mu všichni říkali "horský kozel" :-)

Aby som pravdu napísal - tvoje priezvisko vo mne žiadne asociácie nevyvoláva - podľa mňa - bežné a normálne priezvisko. Aby ťa to upokojili - nemáš žiaden dôvod si ho meniť. Existujú omnoho horšie i hanlivejšie a predsa si ich nemenia.

Vidim to asi takhle:

---

Dobry den, jak se jmenujete?

Jakub.

No hezky a jak dal?

No, jmenuji se pouze Jakub. Tady je muj obcansky prukaz.

Markooo, pocem prosim te, to stoji za to, tady ten exot nema prijmeni! :-D

---

Odpoved na tvou otazku bohuzel neznam, ale vem si tu neprakticnost, prestehujes se nekam, kde bude zit nekolik Jakubu a bude je treba rozlisit podle prijmeni. Kdyz nebudes mit zadne, daji ti v nejlepsim pripade prezdivku "bezprijmeni", v horsim pripade jinou.

Nejak nechapu, ze chces kvuli par nejakym idiotum menit prijmeni, ktere je navic naprosto v pohode. Napriklad se chces pojistit, zavolas na pojistovnu a hned vis, ze se u tehle pojistovny kde zamestnavaji debily, pojistit nechces. Takze mne tve prijmeni naopak prijde prakticke a rozhodne bys ho menit podle meho nazoru nemel.

Tata znal cloveka, ktery mel prijmeni Sedmivul, jeho rodicum to nevadilo, ale jemu jo, nechal si ho zmenit. Vcelku to chapu.

Nevím, jestli to vůbec jde, nemít žádné příjmení. Každopádně s tím budou problémy i na úřadech, na poště, v bankách a všude, kde se data zaznamenávají do počítačů. A třeba si ani nic nekoupíš přes internet, ani se nikde nezaregistruješ, nezaložíš účet nebo mail, protože bez vyplnění kolonky příjmení tě to prostě dál nepustí. A programům ani těm stránkám to nevysvětlíš, že jsi žádné příjmení nechtěl. Je to prostě blbost, tak si dej třeba Novák, to se nikdo smát nebude.

Vážený kolego,
to Vaše příjmení bylo a věřím, že je doposud významné a vážené. Nosil ho jistý básník, spisovatel a dramatik, snad někde od Olomouce, míval velice dobré a trefné články v Literárních novinách (kolem r. 1968). Po emigraci se uchytil, myslím, v Německu. Naučil se tam perfektně jazyk, takže psal úspěšně literární díla v němčině, což neumí jen tak někdo. Takže: za své příjmení se nestyďte a ani ho neměňte, vystupujte sebevědomě a když se někdo bude do Vás strefovat,klidně se ho zeptejte, proč nezná Petra Chudožilova. Myslím si, že i tato znalost literatury patří ke všeobecnému vzdělání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...