Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pracovní úraz

Dobrý den,
rád bych zde poprosil někoho, kdo se v tom vyzná, zdali by mi odpověděl na pár otázek.

*Z důvodu anonymity si prosím situaci pouze představme. Jedná se o zcela holé nesmysly, nijak nesouvisející s realitou...

Dejme tomu, že by se mi stal pracovní úraz, trval by 9 týdnů, přičemž od zaměstnavatele by na účet přišly peníze za prvních 14 dnů za náhradu mzdy při nemoci a pak už nic.
Za celou dobu pracovního úrazu by na účet přišly pouze dávky nemocenského pojištění. Do práce bych opět nastoupil a po několika dnech bych obdržel informaci, že se ve firmě rozhodli, pokrátit mi o 10% náhradu mzdy za pracovní úraz, přičemž žádný z právních předpisů BOZP ani jiných, bych neporušil a důvod k tomuto pokrácení bych obdržel slovně "musíte brát taky nějakou odpovědnost", následně by mi byl předložen papír, kde je uvedeno, že jsem jednal lehkomyslně, aniž by tam v tu chvíli kdokoli byl a mohl to jakkoli posoudit, a že jsem zavinil 10% škody. - Je tento postup správný a lze považovat toto odůvodnění za dostatečné? Jedná se o poměrně dost peněz. Nejsem žádný hamoun, ale jedním podpisem přijít třeba o trojku se mi zdá jako zbohatlický manévr. Ačkoli jsem to nakonec ze srabárny udělal...
Mě by zajímalo, proč by to ta firma udělala? Má z toho ona těch 10%? Nebo to udělala, aby to někde na úřadě vypadalo, že dává tresty za pracovní úrazy, aby byli lidé v práci opatrnější?

*Co když jsou na pásce uváděny hodiny v rozporu s realitou? Mohu se spolehnout na správnost výpočtu? Částky sedí dobře, pásky jsou jinak z finanční stránky vždy poctivé. Nic jsem nikdy neměl "bokem". Záleží třeba na tom, jestli jsou to noční?

Děkuji za případnou reakci. :-)

*Dobrému rádci jsem ochoten se po zdárném ukončení ozvat a něčím odměnit. Pořád mi v tom smrdí a ještě zesmrádne dost peněz a už jsem jednou v životě zažil, že jsem přišel po skončení nemoci způsobené pracovním úrazem úplně o celé plnění. Tenkrát to byl mikrospánek v dodávce, 3 měsíce doma, chodila jen nemocenská. Následně, po skončení nemoci, se mnou byla sepsána výpověď a po několika měsících naléhání, co se děje, mi přišel e-mail, že se firmě ozvala pojišťovna s tím, že jsem nedával při řízení pozor, takže 100% zamítnutí. Ani bolestné, ani koruna, ani výlohy za léčbu, cestovné, takové ty řečičky, jak na to má každý nárok.. Nemá :-) Oklepal jsem se a začal znovu. Bylo mi to jedno, tak jsem ulehčil alespoň systému, ale dvakrát by to byla smůla. Když už se to pojištění platí..

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny