Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čerpání dovolené

Pokud si zaměstnanec nevybere loňskou dovolenou do 1. listopadu, tak 1. listopadu automaticky nastupuje dovolenou (už se mi to taky někdy stalo i s kolegou, ne že bych byl workoholik, ale dovolenka se tehdy ztratia a jakobysme dovolenou neměli; no proč se bránit, když nám na personálním řekli, že máme ode dneška dovolenou). Letos jsem vzorný pracovník, zbývají mi 4 dny dovolené, ale každoročně jinak figuju v seznamech toho, kdo si musí ještě kolik dnů do konce roku vybrat (každoročně to počítám na konec roku, letos holt budu chodit do práce i mezi svátkama).

Také mám typ práce, kdy se na mě po dovolené vyvalí halda nevyřízené pošty a musím se na všechny strany omlouvat, že jsem byl na dovolené mimo internet (na druhou stranu v létě se to jaksi očekává, takže to není tak zlé). Letos jsem měl to štěstí (nebo smůlu, to je věc názoru), že jsem na dovolené měl i internet, takže jsem spamy odhazoval průběžně (ono po příchodu z dovolené zacbere dost času jen tohle očištění od spamů) a urgerntní věci také. Ale pracovně jsem nemusel řešit nic.

Dovolená musí zaměstnavatel poskytnout alespoň 1x nějaké dny (týden, dva) v kuse (nejde ji celou vybrat (vnutit) po dnech nebo po hodinách), to řeší zákoník práce. Zaměstnavatelé v provozech jako tento to řeší celozávodní dovolenou. Je to nutné i kvůli zachování duševního zdraví.

Čerpání dovolené se obvykle píše na výplatní pásku, tam by se to dohledalo (minimálně počet dnů, nám tam píšou i které dny).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny