Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem práce na DPC

Dobrý den.
Poradíte mi prosím?
Mám uzavřenou s pracovní agenturou pracovní smlouvu na DPC. Skutečná práce kam chodíme je od po-pá. na 40h. týdně. Zdravotní a sociální za nás neplatí, je ustně domluveno, že si to zaměstnanec zaplatí sám. to co vychází nad (asi 10tis, se bere jako na ,, černo)
Ve smlouvě na DPC je uvedeno, že hod. sazba je 103,- kč , max. počet hodin nesmí přesáhnout 20hodi týdně. A ze z platu bude odvádět i zdravotní a sociální pojistění.
Pochopila jsme, že je to výhodné pro obě strany, jak pro firmu tak asi i pro nás, nebo spíš nemáme jinou možnost. Jak je to prosím z právního hlediska?
Je mi jasné, že to asi není v pořádku, ale nemám jako napůl nemocná jinou možnost a půl roku jsem nemohla najít vhodnou práci na HPP. A z běžných DPP či DPC do limitu 10tis sem se neuživila, a když jsem měla skoro 10tis tak mi poslali domů, abych prý nemusela platit zdravotní poj. Takže sem ráda, že mám alespon tedka možnost si někde vydělat více a mám se jako nemocná a zdravotně omezená lepší plat.
Můžeme z toho my jako zaměstnanci mít nějaké problemy do budoucna? Agentura tvrdila, že ne, že to nevadí...ale radši se ptám. Nikde o tom ani nemluvíme, ale uplně mi to taky na psychiku nedělá dobře. Zdravotní si platím sama tedy, ale smlouvu nikde nikdo vidět zatím nechtěl.
Děkuji za dpověd.

Předmět Autor Datum
Zdravotní a sociální za nás neplatí, je ustně domluveno, že si to zaměstnanec zaplatí sám Tohle roz…
Wikan 20.03.2023 10:35
Wikan
takže jestli tomu dobře rozumím, měl by obojí zdravotní i sociální platit zaměstnavatel? ALe on se c…
Marie35 20.03.2023 11:56
Marie35
Co je ve smlouvě je naprosto irelevantní, pokud to odporuje zákonu.
Wikan 20.03.2023 12:21
Wikan
No to víme taky, právě proto se ptám tady...ale spíš mi jde o to, když je firma krytá prostě papírem… nový
Marie35 20.03.2023 15:54
Marie35
Pokud dostáváte část příjmu neoficiálně, tak z toho samozřejmě problém mít můžete. Stejně tak můžeme… poslední
Wikan 20.03.2023 16:21
Wikan

takže jestli tomu dobře rozumím, měl by obojí zdravotní i sociální platit zaměstnavatel? ALe on se chrání tou smlouvou, takže na něj nikdo nemůže ne?
A já si každý měsíc platím zdravotní sama, sociální si asi pak nějak doplatím tedy... ale taky mi to rozum trochu nebere, na mě je to složité dost. Co jsem se ptala na VZP tak zdravotní si musí platit, takže tím pádem tam posílám peníze sama, abych ho měla placené.
Mě jde spíš jen o to, abych neměla nějaký komplikace do budoucna já sama pak s tím. Tak sociální za pár měsíců si mohu uhradit taky sama, z platu na to mám. Jinak co jsem dělala u jedné paní, tak tam bylo uplně to samé, DPP nad 10tis na černo a zdravotní taky chtěla abych si platila sama. Prý je za mě platit nebude. Vlastně jsem se s tím setkala už vícekrát. Je to pro ně asi holt výhodne.

No to víme taky, právě proto se ptám tady...ale spíš mi jde o to, když je firma krytá prostě papírem, tak jeslti z toho nemůžeme mít jednou problem my zaměstnanci. Tak nejde o dlouhodobou práci, ale jen na nějaký čas. Zajímá mi jen tohle.

Pokud dostáváte část příjmu neoficiálně, tak z toho samozřejmě problém mít můžete. Stejně tak můžeme mít problém, pokud na zdravotním pojištění nebude odvedeno, co odvedeno být mělo. I když to měl odvést zaměstnavatel, není vyloučeno, že jako neplatiči budete označeni i vy. A neodvádění sociálního pojištění má zase vliv na případné nemocenské dávky a později na starobní důchod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru