Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je skrývka ornice podle legislativy zahájení stavby nebo není?

Co se rozumí zahájením stavby?

Podle pojmů definovaných stavebním zákonem (SZ) je stavba veškeré stavební dílo, která vzniká stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jeho stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. Stavba, která slouží reklamním účelům, je stavba pro reklamu (§ 2 odst. 3 a 4 SZ).

Definice „zahájení stavby“ není ve SZ uvedena. Podle ustálené rozhodovací praxe se stavba považuje za zahájenou provedením takových prací na staveništi, které jednoznačně směřují k realizaci stavby podle vydaného stavebního povolení a ověřené dokumentace. Nestačí tedy pouhé „kopnutí“ do země nebo navezení materiálu na místo stavby. Aby bylo možno konstatovat, že došlo k zahájení stavby, musí existovat hmotný projev zahájené stavby, reálně ověřitelný v projektové dokumentaci. Laicky řečeno – musí být zřejmé, že se staví to, co bylo povoleno. Pokud bylo vydáno jedno stavební povolení pro soubor staveb, pak toto rozhodnutí nepozbývá platnosti, pokud do 2 let byla zahájena alespoň jedna stavba z tohoto souboru staveb. Konečné posouzení je ale vždy v kompetenci věcně a místně příslušného stavebního úřadu. Pokud je stavba zahájena, stavební povolení nepozbývá platnosti, v opačném případě, tj. kdy 2letá lhůta uplyne marně, stavební povolení platnosti pozbude.

Jestli by například došlo k té skutečnosti, že stavebník již zahájené stavby zemře a bude probíhat dědické řízení, které se může i značně protáhnout, tak nový nabyvatel stavby vstupuje do práv a povinností původního stavebníka a vydané stavební povolení je stále platné.

https://www.estav.cz/cz/3130.jak-dlouho-plati-stavebni-povoleni-dejte-si-pozor-na-terminy

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny