Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Tajné" pracovní časové normy

Dobrý den, chtěl bych si osvětlit zda mám pravdu v mém názoru na pracovní normu, případně o co se to opírá v zákoníku práce, či zákoně.
V práci jsem finančně ohodnocen i na základě plnění časových norem, které ovšem nemáme nikde řádně zveřejněny. Což mi přijde dost nelogické. Mám něco udělat na čas, který neznám a pokud to nestihnu, jsem krácen na penězích, ovšem pokud to udělám na 200% nic navíc nedostanu. Dá se tedy říct, že nevím jaké nasadit tempo, abych normu splnil na požadovaných 100%. Teoreticky jsem si ji schopen dopočítat z nějakého měsíčního či čtvrtletního grafu (který ovšem není pravidelně zveřejňován) po odvedení práce (a normy jsou "tajně" měněny!). To je i argument mistra. Mně to nepřijde v pořádku. Proč bych si já tohle měl složitě dopočítávat, od toho je tam on aby mi řekl přesně za kolik to mám plnit ne? A hlavně to už je přece pozdě, až zjistím, že jsem ji třeba nestihl a budu za to postihnut. Měl bych mít právo snad vědět před zahájením práce přesný požadavek na výkon, zvlášť pokud to ovlivní finanční ohodnocení ne?
Za mě má přijít technolog, říct tohle trvá tak dlouho, tak dlouho to dělejte a nazdar! Nějaké tajnůstkářské pletichy, aby si například udělali obrázek času od různých zaměstnanců a nějaký průměr bych rozuměl při spuštění výroby (pokud tyto technology neměli) a ne v roky zajeté výrobě.. (tak to opravdu bylo a ze začátku nebyly normy úmyslně veřejné- nařízeno od vedení firmy. Prakticky je to tak až do teď s tím, že nějaký hrubý přehled máme. Když ale nastoupí nový zaměstnanec je to dost nefér, že se mu neoznámí za jak dlouho má plnit časovou normu, to se mi zdá prostě mimo.
I vzhledem k tomu, že se s normami v poslední době šibuje (zkracuje se čas), opět tajně a nikdo nám to oficiálně neoznámí, tuším že je to snad až nelegální. Prosím o rady a osvětu. O co se mohu krom zdravého rozumu opřít, čím argumentovat nadřízenému. Nebo se mýlím a firma má právo tohle neuvádět? Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A neni to nahodou tak, ze dopocitavaji normu podle predchozich vysledku a odmeny ma ten, kdo je nad…
re4zon 06.02.2022 00:30
re4zon
Ne to určitě ne, norma je opravdu přesně daná na minutu na každou jednu část práce na pevno. Ovšem j…
Bludimíra 06.02.2022 08:59
Bludimíra
Jako je to na prd. Ale kdyz se na to podivas z jejich pohledu, tak to smysl dava. Kdyz ti reknou za…
re4zon 06.02.2022 18:22
re4zon
Bohužel, pokud máme nepřirozeně vysoká procenta, taky je to špatně a dostaneme "sprda" :D poslední
Bludimíra 08.02.2022 16:25
Bludimíra

A neni to nahodou tak, ze dopocitavaji normu podle predchozich vysledku a odmeny ma ten, kdo je nad prumerem? Jestli ti krati danou mzdu, tak to v poradku neni. Jestli jen nedostavas odmeny, tak to je ok a zmenu systemu musis urgovat u nadrizenych (coz pujde tezko, manazeri odtrzeni od reality si zijou v tabulkach).

Ne to určitě ne, norma je opravdu přesně daná na minutu na každou jednu část práce na pevno. Ovšem jedná se o prémiovou složku mzdy, na pevný základ to dopad samozřejmě nemá. Ale krácení je ok, jde mi to zveřejnění, jestli ten kancl žijící v tabulkách nám nemá povinnost uvést délku norem.. či změnu jejich délky.

Jako je to na prd. Ale kdyz se na to podivas z jejich pohledu, tak to smysl dava. Kdyz ti reknou za kdy to mas mit, budes delat presne tak. Kdyz to nevis, budes delat pravdepodobne na maximum, abys mel co nejlepsi cas a zaroven nevyrobil zmetek (prespokladam, ze tohle se taky bere v potaz).
V praxi se to da udelat jednoduse. Delej mesic na absolutni maximum, kdyz zvladnes 300%, tim lip. A pak jdi za sefem s rekni mu, ze tohle zvladnes trvale, ale chces za to odpovidajici odmenu. Jestli je to normalni firma, tak se s tebou dohodnou. A jestli poslou nekam nejlepsiho pracovnika, je to banda debilu a nema smysl tam pracovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru