Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kto platí rodičovský bonus?

Moja otázka je len čisto táto. Vie mi ju niekto zodpovedať? Niekde sa píše, že deti z hrubej mzdy (zázrak, že sa objavia peniaze minuté pred dvoma rokmi), inde, že z odvodov (ktoré sa zázračne neznížia a neovplyvnia dôchodok). Všade píšu, že deti budú prispievať rodičom na dôchodok, ale ja to vidím tak, že detí sa to zrejme vôbec netýka. Kto ho teda platí? Nie kto ho vypláca. Vyplácať ho bude sociálna poisťovňa. Ale kto ho bude platiť jej? Peniaze sa samé množiť nevedia, takže na duplicitu v odvodoch neverím. Hrubá mzda po 2 rokoch tiež zrejme nebude nanovo namnožená. Tiež by ma ešte zaujímalo, čo sa stane so zaplatenými peniazmi, ak ich rodič nedostane, či už kvôli smrti alebo iného objektívneho dôvodu. Vrátia ich tým deťom, ktoré vraj prispievajú? Alebo tam pre zmenu dôjde k "zániku" peňazí tak ako boli pred tým "zduplikované"?

Možno otázka znie neštandardne, ale už 2 mesiace mi na túto otázku nikto nevie odpovedať a nepodarilo sa mi nájsť ani zákonnú citáciu, kde by to bolo definované, kto to naozaj platí. Takže otázka neznie štandardne, ale myslím ju s plnou vážnosťou.

Předmět Autor Datum
zaplatí to dieťa a pokial to zaplatí,uplatní,resp.môže si na to uplatniť daňový bonus,zníži sa mu da…
audax mobile 14.02.2023 12:10
audax mobile
Nečítal? Po mesiaci som to čítal druhýkrát. Nie je to tam. Prečo potom štát na to vyhradzuje milióny…
msx.. 14.02.2023 14:51
msx..
https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/rodicovsky-bonus-ako-to-funguje-15-najcastejsich-otazok-odpovedi…
yYy 14.02.2023 22:20
yYy
Tak, konečne niekto ROZUMIE mojej otázke. Presne toto mi vychádzalo, že to tak je. Takže v podstate… poslední
msx. 15.02.2023 21:26
msx.

zaplatí to dieťa a pokial to zaplatí,uplatní,resp.môže si na to uplatniť daňový bonus,zníži sa mu daň....rodičovský bonus sa vypočítava z tej časti mzdy dieťaťa,z ktorej boli spravené odvody do sociálnej poisťovne za účelom dôchodkového zabezpečenia....zbytok viz. stránky sociálnej poisťovne,kde je to naozaj podrobne vysvetlené a všetky aj Tvoje otázky sú tam podrobne rozobrané do detailu,zrejme si to vôbec nečítal a odpovede hladal úplne niekde inde,nie priamo u zdroja........

Nečítal? Po mesiaci som to čítal druhýkrát. Nie je to tam. Prečo potom štát na to vyhradzuje milióny, keď to neplatí? Hovoria, že dôchodok dieťaťa to neovplyvní, tak potom sa odvody dieťaťa nezmenia. Ak sa nezmenia, tak sa to z nich nedá predsa platiť. Tak potom, kde je pravda?

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/rodicovsky-bonus-ako-to-funguje-15-najcastejsich-otazok-odpovedi
Tu si prečítaj.
Podstata je v tom, že potomok vo svojich sociálnych odvodoch odvádza na dôchodkové poistenie štátu (SP) istú sumu. A SP z tej sumy pošle jeho rodičovi tých 1,5%. Ale zároveň má záznam o tom, že na seba odviedol plnú sumu. A keďže SP má údaje o ňom, ale aj jeho rodičoch (dôchodcoch), tak im to vyplatí. Ak mu (nedaj bože) rodičia skonajú - už nevyplácajú. A SP počíta s tým, že ten potomok bude mať svojich potomkov, takže peniaze, ktoré vyplatil svojim rodičom, doplatia na neho jeho deti. Ale v podstate - prilepšia dôchodcom, ale je to na hlavu postavené - platiť doplatok k dôchodku z toho, čo si "ukladá" jeho potomok pre seba. Je to populistické a nelogické.
P.S. Ja sám som dôchodca, ale svojim deťom so prikázal, aby vyplnili ten formulár - nie som odkázaný na to, aby mi stát dával z toho, čo si ukladá môj potomok pre seba.

Tak, konečne niekto ROZUMIE mojej otázke. Presne toto mi vychádzalo, že to tak je. Takže v podstate je to tak, že Sociálna poisťovňa to na základe chorého nápadu niekoho z politikov platí zo svojho, lebo síce je to z odvodov detí, ale vlastne tie odvody tam do budúcnosti chýbať určite budú. Potom ale, ak nemá klesnúť dôchodok dieťaťa, znamená to, že odvody, z ktorých to bude zaplatené sa musia "vrátiť". No a oni sa vrátia vlastne tak, že to SP zaplatí zo svojho, resp. štát. Lenže, keďže sa celú dobu bavíme o odvodoch, tak sa bavme len o odvodoch a dôchodku a SP, štát do toho nepleťme. Výsledok bude ten, že to, čo na odvodoch bude chýbať, nebude v budúcnosti môcť ísť na dôchodky detí, keďže peniaze sa nekotia ako potkany. Tlač nových peňazí vyvoláva infláciu a takýto dôchodkový systém môže znamenať len 2 veci:
1. Bude sa musieť dotlačiť také množstvo peňazí, ktoré na dôchodky v budúcnosti bude chýbať - inflácia.
2. Nebudú peniaze na vyplácanie neskorších dôchodkov - pomalšia valorizácia dôchodkov v budúcnosti, resp. ohrozenie 2. piliera, prípadne jeho zoštátnenie a v konečnom dôsledku zmrazenie výšky dôchodkov a rušenie vianočných príplatkov k dôchodkom.
Takže, ak nejaká chorá politická hlava tvrdí, že to neovplyvni dôchodky detí, možno neovplyvní na papieri, ale celkový trend valorizovania dôchodkov v budúcnosti čaká kolaps. A myslím, že toto sa dôchodkov detí dotkne určite.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru