Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Daň z příjmu při prodeji nemovitosti.

Dobrý den,

v únoru 2020 jsem koupil nemovitost (rodinný dům) za částku 3 690 000,- Kč. Nemovitost jsem následně prodal v květnu 2021 za 6 000 000,- Kč. Dále jsem v lednu 2022 koupil byt za částku 3 000 000,- Kč.

Finančnímu úřadu v daňovém přiznání jsem oznámil, že jsem prodal nemovitost, ze které bych měl zaplatit daň z příjmu 15 %, avšak příjmy jsem vynaložil na vlastní bytovou potřebu, čili žádám o osvobození z daně. Finanční úřad mi ale oznámil, že jsem nevyužil všechny prostředky (6 milionů) na vlastní bytovou potřebu a je třeba zaplatit daň z příjmu ze zbylé částky (3 miliony).

Při schůzce na finančním úřadě jsem jim sdělil, že by se daň měla počítat ze zisku, který činil 2 310 000,- Kč, ale úřednice byla proti, že se musí využít celý příjem.

Psal jsem jim tedy ještě email, že dle zákona 586/1992 Sb., § 10, odstavce 4 je ale příjem snížený, cituji "o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení.", na což mi přišla odpověď:
"K Vašemu dotazu uvádíme:

Podle ust. § 4b odst. 3 zákona o daních z příjmů učiní-li poplatník správci daně oznámení podle odst. 2, je podmínka pro osvobození příjmu spočívající v použití získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby splněna, pokud poplatník daně z příjmů fyzických osob

a. použije tuto prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby do konce zdaňovacího období, ve kterém tyto prostředky získal, nebo
b. použil částku odpovídající získaným prostředkům na obstarání vlastní bytové potřeby před jejich získáním, nejdříve však ve zdaňovacím období bezprostředně předcházejícím zdaňovacímu období, ve kterém poplatník tyto prostředky získal.

Citovaný § 10 odst. 4 zákona o daních z příjmů se vztahuje k výpočtu základu daně při zdaňování příjmů mimo jiné i příjmů z prodeje nemovité věci."

Můžu poprosit o radu, z jaké částky se to tedy počítá?

Děkuji

Martin

Předmět Autor Datum
No - podľa správnosti - zaplatíš daň z toho, čo si "zarobil" PREDAJOM newhnuteľnosti - teda rozdiel…
yYy 10.06.2022 07:30
yYy
Dobře, děkuji za odpověď.
Martinnnn 10.06.2022 10:25
Martinnnn
Toho slovenskeho mamrda neber vazne, pise naproste kraviny a vlastni domnenky. Nejake blaboly o vyda… poslední
re4zon 10.06.2022 22:31
re4zon

No - podľa správnosti - zaplatíš daň z toho, čo si "zarobil" PREDAJOM newhnuteľnosti - teda rozdiel z 6 000 000 - 3 600 000 - z toho zaplatíš daň zo zisku. Že si si kúpil nový byt - je IRELEVANTNÉ, daň si mal zaplatiť dávno. Ten príjem si predsa nevynaložil na tú pôvodnú nehnuteľnosť, ale na novú. Pokiaľ by si lepšie chápal citovaný zákon, pochopil by si to, že by si odpočítal sumu za kúpu tej nehnuteľnosti a VÝDAJE, ktoré si do NEJ vložil (napr. na úpravy, rekonštrukciu a pod - doložíš účtami).
Finančáci majú pravdu a sú v práve - si daňovým dlžníkom! Pokiaľ nezaplatíš - Funanční úřad môže toto od teba vymáhať - aj exekúciou!

Toho slovenskeho mamrda neber vazne, pise naproste kraviny a vlastni domnenky. Nejake blaboly o vydajich a celych castkach nejsou podstatne. Problem je v tom, ze nespadas ani do bodu a. (byt jsi nekoupil ve stejnem zdanovacim obdobi) ani b. (nekoupils ho drive nez prodal dum). Kdybys ho koupil uz v prosinci, byl bys od dane osvobozen. Ted dan zaplat a priste se porad s danovym poradcem, usetril bys dost penez 😉

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru