Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pracovní úraz

Dobrý den,
rád bych zde poprosil někoho, kdo se v tom vyzná, zdali by mi odpověděl na pár otázek.

*Z důvodu anonymity si prosím situaci pouze představme. Jedná se o zcela holé nesmysly, nijak nesouvisející s realitou...

Dejme tomu, že by se mi stal pracovní úraz, trval by 9 týdnů, přičemž od zaměstnavatele by na účet přišly peníze za prvních 14 dnů za náhradu mzdy při nemoci a pak už nic.
Za celou dobu pracovního úrazu by na účet přišly pouze dávky nemocenského pojištění. Do práce bych opět nastoupil a po několika dnech bych obdržel informaci, že se ve firmě rozhodli, pokrátit mi o 10% náhradu mzdy za pracovní úraz, přičemž žádný z právních předpisů BOZP ani jiných, bych neporušil a důvod k tomuto pokrácení bych obdržel slovně "musíte brát taky nějakou odpovědnost", následně by mi byl předložen papír, kde je uvedeno, že jsem jednal lehkomyslně, aniž by tam v tu chvíli kdokoli byl a mohl to jakkoli posoudit, a že jsem zavinil 10% škody. - Je tento postup správný a lze považovat toto odůvodnění za dostatečné? Jedná se o poměrně dost peněz. Nejsem žádný hamoun, ale jedním podpisem přijít třeba o trojku se mi zdá jako zbohatlický manévr. Ačkoli jsem to nakonec ze srabárny udělal...
Mě by zajímalo, proč by to ta firma udělala? Má z toho ona těch 10%? Nebo to udělala, aby to někde na úřadě vypadalo, že dává tresty za pracovní úrazy, aby byli lidé v práci opatrnější?

*Co když jsou na pásce uváděny hodiny v rozporu s realitou? Mohu se spolehnout na správnost výpočtu? Částky sedí dobře, pásky jsou jinak z finanční stránky vždy poctivé. Nic jsem nikdy neměl "bokem". Záleží třeba na tom, jestli jsou to noční?

Děkuji za případnou reakci. :-)

*Dobrému rádci jsem ochoten se po zdárném ukončení ozvat a něčím odměnit. Pořád mi v tom smrdí a ještě zesmrádne dost peněz a už jsem jednou v životě zažil, že jsem přišel po skončení nemoci způsobené pracovním úrazem úplně o celé plnění. Tenkrát to byl mikrospánek v dodávce, 3 měsíce doma, chodila jen nemocenská. Následně, po skončení nemoci, se mnou byla sepsána výpověď a po několika měsících naléhání, co se děje, mi přišel e-mail, že se firmě ozvala pojišťovna s tím, že jsem nedával při řízení pozor, takže 100% zamítnutí. Ani bolestné, ani koruna, ani výlohy za léčbu, cestovné, takové ty řečičky, jak na to má každý nárok.. Nemá :-) Oklepal jsem se a začal znovu. Bylo mi to jedno, tak jsem ulehčil alespoň systému, ale dvakrát by to byla smůla. Když už se to pojištění platí..

Předmět Autor Datum
K prvej časti: Pokiaľ bol prac. úraz riadne zahlásený, zamestnávateľ potvrdil všetko, čo sa uvádza a…
yYy 04.05.2022 16:27
yYy
Takže pokud v řádném záznamu o pracovním úrazu (ano, řádně nahlášeno) je napsáno, podepsáno generáln…
Kotelna 05.05.2022 13:51
Kotelna
A jak to všechno víš? Ty jsi bratr Ernesta Namyslo? Nebo jeho manžel?
host 05.05.2022 19:26
host
Ano, je to můj manžel.
Ernest Namyslo 07.05.2022 08:38
Ernest Namyslo
Tak by za tebe ale neměl žádné papíry podepisovat, jak psal, to je trestné. To musíš vyřizovat sám.]…
Karel04 07.05.2022 10:02
Karel04
Tak bude lepší, když se s manželem dohodneš a budete psát pod jednou přezdívkou, aby v tom nebyl bor…
host 07.05.2022 10:04
host
k pracovnému úrazu vydá rozhodnutie aj príslušný inšpektorát bezpečnosti práce,ten aj vyšetrí komisi…
audax mobile 11.05.2022 01:25
audax mobile
A když zaměstnavatel vyhotovil komisionální dokument, přičemž členy této komise si zvolil náhodně z…
Ernest Namyslo 12.05.2022 16:57
Ernest Namyslo
Dno... Zkusím se zeptat znovu. Do dnes nemám peníze za odškodnění. Jsou to dobytkové! Našel jsem si… poslední
Ernest Namyslo 23.08.2022 15:32
Ernest Namyslo

K prvej časti: Pokiaľ bol prac. úraz riadne zahlásený, zamestnávateľ potvrdil všetko, čo sa uvádza a potom si svojvoľne stiahne 10% = najskôr inšpektorát práce, pretože zamestnávateľ bez uvedenia dôvodu (...obdržel slovně "musíte brát taky nějakou odpovědnost"..... nie je dôvod), bez predloženia DÔKAZOV sa dopustil svojvoľného krátenia mzdy - resp. nevyplatenia časti mzdy (a to aj v Čechách je trestným činom) a následne cez súd vymáhať nevyplatenú časť mzdy.
Preštuduj si české zákony - zákonník práce, trestný zákonník a určite nájdeš uvedené paragrafy.

Takže pokud v řádném záznamu o pracovním úrazu (ano, řádně nahlášeno) je napsáno, podepsáno generálním ředitelem, že nebyly porušeny žádné předpisy, zároveň v něm není zmínka o "lehkomyslnosti" - ta byla pouze na dodatečném papíru, (záznam z jednání v době, co jsem byl doma), kterým jsem se vlastně upsal k 10% "spoluúčasti", jehož kopii jsem záhadně nedostal, dá se s tím něco dělat? nebo jsem to svým podpisem vlastně formálně už prohrál? Co když na jejich papíru je sice podpis nadřízeného, ale na jiném místě, než by měl být...? Lze takový podpis považovat za věrohodný a potvrzující pravost dokumentu, přestože není přesně na svém místě vedle jména jeho nositele?

Na papíru "záznam o úrazu" je datum 1.3., kdežto ten papír z jednání o komisí odhlasované spoluúčasti 10% byl o několik týdnů novější. Předpokládám, že pokud v jednom papíru něco podepíšu, pak mě někdo v samém případu donutí podepsat něco dalšího, tak platí to novější lejstro, ne?

k pracovnému úrazu vydá rozhodnutie aj príslušný inšpektorát bezpečnosti práce,ten aj vyšetrí komisionálne každý uznaný pracovný úraz,uznané pracovné úrazy musí zamestnávatel hlásiť,inšpektorát v spolupráci so zamestnávatelom a lekárom vydá konečný verdikt,ktorý môže byť odlišný od toho,čo ako prvé uvedie zamestnávatel....inšpektorát bezpečnosti práce vydá aj odporúčania a príkazy,čo má zamestnávatel zmeniť v súvislosti s úrazom ohladne úprav pracovnej činnosti na zamedzenie vzniku podobného úrazu etc a aj svojim spôsobom určí,čo bolo alebo mohlo byť príčinou vzniku pracovného úrazu,stanoví pomerné časti viny zo strany zamestnanca a zamestnávatela a často aj nariadi zmeny v činnosti a v používaní pracovných ocranných pomôcok,nariadi napr. dozornú činnosť pri konkrétnej činnosti, pravidelné školenia etc,takže v konečnom dôsledku tie následné sankcie nevymýšla ani tak zamestnávatel,ale skôr vyšetrovacia komisia,v ktorej má väčšie slovo práve inšpektorát práce,resp.obdobná inštitúcia v ČR......

A když zaměstnavatel vyhotovil komisionální dokument, přičemž členy této komise si zvolil náhodně z řad zaměstnanců? Tak jejich slovo nic neznamená, pokud o tom nerozhodne inspektorát práce? Jde to vůbec udělat? Takhle bez soudu pokrátit náhradu mzdy?

Dno... Zkusím se zeptat znovu. Do dnes nemám peníze za odškodnění. Jsou to dobytkové!
Našel jsem si právní pomoc a zjistil jsem, že po celou dobu pracovní neschopnosti má podle 262/2006, par.271a člověk nárok na prachy ve výplatě, jako kdyby chodil do práce. Toho se můj zaměstnavatel zcela svévolně zprostil s tím, že to "možná" někdy zaplatí jejich pojišťovna a pak už jen ticho po pěšině.

Oni se v zásadě mezi kámoši ve vedení domluvili, že mi ukradnou 10% z peněz, které už v tu chvíli byly moje. Žádná "externí" komise z úřadu se tím nezabývala. Do formuláře se napsaly 3 jména kámošů, kteří mě obvinili z lehkomyslnosti.

To jen pro zajímavost, jak u nás funguje odškodnění pracovního úrazu. Už 2x v životě jsem přišel cca o 40 tisíc korun a ještě mě bolí hnáta. :-) K Soudu s tím nejdu - podle právníka to nemá smysl, protože jsou tu prý v okolí všichni kámoši.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru