Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna příjmení - bez příjmení

Dobrý den,

chci se informovat ohledně problematiky změn příjemní.

Již od dětství se potýkám s posměšky a různými zkomoleninami na adresu mého příjmení. Vrchol však bylo to, když jsem asi před týdnem byl přímo na pohovru před několika zástupci firmy přímo ředitelem a majítelem firmy zesměšněn tím, že mé příjmení znamená "že si asi vaši předci dávali rovnou do žíly" a že "máte chudé žíly?". Tohle je pro mne vážně dno a nepomůže ani to, být na své jméno nějakým způsobem hrdý a stát si za ním. Vždy to někdo z principu začne jako první. Dnešní rozhovor s operátorem pojištovny se nesl prakticky ve stejném duchu "to máte tak chudé žíly?"... O dětství a šikaně asi ani není potřeba psát. Samozřejmě s tím spojené psychické rpoblémy, narušení, léčení...

Každopádně jsem se začal silně zajímat ohledně problematiky změn jmen.

Nikde nenašel nic, co by bylo v rozporu s mým přáním a požadavkem - zachovat si pouze křestní jméno a nemít příjmení - chci si tímto ověřit zda jsem hledal správně. Dle výkladu zákona o matrice by s tím neměl být vlastně problém.

Budu se těšit na Vaši odpověď

Jakub Chudožilov

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím, jestli to vůbec jde, nemít žádné příjmení. Každopádně s tím budou problémy i na úřadech, na p… nový
Karel04 30.01.2022 23:04
Karel04
A proč nemít příjmení? Změnit příjmení je možné. Tak proč ho nemít? A navíc jak se budeš podepisovat… nový
Thomson 16.02.2022 09:56
Thomson
Bez příjmení to nepůjde, třeba v registru obyvatel těžko budeš jen jako Jakub nebo Josef. A žádná ba… nový
Karel04 16.02.2022 11:19
Karel04
Vážený kolego, to Vaše příjmení bylo a věřím, že je doposud významné a vážené. Nosil ho jistý básník… poslední
dedabrno 22.02.2022 01:05
dedabrno

Nevím, jestli to vůbec jde, nemít žádné příjmení. Každopádně s tím budou problémy i na úřadech, na poště, v bankách a všude, kde se data zaznamenávají do počítačů. A třeba si ani nic nekoupíš přes internet, ani se nikde nezaregistruješ, nezaložíš účet nebo mail, protože bez vyplnění kolonky příjmení tě to prostě dál nepustí. A programům ani těm stránkám to nevysvětlíš, že jsi žádné příjmení nechtěl. Je to prostě blbost, tak si dej třeba Novák, to se nikdo smát nebude.

Vážený kolego,
to Vaše příjmení bylo a věřím, že je doposud významné a vážené. Nosil ho jistý básník, spisovatel a dramatik, snad někde od Olomouce, míval velice dobré a trefné články v Literárních novinách (kolem r. 1968). Po emigraci se uchytil, myslím, v Německu. Naučil se tam perfektně jazyk, takže psal úspěšně literární díla v němčině, což neumí jen tak někdo. Takže: za své příjmení se nestyďte a ani ho neměňte, vystupujte sebevědomě a když se někdo bude do Vás strefovat,klidně se ho zeptejte, proč nezná Petra Chudožilova. Myslím si, že i tato znalost literatury patří ke všeobecnému vzdělání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru