Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kedy hrozí prepadnutie majetku za páchanie trestnej činnosti? (a kedy nie)

Zdravím poradnu. Chcem sa opýtať ohľadom zhabania majetku konkrétne rodinného domu kvôli páchaniu trestnej činnosti. V poslednom čase som našiel viacero článkov na internete kde písali že nemenovaný muž pestoval vo svojej záhrade marihuanu a že mu hrozí trest odnatia slobody a že dom v ktorom býva (kde sa aj pestovalo) mu prepadne v prospech štátu. Prečo v takýchto prípadoch hrozí obvinenému že mu zoberú dom a popritom si to ešte aj odsedí? Ide o to že to predával a nadobudol tým určitú väčšiu peňažnú sumu ( v hodnote napr. toho domu kde býva ) ? Teoreticky ak by niekto pestoval vo svojom dome/záhrade marihuanu len pre svoju potrebu a nepredával by ju tak by išiel len sedieť alebo by mu dom zobrali aj v takomto prípade?

Ďakujem za objasnenie.

Předmět Autor Datum
V českém Trestním zákoníku je to takhle: § 70 Propadnutí věci (1) Soud uloží trest propadnutí věci…
Wikan 17.10.2022 13:01
Wikan
Nevím, jak je to na Slovensku Známá tam jezdí pravidelně a líčila případ, kdy se na vekém pozemku n…
čumil old 17.10.2022 19:22
čumil old
Také je možnost, že se dům někomu kdo má moc líbí. O tom jak exekutoři připravili lidi o byty či dom…
nerady 17.10.2022 14:21
nerady
A čo by sa stalo v prípade ak by mal niekto dom napísaný napr. na brata ale býval by v ňom a bol by…
tony_hawk 17.10.2022 19:41
tony_hawk
Jako vlastník, který tam bydlí nebudeš tušit, že brácha pěstuje konopí? Tak se jedná o spoluvinu.
nerady 17.10.2022 20:52
nerady
Nějak moc kombinuješ :) Obecně: pokud něco nevlastním (barák vlastní někdo jiný), nemůže mi to někd…
L-Core 18.10.2022 14:07
L-Core
https://www.lewik.org/term/776/trest-prepadnutia-majetku-trestny-zakon/ - ovšem musí sa prihliadať i… poslední
yYy 19.10.2022 19:37
yYy

V českém Trestním zákoníku je to takhle:

§ 70

Propadnutí věci
(1) Soud uloží trest propadnutí věci, která je bezprostředním výnosem z trestné činnosti.
(2) Soud může uložit trest propadnutí věci,
a) která je nástrojem trestné činnosti, nebo
b) která je zprostředkovaným výnosem z trestné činnosti, pokud hodnota věci tvořící bezprostřední výnos z trestné činnosti není ve vztahu k hodnotě věci tvořící zprostředkovaný výnos z trestné činnosti zanedbatelná.

Nevím, jak je to na Slovensku, ale předpokládám, že podobně.

Nevím, jak je to na Slovensku

Známá tam jezdí pravidelně a líčila případ, kdy se na vekém pozemku našla marjána, kterou tam pěstoval kdosi cizí a majitel pozemku to hodně odskákal. Takže je to tam asi o dost drsnější.

Také je možnost, že se dům někomu kdo má moc líbí. O tom jak exekutoři připravili lidi o byty či domy v rozporu se zákony či etiketou se už dost napsalo. Jinak jak píše Wikan jde o to za jaké peníze si koupil domek a kolik mu trestná činnost vynášela a co si za peníze z trestné činnosti pořídil. Pokud tuto trestnou činnost vykonává opakovaně, tak také může dojít k zabrání domu a zahrady z důvodu aby nemohl pokračovat v trestné činnosti.:-)

https://www.lewik.org/term/776/trest-prepadnutia-majetku-trestny-zakon/ - ovšem musí sa prihliadať i na fakt, že tento majetok patrí inej osobe. V tom prípade nemôže byť uplatnené prepadnutia majetku inej osoby, nakoľko by sa tým porušilo vlastnícke právo tretej osoby. Prepadnutie majetku je možné len v rozsahu majetku, ktorý vlastnil odsúdený. Takže - ak by vlastnil 1/3 - prepadá 1/3, ale na tú 1/3 sa musí vyhlásiť konkurz (teda väčšinový vlastník má potom právo ju odkúpiť v konkurze) - nie je možné prevziať 3/3 (to by potom museli väčšinovému vyplácať jeho podiel a zároveň zabezpečiť aj iné veci.
V podstate - vlastnícke právo podľa Ústavy SR II.oddiel čl.20 ods.1

Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje.

ods.4

Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.

ods.5

Iné zásahy do vlastníckeho práva možno dovoliť iba vtedy, ak ide o majetok nadobudnutý nezákonným spôsobom alebo z nelegálnych príjmov a ide o opatrenie nevyhnutné v demokratickej spoločnosti pre bezpečnosť štátu, ochranu verejného poriadku, mravnosti alebo práv a slobôd iných. Podmienky ustanoví zákon.

Ústava je NAJVYŠŠÍ zákon a súd nemôže prekročiť rozhodnutím ústavu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru